Maridalens Venner - landskap i Maridalen
   
Hjem

   
Om Maridalens Venner

   
Bli medlem

   
Kulturlandskap
      
Kulturmark
      
Slåttemark
      
Artslister
      
Kart
      
Gårder
      
Kulturminner
         
Oversikt
         
Kirkeruinene
      
Kulturhistorie
      
Naturgrunnlag
      
Forvaltningsplanen
      
Ferdselsveiplan
      
Stedsnavninnsamling
      
Rapporter

   
Kulturarrangementer

   
Maridalsspillet

   
Skjøtsel
      
Slåttemark
      
Beitemark
      
Kulturminner
      
Lærebøker

   
Vandringer

   
Kultur- og naturstier

   
Skar leir

   
Slåttemyra

   
Årbøker

   
Markaloven

   
Jordbrukspolitikk

   
Ord og uttrykk

   
Lenker
Hjem > Kulturlandskap > Kulturminner > Martinhytta >  Martinhytta på Facebook

Martinhytta på Facebook

Nordre Aker Budstikke

Drøyt 70 år etter at partilegenden Martin Tranmæl fikk den arkitektonisk sjeldne «Martin-hytta» i Maridalen i 70-årsgave av Arbeiderpartiet, vil de selge. Det høster kritikk fra flere hold. (3. august 2022)

Utdrag fra kommentarer:

Stein Øberg:
"'Martinhytta' er et unikt nasjonalt kulturminne – uavhengig av politisk ståsted.
Når nazisten Knut Hamsun er blitt beæret med museum der han har bodd, bør AP gå foran og sørge for at Martin Tranmæl, en av grunnleggerne av vårt velferdssamfunn, får minst den samme oppmerksomhet.
Hytta er æresgave til Tranmæl fra AP, LO og Arbeiderbladet! Fordi han ikke ville stå som privat eier etablerte han en stiftelse hvor lederne av AP, LO og Dagsavisen nå sitter i stiftelsesstyret. En stiftelse eier seg selv - basert på formålet. Og hytta er derfor ingen vanlig salgsvare."

Snorre Wikstrøm:
"Stein Øberg Men hytta har fått kostnadskrevende pålegg fra kommunen. Og stiftelsen har ikke penger til disse. Det står jo i saken."


Avisa Oslo

Salget høster kritikk fra flere hold. (3. august 2022)

Terje Bjøro:
"Trist. Her kunne Ap vist noe mer pietet og latt Maridalens Venner ha bruksrett. Takk til byantikvar Janne for verdifulle kommentarer."

Snorre Wikstrøm:
"Terje Bjøro De HAR jo hatt bruksrett i over 20 år – og vært de eneste som har brukt den. Nå er det pålagt at det må gjøres større investeringer. Det har ikke hyttestiftelsen råd til. Alt dette står jo i saken."


Gudmund Hernes

TIDLIGERE KIRKEMINISTER BANNER I KJERKA (3. september 2022)

"Martin Tranmæl var ikke bare en tilfeldig trønder. Han langt på vei bygget, ledet og ildnet arbeiderbevegelsen som formet Norge gjennom store deler av det forrige århundre.
Nå ser det ut til at toppene i rørsla vil legge det vakreste monumentet etter ham ut på markedet – for salg til høystbydende: lederen av partiet Tranmæl reiste, redaktøren i avisa der Tranmæl er hans stolteste forgjenger, og lederen av fagbevegelsen der Tranmæl satt i LOs sekretariat et kvart århundre.

For en tidligere Kirkeminister gir dette en anledning til å banne i kjerka: Dette går faen ikke an!

Så vi må si til de tre toppene at 'Martinhytta i Kroken i Maridalen' må bevares for oss alle i ettertiden – like tydelig som n´Martin når han talte. Raskt.

Eller må vi alle melde oss inn i Nidaros sosialdemokratiske forum for å få sendt en felles resolusjon?"

Utdrag fra kommentarer:

Stein Øberg:
Takk, Gudmund Hernes.
Denne refleksbevegelsen var min ønskedrøm da jeg skrev innlegget. Må mange slå ring rundt hytta. 'Åpen Martinhytte' er annonsert søndag 25.9.22 kl 12–14 for ALLE historieinteresserte. Si fra for 'privat visning' før en eiendomsmegler får nøklene som AP forventer å få overlevert 22.9.22 …"

Lars Thue:
"Vi besøkte hytta sist mandag med Tor Øystein Olsen fra Maridalens venner som guide. Tor Øystein har gjennom flere år vært drivkraften for å vedlikeholde hytta. Han har gjort en strålende jobb. Her forteller han om hyttas historie. Merk et av Reidar Aulies bilder til høyre."

Stein Øberg:
"Lars Thue Godt vi i styret i Fellesrådet for historielagene i Oslo fikk samlet oss i 'Martinhytta' og planla et felles ÅPENT kulturvern-arrangement der søndag 25.9.22 kl 12–14. Skaukaffe og appeller vil smake godt i den velstelte 'parken' rundt hytta, som ligger 'i Kroken' på Øvre Vaggestein gård innerst i Maridalen."

Dag Einar Thorsen:
"Dette er på samme tid sjokkerende og helt som forventet. Sjokkerende fordi det hadde kostet så lite å fortsette dagens forvaltning av minnet, og helt som forventet, for hvorfor skulle liberalerne som har tatt over Arbeiderpartiet bevare historien om hva partiet en gang var?"

Ørjan Johansen:
"Veldig synd, men hytta har ikke blitt brukt de siste 15–20 årene. OAP, som har hatt disposisjonsrett, har i liten grad oppfordret medlemmene til å bruke hytta. Maridalens venner har leid hytta. Men det finnes en klausul i kontrakten om at OAP kan bruke den hvis de gir beskjed i forkant. Det ligger en del bøker og minner etter Tranmæl på hytta. OAP har vel muligens ikke økonomi til å overta helt og fullt?

Gudmund Hernes:
"OAP kan legge ulike aktiviteter dit – og andre er interesser!"

Ørjan Johansen:
"Gudmund Hernes – helt klart at man kan; styreseminarer, 'bli-kjent-med-nye-medlemmer', f.eks. Utenfor hytta er det et lite naturlig amfi der man kan ha medlemsmøter om sommeren. Har ikke vært der på 20 år så jeg vet ikke hvordan det ser ut idag, men hytta er ganske lett tilgjengelig og ligger fint til i ytterkant av Nordmarka, i et lite besøkt område. Tror OAP må forklare hvorfor de vil kvitte seg med Martinhytta. Antar at det er styret som har vedtatt å kvitte seg med den. Lagene har ikke fått spørsmål om de vil beholde hytta."

Stein Øberg:
"Ørjan Johansen Et kilent ubesvart spørsmål er hvordan stiftelsen 'Martinhytta i Kroken i Maridalen' er kommet inn i regnskapet til OAP. Det er stor forskjell på å være forvalter og det å være eier. En stiftelse 'eier seg selv', det er lovbestemt som mye annet i velregulerte Norge."

Ørjan Johansen:
"Stein Øberg – kilent, muligens. Slik har det vel vært siden OAP fikk ansvaret/disposisjonsrett."

Ørjan Johansen:
"Maridalens Venner legger ut all informasjon om det som skjer rundt Martinhytta, se maridalensvenner.no.
Jeg forstår det slik at man vurderer å selge hytta pågrunn av kostnadene ved å få på plass godkjente avløp. Prisanslag ca 300–500.000.
Siden hytta står på festet grunn har grunneier forkjøpsrett, dvs Oslo kommune. Lurer litt på hvor interessert kommunen er når de allerede sitter på store eiendommer i nabolaget, Skar leir, som de ikke vet hva de skal bruke til?
Kanskje burde OAP ta opp med sine medlemmer, som stort sett ikke aner at fylkespartiet disponerer ei flott hytte i Nordmarka, for å finne muligheter til fortsatt disposisjonsrett."

Oddrun Grønvik:
"Det burde vera fullt mogleg å laga eit bruksprogram i Martin Tranmæls ånd for denne hytta."

Geir Henning Wiik:
"Jeg tar dette i verste mening:
Dette er ikke historieløshet som noen her hevder. Det er aktivisme for å glemme historien."

Eirin Faldet:
"Du har helt rett, Gudmund. Det går rett og slett ikke an."

Sissel Rønbeck:
"Dette er rett og slett skammelig og må avverges!"

Thomas Bartholdsen:
"Martin Tranmæls betydning for arbeiderbevegelsen var av enormt format og han var viktig på nasjonalt og nordisk nivå."

Stein Øberg:
"Velkommen til Martinhytta søndag 25.9.22 kl 12–14.
Da arrangerer Fellesrådet for historielagene i Oslo og Maridalens venner 'Åpen Martinhytte' for alle historieinteresserte.
Hytta ligger bokstavlig 'i Kroken' på Øvre Vaggestein gård innerst i Maridalen. Bussholdeplass rett ved, biler må parkeres utenfor Skar leir.
Hytta er svært velholdt og har store nasjonale vernekvaliteter. I tillegg til å fremstå slik arkitekt Knut Knutsen tegnet den og interiøret er minner etter Martin Tranmæl bevart."


Stein Øberg

Stein Øberg om Martinhytta

3. september 2022:
"MARTINHYTTA I KROKEN I MARIDALEN fortjener å bli utpekt som nasjonalt kulturminne. Punktum. En stiftelse 'eier seg selv' og slike objekter selges derfor ikke til høystbydende på Finn.no …"

7. september 2022:
"Mitt lille 'innspill' i Klassekampen sist lørdag om varslet salg av Hytta til Martin Tranmæl har satt sinnene i kok hos mange. Spesielt hos Gudmund Hernes og hans veldig mange følgere. Mens jeg får 5 likes, får han 500. Og det er veldig bra. Nå er fredning av hytta i støpeskjeen!
Åpen Martinhytte 25.9.22 kl 12–14 – kom til 'Martinhytta i Kroken i Maridalen' på Øvre Vaggestein gård og se et unikt kulturminne tegnet av superarkitekt Knut Knutsen i 1949 og overrakt høvdingen i 1952. Kom med sykkel, buss eller bil. Parkering av biler på Skar, rett over elva."

21. september:
"
Velkommen til 'Åpen Martinhytte' søndag 25.9.22 kl 12–14. Den 70 år gamle æresgaven til Martin Tranmæl på Øvre Vaggestein gård innerst i Maridalen er ikke bare et unikt nasjonalt kulturminne etter arbeiderpartihøvdingen Martin Tranmæl men også hyttas berømte arkitekt Knut Knutsen. Både interiør og eksteriør er holdt i eksemplarisk god stand i de 30 årene Maridalens venner har leid, betalt alle utgifter og vedlikeholdt hytta prikkfritt.
Hytta er en stiftelse, det betyr at den 'eier seg selv' etter formålet.
Sterke krefter i arbeiderbevegelsen har pga. planene om åpent salg til høystbydende heldigvis fått øynene opp for at de i senere år har forsømt den retten de har hatt mens venneforeningen har leid hytta til selv å arrangere samlinger.
Venneforeningen synes det er både nyttig og hyggelig at det blir holdt arrangementer i og rundt hytta framover samtidig som leieforholdet vedvarer.
Uten 30 års eksemplarisk leie og vedlikehold ville hytta trolig ikke lenger eksistert. Tett granskog og kratt er fjernet rundt hytta slik at den fremstår som et verdig 70 år gammelt monument.
Det fortjener å bli feiret på søndag 25.9.22 kl. 12–14."

17. februar 2023:
"MARTINHYTTA I KROKEN I MARIDALEN –- DEN VELHOLDTE ÆRESGAVEN TIL MARTIN TRANMÆL DA HAN FYLTE 70 ÅR fortjener langt bedre skjebne enn å bli solgt til høystbydende. Historisk tabbe av dagens topper i rørsla hvis det skjer.
Finansavisen/Kapital har 17.02.23 et meget godt oppslag over to og en halv side om klenodiet. Håper det skaper gjenklang over hele landet slik at stiftelsen får vitalitet. Del gjerne budskapet."

28. juli 2023:
"MARTINHYTTA I KROKEN i Maridalen er et unikt nasjonalt kulturminne som nå trenger masse støtteerklæringer til fredning fra kulturvernorganisasjoner og enkeltpersoner.
Her en oversikt over hyttas historie: https://www.maridalensvenner.no/martinhytta.595413.no.html

Min kommentar:
Martinhytta ble gitt til Martin Tranmæl som æresgave da han rundet 70 år av topplederne i både AP, LO og Arbeiderbladet (nå Dagsavisen).

Hytta er uten tvil et unikt nasjonalt kulturminne etter Martin Tranmæl og hans samtid: en uvanlig velholdt, original representant for arbeiderbevegelsens utvikling etter 2. verdenskrig hvor større anledning til fritid og dyrking av friluftsliv og hyttebruk ble kjempet fram. Martin satte stor pris på gaven og mange partivenner var der og har skrevet om politiske møter på Martinhytta.

Fordi Martin ikke ville eie hytta personlig overførte han eierskapet til «Martinhytta i Kroken» – en selvstendig stiftelse. Den «eier seg selv» etter formålet. Styret i stiftelsen besto inntil nylig av topplederne i AP, LO og Dagsavisen. Styret har over flere år brutt Stiftelsesloven pga manglende registrering i Stiftelsesregisteret og strenge krav til regnskap. Dette er straffbart – noe Støre & co snarest bør rydde opp i. Det er ens lover for alle i Norge.

https://www.nab.no/allerede-gatt-flere-maneder-mange-fredningssporsmal-pa-bordet/s/5-143-390143"


Fellesrådet for historielagene i Oslo

Fellesrådet for historielagene i Oslo om Martinhytta

25. september 2022: 
"MARTINHYTTA -– åpen dag 25.9.22.
Godt og lærerikt besøk – flere hadde med seg egne livserfaringer og alle gledet seg over kulturminnet etter Martin Tranmæl og arkitekt Knut Knutsen."

14. februar 2023: 
"Martin Tranmæl vokste opp i Melhus i Trøndelag, hvor Giskes Nidaros sosialdemokratiske folkebevegelse vokser i rekordfart. Utenfor det nye rådhuset i Melhus står Martin i helfigur på sokkel. Det gjør Martin også ved hovedinngangen til Sørmarka kurs- og konferansesenter hvor arbeiderbevegelsen i flere generasjoner har skolert tillitsvalgte i 'gjør din plikt, krev din rett'. Det var tider det ...
For nå er det dessverre akutt behov for å slå ring rundt hytta til Martin innerst i Maridalen i Oslo før kulturminnet blir solgt til høystbydende.
Dagens topper i arbeiderbevegelsen risikerer å bli husket for sine intense forsøk på å selge den æresgaven de selv spleiset på og ga til Martin.
Nei, stiftelsen fortjener et styre som i Martinhytta får løftet fram viktig kunnskap fra bevegelsens historie til bruk i aktuelle kampsaker.
Det var og er Martins ønske."

11. mars 2023: 
"Punkt 1)
Vi møttes første gang for 12 år siden på et drøftingmøte om Skar leir i Maridalen, som du da mente burde være en relativt grei sak å få tatt vare på ...
Vi vet du har gjort ditt beste både der og andre steder, men erfart at Harald Hårfagre må ha glemt alle småkongene som regjerer i Oslo kommune ...
Desto hyggeligere er det at en nasjonalt kulturminne like i nærheten med din velsignelse og Riksantivarens oppfølging nå er i prosess for fredning: Martinhytta i Kroken, æresgaven til Martin Tranmæl fra arbeiderbevegelsen da han fylte 70 år. Den velholdte hytta fortjener blått skilt fra Selskabet for Oslo Byes Vel og tomta må bli navnsatt av Bydel Nordre Aker som Martin Tranmæls plass før noen i rørsla finner på å selge hytta til høystbydende på Finn.no.
I det hele tatt har kulturminner inne i Oslomarka vært et tema vi har hatt mye kontakt om, fordi mange nye interessante funn blir gjort med moderne teknologi og vi ser behov for et bredt faglig samarbeid. Det som ikke finnes fysisk må historikere studere. Ett eksempel: Bygata gjennom Nordmarka, nyoppdaget urgammel kløvsti fra Søsterkirkene på Granavollen til Oslo havn. Det meste av stien er nå heldigvis registrert i Askeladden. I år vil Bygata blir skiltet, i første omgang mye digitalt fordi grunneiertillatelser er et svært krevende fagfelt.
Og så ett tips: Når den lenge etterlyste Kulturmiljømeldingen for Oslo kommune blir behandlet bør navnet Byantikvar vurderes endret til Osloantikvar. Marka utgjør det aller meste av Oslo kommune!"

29. juli 2023:
"MARTINHYTTA I KROKEN i Maridalen er et unikt nasjonalt kulturminne som nå trenger masse støtteerklæringer til fredning fra kulturvernorganisasjoner og enkeltpersoner over hele landet.
Her en oversikt over hyttas historie:

https://maridalensvenner.no/martinhytta.595413.no.html"


Knut Roger Andersen

Knut Roger Andersen om Martinhytta

25. september 2022
" ... Hytta ble gitt i gave til Martin Tranmæl på hans 70-Års dag i 1949 av Arbeiderpartiet, LO og Arbeiderbladet (dagens Dagsavis). Hytta oser av historie, hvor den store arbeiderleder samlet Einar og Werna Gerhardsen, Haakon Lie, Trygve og Randi Bratteli, Halvard Lange, Jens Christian Hauge og mange av de fremste ledere i vårt land, rundt kaffebålet kokt i den store kaffekjelen du ser på ett av bildene.
'Martinhytta' var arenaen hvor mange politiske avgjørelser for vårt lands historie ble tatt.
Einar Linderud ivaretok hytta etter Tranmæls død i 1967, til sin død i 1998.
Mye usikkerhet om hyttas framtid.
Utvilsomt er dette en del av norsk politisk historie."

Utdrag fra kommentarer:

Trygve Tamburstuen:
"Støtter alle tiltak for å holde den i arbeiderbevegelsens eie."

Mina Gerhardsen:
"Håper de klarer å finne en god løsning her. Historie som fortjener å bli tatt vare på."

Thomas Vermes:
"Tenk at Arbeiderpartiet vil ut på markedet også med denne, etter at Maridalens Venner har gjort jobben."

Olav Ljones:
"Jeg var der i dag og hytta er godt tatt vare på. Det er en del løpende utgifter som Maridalens venner ikke rår med og spør de Oslo Arbeiderparti om bistand har ikke de heller penger. Stiftelsen som er eier av hytta har heller ikke verdier eller inntekter. Talsmenn for Maridalens venner var åpenbart sterkt irritert over Arbeiderpartiet uten at det i seg selv bidrar til en løsning. Men jeg er optimist – det lar seg gjøre å finne en løsning."

Gudmund Hernes:
"Må bevares i tråd med stiftelsens formål!"

Knut Roger Andersen:
"Gudmund, takk til deg som gjorde meg oppmerksom på dagen i går. Du ble nevnt flere ganger ift hyttas framtid."

Olav Ljones:
"Gudmund Hernes stiftelsen har ikke penger heller ikke Maridalens venner."

Olav Larsen:
"Olav Ljones Men kanskje LO kunne bidra med noe?"

Olav Ljones:
"Ja og det er også mye penger i ulike sparebankstiftelser. For meg ser det ut som Maridalens venner som overtok driftsansvaret etter Einar Linderud, ikke har fulgt opp avtalens ordlyd om å dekke kostnadene, men har forsøkt å sende regningene til Oslo AP."

Knut Roger Andersen:
"Olav Ljones, var ikke imponert av det ensidige kjøret i går mot partiet. Jeg trodde dagen skulle vies Martin Tranmæls liv og gjerning på hytta, isteden ble det selvforherligelse fra Maridalens venner og han Venstre duden Ola Elvestuen."

Olav Ljones:
"Knut Roger Andersen på omvisningen innendørs sa jeg og Rune T det til han . Avtalen med Maridalens venner var at de skulle dekke alle kostnadene selv. Så sender de regninger til Oslo AP som ikke kan betale."

Jan M. Vevatne:
"Knut Roger Andersen hva er galt med Ola Elvestuen? Fikk han ufortjent oppmerksomhet og skryt! Eller??"

Knut Roger Andersen:
"Jan M. Vevatne, poenget var at jeg dro til denne hytta for å høre mer og lære mer om Martin Tranmæls liv og gjerning, men isteden var det en tre fire menn som elsket å høre sin egen stemme om selvforherligelse av hverandre, av hva de har gjort siden 1991. Inkludert din venn Ola. En massiv kritikk av Arbeiderparti var ikke det jeg kom for."

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Olav Ljones og venner bes vennligst om å sjekke fakta om hvem som har betalt alle utgifter på Martinhytta så lenge Maridalens venner har leid og vedlikeholdt hytta – prikkfritt.
Bedre å spre takknemlighet enn negativ omtale, særlig når et nasjonalt kulturminne står i fokus."

Olav Ljones:
"Fellesrådet for historielagene i Oslo den opplysning jeg fikk på Martin hytta var at alt er betalt av Maridalens venner. Men Maridalens venner har ikke stor tilgang på penger. Hva er det dere mener er misforstått?"

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Olav Ljones 'Så sender de regninger til Oslo AP som ikke kan betale' er en svært krenkende påstand om MV som du her fremfører offentlig – antar uten faktasjekk først."

Olav Ljones:
"Jeg fikk et klart inntrykk av at Maridalens venner var skuffet over at Oslo AP ikke fant å kunne bidra. Hvis det er feil beklager jeg at en misforståelse har oppstått. Kan du opplyse hvem som opptrer på vegne av Fellesrådet for historielagene her på FB."

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Olav Ljones – det er Stein Øberg – leder av Fellesrådet for historielagene i Oslo som var initiativtaker og medarrangør."

Olav Ljones:
"Fellesrådet for historielagene i Oslo takk for informasjon. På omvisningen inne ble det vist til utgifter til moderniseringen av det elektriske anlegget. Jeg oppfatte det videre slik at det var gjort forsøk på å få Oslo Arbeiderpartiet til å delta i finansieringen av dette. Mener du nå at dette er feil."

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Olav Ljones normalt skal vel ikke leietakere måtte betale for nytt elektrisk anlegg ol?
Det har faktisk MV gjort, takket være svært generøst medlem.
Se https://maridalensvenner.no/martinhytta-tidslinje.6550954-595413.html"

Olav Ljones:
"Fellesrådet for historielagene i Oslo hva som er normalt i slike tilfeller vet ikke jeg men jeg leser para 1 i avtalen 20 mai 1998. Det er åpenbart naturlig å få til nye avtaler om drift og eierskap. Jeg er bare tilskuer men merker meg en litt krigersk tone."

Stein Øberg:
"Takk for at du kom – jeg var der på vegne av historielagene i Hovedstaden som leder av Fellesrådet for historielagene i Oslo for å synliggjøre dette unike nasjonale kulturminnet etter både Martin Tranmæl og arkitekten Knut Knutsen.
Det budskapet trengte tydeligvis ikke helt inn.
Vennligst sjekk fakta om roller og ansvar og hvem som har betalt alle regninger på hytta. Å kritisere Maridalens venner på feilaktig grunnlag er absolutt ingen tjent med."

Knut Roger Andersen:
"Stein Øberg, det er ingen som kritiserer Maridalens Venner her. Forventningene til arrangementet var at man hadde fortalt om Martin Tranmæls liv og virke på hytta, hva og hvem som var der mm. Det jeg opplevde var alt som hadde skjedd etter 1998, altså 31 år etter Tranmæls død. Det opplevdes som en selvforherligelse av noen, istedenfor mer info og fakta om Martin Tranmæl."

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Knut Roger Andersen – formålet med 'Åpen hytte' var kun å vise alle historieinteresserte det unike fysiske kulturminnet etter de to samfunnsbyggerne Martin Tranmæl og Knut Knutsen. At Maridalens venner har holdt hytta i prikkfri stand er en viktig del av hyttas historie."

Knut Roger Andersen:
"Fellesrådet for historielagene i Oslo, jeg kom for å høre om Martins liv og virke i hytta. Der kom det intet muntlig."

Fellesrådet for historielagene i Oslo:
"Knut Roger Andersen nettopp fordi det du kom for ikke sto på dagens program!
Derimot er historiene om Martin Tranmæl, Knut Knutsen og livet på hytta interessante temaer å ta opp som kulturhistoriske temaer framover."

Knut Roger Andersen:
"Fellesrådet for historielagene i Oslo, Knut Knutsen har jeg aldri hørt om. Jeg kom kun for å lære mer og høre mer om Martin Tranmæls liv og gjerning."

Ester Nordland:
"Synd om hytta selges til private! Einar Linderud passet sikkert godt på den. Husker ham fra Arbeiderbladet. Han var hyggelig, men skrøt ikke til oss nye fra motstandsarbeid under krigen. Leste nå om ham og Grinikvartetten på Wikipedia."


Kommentar vedrørende betaling av utgifter

Facebook skrives det at Maridalens Venner nærmest har misligholdt avtalen med Oslo Arbeiderparti fra 1998, ved å ikke ha betalt kostnadene ved drift av Martinhytta:
"Jeg var der i dag og hytta er godt tatt vare på. Det er en del løpende utgifter som Maridalens venner ikke rår med og spør de Oslo Arbeiderparti om bistand har ikke de heller penger. Stiftelsen som er eier av hytta har heller ikke verdier eller inntekter."
"For meg ser det ut som Maridalens venner som overtok driftsansvaret etter Einar Linderud, ikke har fulgt opp avtalens ordlyd om å dekke kostnadene, men har forsøkt å sende regningene til Oslo AP."
"Avtalen med Maridalens venner var at de skulle dekke alle kostnadene selv. Så sender de regninger til Oslo AP som ikke kan betale."
"… den opplysning jeg fikk på Martinhytta, var at alt er betalt av Maridalens venner. Men Maridalens venner har ikke stor tilgang på penger."


I leieavtalen mellom Maridalens Venner og Oslo Arbeiderparti fra 1998, står det bl.a. følgende:
"§ 1: Maridalens Venner og Oslo Arbeiderparti har som mål å ivareta Martinhytta, med eiendeler, som et levende minne etter Martin Tranmæl."
Da kunne Maridalens Venner få leie Martinhytta "gratis, mot å dekke alle utgifter til løpende vedlikehold, off. avgifter mv." (§ 2) og "Maridalens Venner står for vedlikehold og tilsyn av hytta. Ved behov for større investeringer, tas dette opp med Oslo Arbeiderparti." (§ 3)

https://maridalensvenner.no/martinhytta-etter-1991.6550953-595413.html

I årsmeldingen for Maridalens Venner for 2021, står det følgende:
"Siden 1998 har Maridalens Venner tatt det økonomiske ansvaret for å bevare hytta. Ifølge regnskapene ble det utgiftsført for Martinhytta kr 21 650 i 2020 og 25 374 i 2019. I 2016 og 2017 rundt 27 000, i 2014 31 206, så med andre ord, foreningen har sikkert brukt langt over en halv million kroner på Martinhytta de siste 23 år, altså siden 1998. Hva dette hadde kostet, om denne jobben skulle ha blitt satt bort til et firma, er vel umulig å si."

Og det står:
"… tok Thor Furuholmen initiativ til å få utbedret alle feilene i det elektriske anlegget på Martinhytta. Godkjent elektrovirksomhet ble kontaktet, og hele det elektriske anlegget ble ferdig skiftet ut rett før jul, til en pris av kr 135 428, i sin helhet finansiert av Thor Furuholmen."

Dessuten er dette viktig informasjon, vedrørende pålegg om nytt renseanlegg, fra Vann- og avløpsetaten, 1. oktober 2020:
"1. oktober 2020 fikk vi fra Oslo Arbeiderparti videresendt brev fra Vann- og avløpsetaten om varsel om vedtak om ulovlig utslipp. Det var stilet til grunneier av tomta, Oslo kommune, Bymiljøetaten. For å unngå at utslippet blir ulovlig, må det søkes om å få en utslippstillatelse fra VAV innen 01.09.2021. Maridalens Venner tok da kontakt med Vann- og avløpsetaten, Bymiljøetaten og rørleggerfirma som brukes i Maridalen. Se tidligere e-poster, 25.11.2020 og 26.03.2021. Pga. vist interesse fra Maridalens Venner, ble det av VAV gitt muntlig utsettelse av fristen 01.09.2021. Vi ba Bymiljøetaten 24.06.2021 om fullmakt til å gjennomføre søknadsprosessen, og å ta det økonomiske ansvaret for å søke om utslippstillatelse, omkring kr 35 000. 26. august 2021 kom det svar fra Bymiljøetaten, om at Oslo Arbeiderparti har bedt om at all formell korrespondanse skal gå gjennom dem. Dermed har i prinsippet Martinhytta formelt fra 1. september 2021 ikke utslippstillatelse fra Vann-og avløpsetaten. Det vil derfor komme purring og påminnelse derfra om at søknadsfristen har gått ut. Maridalens Venner kan fra nå av ikke gjøre noe mer for at Martinhytta skal få beholde godkjent innlagt vann fra brønn, som det har vært i hele hyttas levetid siden 1953."

Se også brev fra Rita Olsen Wiik og Knut Jarle Wiik.

Nedenfor er en oversikt over hvilke kostnader Maridalens Venner hadde i 2022, for å ta vare på, etter vårt syn, den viktigste hytta, politisk og kulturhistorisk, som er bygd i Norge etter 1945. Da er det mer naturlig at det blir kritisert at Maridalens Venner har brukt så mye penger på å bevare Martinhytta, enn at vi "ikke har fulgt opp avtalens ordlyd om å dekke kostnadene".

Regnskap-Martinhytta-2012
Totale kostnader 2022: kr 220 000.


Eirik Hoff Lysholm

Eirik Hoff Lysholm Sommeravslutning på Martinhytta (22. juni 2023)

"Veldig hyggelig å bli bedt om å holde velkomsttale til årets sommerfest for Arbeiderpartiets partikontor. I nydelig vær og omgivelser på tunet foran hytta til en av mine forgjengere som faktisk styrte hele arbeiderbevegelsen fra sitt redaktørkontor. Sånn er det ikke lenger!"

Kommentarer:

Stein Øberg:
"Flott at redaktøren av Dagsavisen på feiende flott vis under en sommerfest for ansatte i Arbeiderpartiet på Martinhytta profilerer Martin Tranmæl og den hytta han mottok som æresgave fra arbeiderbevegelsens topper da han fylte 70 år. Takk for det!

Du skriver at du er stolt styremedlem i stiftelsesstyret for Martinhytta i Kroken – og vet derfor sikkert at det er et unikt kulturminne du er satt til å styre.

Derfor må du først sørge for at stiftelsen blir registrert slik Stiftelsesloven pålegger – og dernest leve opp til formålet med stiftelsen.

Det er feil å hevde at Martinhytta eies av LO, AP og Arbeiderbladet/Dagsavisen. En stiftelse eier seg selv!

Dessuten er det mer enn oppsiktsvekkende hvis forvaltningen av Martinhytta, som i din tid ble overlatt Oslo Arbeiderparti, har medført at Oslo Arbeiderparti har ført den opp i sitt regnskap.

Det håper jeg du og dine styrekolleger i stiftelsen nå sjekker om kan ha vært tilfelle og raskt kommenterer.

Trist hvis andre kommer dere i forkjøpet.

Manglende registrering av en stiftelse i Stiftelsesregisteret og bokføring av verdiene i en annen organisasjon er begge lovstridige handlinger. Og straffbart.

I Martin Tranmæls ånd ber jeg deg derfor straks benytte litt tid etter sommerfesten på Martinhytta til en runde med selvransakelse og kloke beslutninger.

Martinhytta er et nasjonalt klenodium som til og med Riksantikvaren mener har kvaliteter til å skulle fredes.

Det er opp til stiftelsens styremedlemmer å sørge for at stiftelsens formål blir ivaretatt på best mulig måte for tidligere, nåværende og kommende generasjoner.

Verken mer eller mindre.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Stein Øberg"


Partisekretær i Oslo Arbeiderparti, Øyvind Slåke, i intervju med Stein Erik Kirkebøen, januar 2024: "Arbeiderbevegelsen har ikke brukt hytta på flere tiår, legger Slåke til. "Jeg har heller ikke sett noe dokumentasjon på at Maridalens Venner som organisasjon i særlig grad har benytta den. For meg ser det ut som om hytta i realiteten har vært brukt av noen få privatpersoner."

Kommentar: Det er riktig at Arbeiderpartiet ikke har vist særlig interesse for Martinhytta siden 1998, siste gang var i 2010. Men andre har brukt den, som statsråder, statssekretærer og stortingsrepresentanter fra et annet regjeringsparti. I tillegg til Maridalens Venner, har stiftelsen Norsk Naturarv brukt hytta; den ble også stiftet på Martinhytta i 2003, og har hatt flere styremøter der. Forbundet Mot Rusgift har også hatt flere samlinger på hytta, men også Fellesrådet for historielagene i Oslo, historielag, Oslo og Omegn Turistforening og Oslo og Omland Friluftsråd.


Tekstmeldinger mellom André Nerheim, styreleder i stiftelsen, og Stein Erik Kirkebøen, 7. februar 2024:
"Stein Erik Kirkebøen: Jeg søker deg fordi jeg er blitt fortalt at du er styreleder i stiftelsen som eier Martinhytta. Nå lurer jeg på om du har hørt fra Riksantikvaren som hadde en ambisjon om å konkludere på om hytta bør fredes eller vernes.
– som har sendt ei årbok for Maridalens Venner i produksjon, men har holdt av litt plass til aller siste nytt.

André Nerheim: Det stemmer! Nytt toppverv🤩 Høyrt lite frå antikvaren. Tar seg god så eg ville ikkje venta på det. Dessutan veldig greit for oss uansett kva dei landar på. Fredning er topp, det same er alternativet. Inga hast og heller ingen plan om å gje hytta bort til nokon som ikkje tar vare på den. Er jo litt historie i veggene sjølv om Maridalen gjengen…som har kosa seg på privaten i solveggen der ….av ymse årsaker overdrive historiens gang:-) God årbok⚡️

Stein Erik Kirkebøen: Er du fortsatt i LO, fant deg ikke på lista på nettsida?

André Nerheim:  jobbe i LO som leder for politisk avdeling. Ikkje oppdatert nettside:-) vært der siden 2021

Stein Erik Kirkebøen: Har ikke sett Riksantikvarens vedtak, men konklusjonen er: ja til fredning. Kommentar?

André Nerheim: Glad for Riksantikvarens vurdering. Dei gjer ein viktig jobb. Stiftelsens handlingsrom og framtidsplanar er pr dags dato bare avgrensa av mangel på svar.

Stein Erik Kirkebøen: Hva betyr det, hvilke spørsmål mangler svar?

André Nerheim: Det betyr det det betyr. At me så snart me har svar (frå nokon andre enn deg: les antikvaren) kan gjennomføre det stiftelsen meiner er best å gjere. Og det bestemmer me.

Stein Erik Kirkebøen: Ikke noe mer konkret per nå?

André Nerheim: Ingenting:-) spør meg etter vedtaket og nokre styremøter så veit me Kva me gjer:-)"


Samleside:
Hyttene til Martin Tranmæl: Golas (Tranmælhytta i Bærumsmarka) og Martinhytta i Maridalen


Martinhytta ved Vaggestein

Martinhytta på Gul liste. Brev til Lotteri- og stiftelsestilsynet

Martinhytta – tidslinje

Martinhytta etter 1991

Martinhytta – mediedekning

Martinhytta – Dagsavisen

Brev fra Gudmund Hernes til stiftelsen "Martinhytta i Kroken i Maridalen"

Hyttene til Martin Tranmæl

Hva Haakon Lie, Aksel Zachariassen og Einar Gerhardsen skriver om hyttene til Martin Tranmæl

Hadde Martin Tranmæl orket politikken uten Nordmarka?

Stiftelsen "Martinhytta i Kroken i Maridalen" og stiftelsesloven


dot


dot
E-post: maridalensvenner@mobilpost.no Maridalens Venner, Konvallveien 67, 2742 GRUA. Telefon 90 68 41 45
Ansvarlig redaktør: Tor Øystein Olsen. Støtt Maridalens Venners arbeid - kontonr. 0530 58 56349