Maridalens Venner - landskap i Maridalen
   
Hjem

   
Om Maridalens Venner

   
Bli medlem

   
Kulturlandskap
      
Kulturmark
      
Slåttemark
      
Artslister
      
Kart
      
Gårder
      
Kulturminner
      
Kulturhistorie
      
Naturgrunnlag
      
Forvaltningsplanen
      
Ferdselsveiplan
      
Stedsnavninnsamling
      
Rapporter

   
Kulturarrangementer

   
Maridalsspillet

   
Skjøtsel
      
Slåttemark
      
Beitemark
      
Kulturminner
      
Lærebøker

   
Vandringer

   
Kultur- og naturstier

   
Skar leir


   
Årbøker

   
Markaloven

   
Jordbrukspolitikk

   
Ord og uttrykk

   
Lenker
Hjem > Slåttemyra >  Om myr, torv, torvmoser, grunnvann, torvmassivenheter, myrtyper, myrstrukturer, gradienter og indikatorarter

Om myr, torv, torvmoser, grunnvann, torvmassivenheter, myrtyper, myrstrukturer, gradienter og indikatorarter

Tor Øystein Olsen

Myr kan defineres som et område med torv og en hydrofil vegetasjon som selv kan danne torv gjennom ufullstendig nedbrytning. Torv består av organisk materiale produsert på stedet i et område mettet av vann og med underskudd på oksygen.

Litt om grunnleggende myrterminologi fra 1970- og 1980-tallet

Utdrag fra en avhandlig av Tor Øystein Olsen fra 1975:
https://maridalensvenner.no/myrundersoekelser-i-orkdal-kommune-soer-troendelag-1975.5703544-25743.html

A. Definisjon av myr

Hovedkilder:
Asbjørn Moen 1973. Landsplan for myrreservater i Norge. – Norsk geogr. Tidsskr. 27: 173–193: s. 173.
Kjell Ivar Flatberg 1970. Nordmyra, Trondheim. Aspekter av flora og vegetasjon. 1. Vegetasjon. – Hovedfagsoppg. Univ. Trondheim. 183 s. Upubl.: s. 22


Begrepet myr defineres på mange forskjellige måter. Resultatene blir forskjellige om utgangspunktet er biologisk, geologisk, geografisk eller kombinasjoner av disse. Biologisk er myra voksested og substrat for en bestemt vegetasjonstype, geologisk er myra en lagrekke av torv, mens den geografisk sett er et landområde. Det er vanligst å definere myr etter en geografisk term.

Flatberg (1970) har definert myr på følgende måte: "Med begrepet en myr vil jeg her forstå et område med torv og en hydrofil vegetasjon som selv kan danne torv."

Det norske myrselskapet benytter betegnelsen myr på et område "når den mineralske undergrunn er dekket av et torvlag av en viss tykkelse". Når torvtykkelsen brukes i definisjonen, er det mer naturlig å bruke betegnelsen torvmark (geologisk term).

Torv kan defineres på følgende måte: "[…] en genom vattenindränkning konserverad jordart, bildad av rester av på platsen växande makroskopisk vegetation."

(Sjörs, Hugo 1948. Myrvegetation i Bergslagen. – Acta Phytogeographica Suecica 21: 1–299. side 43)

B. Inndeling etter dannelsen

Hovedkilde: A. Moen 1973: s. 175

Akkumulering av organiske jordarter (torv) skjer når produksjonen av organisk stoff er større enn nedbrytingen. Etter dannelsesmåten deles myrene i gjenvoksningsmyr og forsumpningsmyr.

Gjenvoksningsmyrene. Disse har begynt som organiske avsetninger i vatn.

Forsumpningsmyrene. Der har torvdannelsen funnet sted på fastmark. Størstedelen av myrarealet i Norge er dannet på denne måten.

C. Ombrotrofe og minerotrofe myrområder

Hovedkilde: K.I. Flatberg 1970: s. 29

Ved klassifisering har jeg søkt å skille mellom ombrotrofe og minerotrofe myrområder.

Ombrotrofe myrområder:
Hydrologisk karakterisert ved at overflata og det øverste torvsjiktet ligger over øverste fastmarksvanngrense.
Morforlogisk utmerket ved at de hever seg i det minste en del over omgivelsene.
Næringsøkologisk kjennetegnet ved tilgang på lite mineralnæring.
Biocoenotisk karakterisert ved å ha en vegetasjon som er fattig på arter, som er uavhengig av fastmarksvanntilførsel.

Minerotrofe myrområder:
Hydrologisk kjennetegnet gjennom at myroverflata i alle fall periodevis er påvirka av fastmarksvatn.
Morfologisk karakterisert gjennom at myroverflata aldri ligger over den tilstøtende fastmarkens grunnvannsspeil.
Næringsøkologisk utmerket gjennom tilførsel av fastmarksvatn.
Biocoenotisk karakterisert gjennom en vegetasjon rik på antall arter, som er avhengige av fastmarksvanntilførsel.

D. Hydrologisk inndeling

Hovedkilder: K.I. Flatberg 1970: s. 24–26, A. Moen 1973: s. 175–176.

Hydrologiske definerte myrtyper
Myrer som bare får tilførsel av vatn gjennom nedbøren (ombrogent vatn), er ombrogene myrer (= nedbørsmyrer).

De myrene som i tillegg også får tilførsel av vatn som har vært i kontakt med mineraljorda (minerogent vatn), minerogene myrer (= jordvannsmyrer), deles videre etter den måten myrene får sitt grunnvatn på:

  1. Topogene myrer, som i opprinnelse og utvikling er betinga av topogen markfuktighet, dvs. en fastmarkspåvirka grunnvannstand som er tilnærma horisontal når den forårsaker markfuktighet (svensk; markblöta). Disse myrene er vanligvis dannet ved gjenvoksning av tjern og lignende.
     
  2. Soligene myrer, som i opprinnelse og utvikling er betinga av soligen markfuktighet, dvs. fastmarkspåvirka grunnvatn som går over til markfuktighet mens det ennå er i bevegelse. Disse har tydelig hellende overflate av grunnvatnet, og dette er myrer i skrånende terreng (for eksempel bakkemyrer).
     
  3. Limnogene myrer får tilført overflatevatn fra bekker, elver, oversvømmelser og lignende.

E. Geografiske begreper

Hovedkilder: K.I. Flatberg 1970: s. 30–34, A. Moen s. 1973: 176.

Alle de hydrologiske definerte myrtyper nevnt i kapittel D, kan finnes innenfor ett og samme myrkompleks.

Et myrkompleks er et hydrologisk mer eller mindre vel avgrensa landskapsøkologisk system sammensatt av flere voksestedstyper.

En voksestedstype kan defineres som alle myrøkosystemer med overensstemmende ernæringsforhold. Ved undersøkelser av myrkompleksene er det da naturlig å studere mindre deler for seg; myrelement.

Pr. definisjon er et myrelement det største myrområde som har en noenlunde enhetlig struktur, eller der strukturenes fordeling er noenlunde lik over hele området. I motsetning til voksestedstypene er altså myrelementene reelle naturobjekter. Myrelementene bygger opp myrkompleksene. Generelt kan man si at man har tre økologiske kategorier av myrelementer:

  1. Ombrotrofe myrelementer
  2. Minerotrofe myrelementer
  3. Ombro-minerotrofe myrelementer

Myrkompleksene har de samme kategoriene. I en grov klassifisering av et myrkompleks, er det den dominerende del av et kompleks som blir avgjørende for komplekset.

Innenfor myrelementene kan det være store forskjeller bl.a. mellom tørre og våte partier, og elementene består av strukturer.

Myrstruktur: Forekomstflekker av plantesamfunn med en spesiell biotop.

Oversikt over noen myrstrukturer:
Tuer: Forhøyninger av ulik grad på ombrotrofe og minerotrofe myrer, som i størsteparten av året har lav grunnvannsstand.

Høljer: Ombrotrofe forsenkninger av variabel grad, og som i det minste i visse perioder av året har en høy grunnvannstand, over eller nær overflata. Som høljeunderstrukturer kan man betrakte termene fastmatter, mjukmatter og løsbunner, sjøl om de egentlig er definert på floristiske kriterier.

Flarker: Avgrensa bløte partier, med en glissen, svakt torvdannende, minerotrof vegetasjon, og med avvekslende oppdemmende tørrere partier.

Dråg: Smale minerotrofe myrstriper mellom ombrotrofe områder og betinga av soligen markfuktighet.

Strenger: Lange, smale forhøyninger som virker demmende på et myrkompleks – vekslende med høljer eller flarker.

Andre strukturer er (jfr. egen liste):
a) ombrotrofe: gjøler, høljegjøler, erosjonsfurer, myrtjønner, palser.

b) minerotrofe: flarkgjøler, sumper, myrbekker, kilder

F. Inndeling etter vegetasjonen

Fattig–rik, myrflate–myrkant og løsbunn–tue

Hovedkilder: K.I. Flatberg 1970: 34–40, A. Moen 1973(b): 180, A. Moen 1973(a): 99–103

Innenfor det enkelte myrkompleks kan det også være store forskjeller i vegetasjonen, og det skilles mellom tre lokale hovedgradienter. Vegetasjonsgradientene henger sammen med variasjonen i økologiske forhold (økologiske gradienter).

  1. Fattig–rik vegetasjonsgradienten
    Denne vegetasjonsgradienten er et resultat av de enkelte arters krav til mineralnæring osv., og avspeiler derfor den kjemiske sammensetningen i torv og myrvann. Retningen kan derfor korreleres med pH, ledningsevne, kationkonsentrasjoner i torv og myrvann, nøytralisasjonsforhold i torva osv.

    Den minst kravfulle vegetasjonen og færrest antall arter opptrer på de ombrotrofe myrområdene (vegetasjonen får bare tilført næring gjennom nedbøren). På de minerotrofe områdene finner man igjen en variasjon fra samfunn fattig på arter til samfunn rik på arter (fattig minerotrof, intermediær, rik og ekstremrik vegetasjon).

    pH på de ombrotrofe myrene ligger gjennomgående på omkring 3,5–4,0, og på de minerotrofe myrene øker pH gjennom serien av enheter, slik at pH på de rikeste myrene er over 7,0.

    Enhetene karakteriseres gjennom planteartene, idet det er svært få arter som fins i alle enhetene. På de ombrotrofe myrene kan bare et fåtall karplanter klare seg (20–30 arter). Stort sett øker antallet karplanter fra enhet til enhet etter fattig–rik serien, og de rikeste myrene kan ha mer enn 100 forskjellige karplanter. Mosene er ofte de beste indikatorartene for de ulike enhetene og på de fattigste myrene dominerer torvmosene Sphagnum spp., mens brunmosene dominerer de rike enhetene.
     
  2. Myrflate–myrkant vegetasjonsgradienten
    I kanten av myrene fins en rekke arter som mangler ute på selve myrflata. Oftest er forekomsten av trær og busker begrenset til myrkanten, selv om spredte furuer kan forekomme på tuene også ute på myra. De artene som på myra bare fins i kanten, forekommer så godt som alltid også i andre vegetasjonstyper som skog-, eng- eller heivegetasjon. Det fins også en god del arter som bare forekommer ute på selve myrflata, og dette er eksklusive myrarter. Dette gjelder bl.a. en rekke starrarter og moser.

    Mens de to andre hovedgradientene i myrvegetasjonen stort sett faller sammen med lett fattbare variasjoner i økologiske forhold, er denne vegetasjonsgradienten mer kompleks. Torvdybde, skyggevirkning og lignende, er faktorer som henger sammen med kanteffekten.
     
  3. Løsbunn–tue vegetasjonsgradienten
    De fleste myrene har ujevn, småkupert overflate. På rent plantesosiologisk grunnlag, har man foretatt en firedeling langs gradienten: a. Løsbunn, b. Mjukmatte, c. Fastmatte og d. Tue.

    a. Løsbunn har liten bæreevne og meget spredt forekomst av karplanter og moser som forekommer i mjukmattene. Grunnvatnet står det meste av året i dagen.

    b. Mjukmattene får ved tråkk langvarige spor og karakteriseres av en rekke fuktighetskrevende arter som dystarr Carex limosa og stormakkmose Scorpidium scorpioides. Karplantesjiktet er glissent, mens mosene dekker i bunnen.

    c. Fastmattene er faste å gå på og karakterisert av arter som rome langs kysten Narthecium ossifragum, småbjønnskjegg Trichophorum cespitosum cespitosum og myrstjernemose Campylium stellatum.

    d. Tuene (tuvene) er dominert av lyngartene, særlig er røsslyng Calluna vulgaris og krekling Empetrum sp. vanlige. Rusttorvmose Sphagnum fuscum dominerer ofte i bunnen.

Les mer her:
https://maridalensvenner.no/myrundersoekelser-i-orkdal-kommune-soer-troendelag-1975.5703544-25743.html


NTNU Vitenskapsmuseet:

Myr: forskning, forvaltning og overvåking

NTNU Vitenskapsmuseet. Myr: forskning, forvaltning og overvåking


Fra Moen, A. & medarbeidere 1983. Myrundersøkelser i Nord-Trøndelag i forbindelse med den norske myrreservatplanen. – K. Norske Vidensk. Selsk. Mus. Rapp. Bot. Ser. 1983-1: 1–160.

Fordeling av arter langs de økologiske gradientene – økokliner (tidligere vegetasjonsgradienter)

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-35.jpg
Klikk på tabellen, og få den høyoppløselig, eller her.

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-32.jpg
Klikk på figuren, og få den høyoppløselig, eller her.

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-50.jpg
Klikk på figuren, og få den høyoppløselig, eller her.

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-51.jpg
Klikk på tabellen, og få den høyoppløselig, eller her.

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-52.jpg
Klikk på tabellen, og få den høyoppløselig, eller her.

37+N-Trøndelag_BotRapp1983-1-53.jpg
Klikk på tabellen, og få den høyoppløselig, eller her.

(Side 48.)

"Fastmatte av fattigmyr er den dominerende vegetasjonsenhet (jfr. fig. IV, Kap. II, 6 som viser enhetene). Det fins flere utforminger av enheten, men som regel er arter som bjønnskjegg (Scirpus caespitosus = Trichophorum cespitosum cespitosum), torvull (Eriophorum vaginatum), duskull (E. angustifolium), blåtopp (Molinia) og flaskestarr (Carex rostrata) blant de vanligste artene. Rome (Narthecium) dominerer også store myrareal. De nevnte artene har vært viktige for produksjonen av fór på myrene, og store myrareal har vært nyttet som slåtteareal helt fram til siste krig.

Intermediær, rik og ekstremrik vegetasjon fins spredt i fylket, og vanligvis utgjorde de rike myrene de beste slåttemyrene."


Les om Slåttemyra og slåttemyrer her.

Om "Seminaturlig myr" i NiN.


Les også:

Myra. Ei populærvitskapleg framstilling av myr i NiN-systemet.

Myra._Ei_popul_rvitskapleg_framstilling_av_myr_i_NiN-systemet-1.jpg
Lyngstad, A., Moen, A. & Øien, D.-I. 2022. Myra. Ei populærvitskapleg framstilling av myr i NiN-systemet. – NTNU Vitenskapsmuseet naturhistorisk rapport 2022-5: 1-20.
Klikk på forsida og les rapporten, eller her.

Utdrag fra rapporten

"Myra er den einaste terrestriske naturtypen som bygger sitt eige substrat, torv. Vi nyttar dette særdraget når vi definerer myr som eit landområde med vegetasjon som krev fukt, og som dannar torv. Tørrstoffet i torva er i stor grad restar av døde plantar, hos oss er mosane svært viktige, men og karplanter bidreg til å lage torv. Blant mosane er torvmosane (Sphagnum spp.) torvbyggarane framfor nokon. Eit høgt vassnivå hindrar nedbryting av organisk materiale, og er avgjerande for danning av myr. På eit overordna nivå er det klima, topografi og eigenarten til mineraljorda eller berggrunnen som avgjer kor det blir danna myr, og kva for type myr som veks fram.

Myrnatur kan delast inn på fleire måtar, og i NiN er det inndeling etter vegetasjon samt den hydromorfologiske karakteriseringa som er sentral. Utskifting av artar langs økologiske gradientar ligg til grunn for inndeling i hovudtypar og grunntypar, det vil seie at det er inndeling etter vegetasjon som blir brukt i typesystemet. Dei aktuelle hovudtypane (tal grunntypar i parentes) er: V1 Åpen jordvannsmyr (32), V2 Myr- og sumpskogsmark (8), V3 Nedbørsmyr (7), V4 Kaldkilde (9), V8 Strandsumpskogsmark (3), V9 Semi-naturlig myr (3), V11 Torvtak (2), V12 Grøftet torvmark (3) og V13 Ny våtmark (8). Dei viktigaste økologiske gradientane på myr har tradisjonelt vore kalla fattig–rik, mjukmatte–tue, og myrkant–myrflate. I tillegg kjem påverknad frå kjelder inn som ein viktig gradient. I NiN blir nemningane kalkinnhold (KA), tørrleggingsvarighet (TV), myrflatepreg (MF), og kildevannspåvirkning (KI) brukt om desse gradientane, og dei er døme på lokale komplekse miljøvariabler (LKM)."

Indikatorarter

Se vedlegg om:

  • " Vedlegg 1. Myrartar langs gradientane kalkinnhold (KA) og vanntilførsel (VT)". Tidligere: Fattig–rik vegetasjonsgradienten
  • "Vedlegg 2. Myrartar langs gradienten tørrleggingsvarighet (TV)". Tidligere: Myrflate–myrkant vegetasjonsgradienten
  • "Vedlegg 3. Myrartar langs gradienten myrflatepreg (MF)". Tidligere: Løsbunn–tue vegetasjonsgradienten

Gradienter
Fra Artsdatabanken: "Habitatdiagrammene viser forekomsten til de norske fastlandsartene når de forekommer på myr i forhold til lokalgradientene 'fattig–rik' og 'tørr–fuktig'. Tue, fastmatte og mykmatte er delt i to nivåer, henholdsvis høy og lav. Diagrammene gir også en indirekte referanse til forekomst i grunntyper."


Les om Våtmarkssystemer i NiN.

Torvmarksmassiv i NiN

"Torvmarksmassiv brukes for å beskrive myr som landform, og beskriver torvforekomstens egenskaper, ikke myrøkosystemet på torvoverflata. Typeinndelingen i Torvmarksmassiv er resultatet av de økologiske forholdene som har virket på myrdanning og myrvekst over tid."

Torvmarksformer.


Kjell Ivar Flatberg: Norges torvmoser

Norges-torvmoser
Flatberg, K.I. Norges torvmoser. Fagbokforlaget 2013. Oppdatert E-bok 2023.

Klikk på bildet, og kjøp boka som E-bok, eller les om de 57 artene med torvmoser hos Artsdatabanken:

Torvmoser hos Artsdatabanken: Flatberg KI (2015). Torvmoseslekta Sphagnum L.


Les også:
Artsdatabanken: Hvor i myra?

https://www.artsdatabanken.no/Pages/205793/Hvor_i_myra_


Utdrag fra boka:

Torvmosenes voksested (naturtyper og habitat)

(Side 28–45.)

[…]

"Under våtmarkssystemer er det funnet mest hensiktsmessig å skille ut Myr og Kilde og kildemark som egne og to separate natursystemenheter."

[…]

"Våtmarkssystemer:
Myr
Ombrogen myrskog
Ombrogen åpen myrkant
Ombrogen myrflate
Geogen myrskog
Geogen åpen myrkant
Geogen myrflate

Kilde og kildemark 
Svak kilde og kildemark
Arktisk permafrost-våtmark"

(Min anmerkning: Geogen myr er synonymt med minerogen myr.)

Våtmarkssystemer (VåS)

[…]

"Torvmosene er mer enn noen annen plantegruppe med på å danne, utforme og visualisere vårt myrlandskap, og er de langt viktigste bidragsyterne til torv- og myrdannelse. Videre er torvmosene viktige indikatorarter for vitenskapelig klassifisering av ulike myrtyper både lokalt og regionalt. Det er derfor lagt vekt på å definere, avgrense og karakterisere ulike enheter og grunntyper i norsk myrnatur. Klargjøring av vitenskapelig myrterminologi inngår som en viktig del av dette. Omtale av viktige økologiske og biologiske prosesser som bestemmer og påvirker lokal og regional utbredelse for de ulike torvmosene som vokser der, inngår også."

[…]

Myr

"Myrklassifisering, prinsipper og terminologi brukt her bygger på skandinavisk tradisjon. Grunnlaget er den svenske såkalte 'Uppsala-skolen' på 1940–50-tallet, med sentrale myrforskere som H. Sjörs og G.E. Du Rietz. Denne skolen har siden 1970 også vært retningsgivende for klassifisering av norsk myr og myrvegetasjon, både på forskningssiden og for anvendt, forvaltningsrettet faglig utredningsarbeid, blant annet i arbeidet med utarbeidelse av den norske myrreservatplanen. Viktige referansearbeider i denne sammenheng er Sjörs (1948b, 1950, 1952), Du Rietz (1949, 1954), Malmer (1962), Flatberg (1970), Moen (1970, 1973, 1985, 1990, 1995), Fransson (1972), Økland (1989a, b; 1990a, b, c), Rydin et al. (1999). Grunnleggende for inndeling og klassifisering av myr og myrvegetasjon i denne skolen har vært studier og beskrivelse av flora og vegetasjon i forhold til variasjon langs lokale økologiske gradienter (økokliner). En rekke av opplysningene nedenfor bygger på denne litteraturen, men mye bygger også på egen felterfaring og upublisert kunnskap, til dels på usitert spesiallitteratur.

Myr omfatter landområder med torv av varierende tykkelse og en vegetasjon av fuktighetskrevende og/eller fuktighetstolererende planter som gjennom ufullstendig nedbrytning på stedet danner torv.

Torv er en jordart som består av ufullstendig nedbrutte plantedeler, og der vekten av organisk materiale utgjør mer enn 30 %.

Torvmark omfatter våtmark med minst 30 cm torvdybde, og er derfor arealmessig et snevrere begrep enn myr.

En forutsetning for torv- og myrdannelse er et grunnvannsspeil som ligger i eller nær markoverflaten gjennom mesteparten av året og forårsaker god markfuktighet og oksygenfattige forhold i, og nær markoverflaten.

Myrterminologi

Myrbegrepet har i fennoskandisk myrforskning oftest vært knyttet opp mot myr og skogsmyr, mens sumpskog har vært holdt utenfor og blitt oppfattet som en fuktekstrem utforming av fastmarksskog. Definisjonene og omtalene nedenfor avspeiler denne tradisjonen, men myrbegrepet omfatter også myrskog i vid betydning, dvs. at sumpskoger er inkludert.

Med grunnlag i grunnvannets opprinnelse og kjemiske sammensetning deles myr i to hovedtyper:

  • Ombrogen myr har grunnvann som i sin helhet er dannet av nedbørvann (regn og snø/smeltevann), supplert med vindtransporterte elementer og partikler. Slik myr savner basekrevende planter.
  • Geogen myr (= minerogen myr, min anmerkning) har grunnvann som i tillegg til nedbørvann også får tilførsel av vann (jordvann) som har vært i kontakt med fastmarkas mineralgrunn. Slike myrer har et høyere innhold av mineralnæringsstoffer og høyere pH i vann og torv enn ombrogen myr, og har et sterkt innslag av basekrevende planter.

De norske betegnelsene på disse to hovedmyrtypene er henholdsvis nedbørmyr og jordvannsmyr. De tilsvarende økosystembegrepene som inkluderer de biologiske systemene og artene som inngår, er henholdsvis ombrotrof og minerotrof myr. Det innebærer for eksempel at et bestemt myrområde har ombrotrof eller minerotrof vegetasjon. Navnene nedbørmyr og jordvannsmyr brukes her ofte i begge betydningene.

De geogene myrene kan deles inn i:

  • Topogen myr (flatmyr), som er kjennetegnet gjennom tilnærmet horisontalt grunnvannsspeil og myroverflate
  • Soligen myr (helningsmyr) som er kjennetegnet gjennom markert helning på grunnvannsspeilet og myroverflaten
  • Limnogen myr (flommyr), som er kjennetegnet gjennom horisontalt grunnvannsspeil med sterkt skiftende grunnvannsstand gjennom året som et resultat av oversvømmelser av innsjøer, elver eller bekker, primært i tilknytning til snøsmeltingen om våren, men også gjennom kraftige regnskyll i sommerhalvåret. Slik myr finner en oftest i tilknytning til flate innsjø- og elvebredder, men også langs myrbekker i slakt hellende terreng.

Helningsmyrer dominert av fastmattevegetasjon, og med mer enn 3° helning, blir ofte klassifisert som bakkemyrer. Disse er mest vanlig i MeBo og NoBo. Ingen torvmoser er i utbredelse eksklusivt bundet til limnogen myr og bakkemyr. I klassifiseringen og omtalen av de enkelte torvmoseartenes voksested er det ikke skilt mellom flatmyr, flommyr og helningsmyr. Alle norske fastlandsarter av torvmoser kan forekomme på myr. De fleste artene har også sine hovedforekomster der, men bare et begrenset antall arter kan sies å være tilnærmet eksklusive myrarter. Slike arter er f.eks. glasstorvmose Sphagnum angermanicum, lapptorvmose S. subfuvlum subsp. subfulvum, flarktorvmose S. jensenii, trøndertorvmose S. troendelagicum og huldretorvmose S. wulfianum. De fleste artene har også forekomster i andre våtmarks- og fastmarkssystemer. I tillegg inngår mange torvmoser på myr som er like vanlig eller vanligere i fastmarkssystemer (fastmarksskog, hei). Slike arter er f.eks. grantorvmose S. girgensohnii, tvaretorvmose S. russowii, furutorvmose S. capillifolium, lyngtorvmose S. quinquefarium, heitorvmose S. strictum.

Jordvannsgrensen, jordvannsindikatorgrensen
Den kjemisk-hydrologiske grensen mellom ombrogen og geogen myr er ofte skarp og kalles jordvannsgrensen. Gjennom store deler av fastlandet er denne grensen tydelig avspeilet i flora- og vegetasjonssammensetningen gjennom opphør av jordvannskrevende arter når en går fra geogen til ombrogen myr. Denne grensen kalles derfor for jordvannsindikatorgrensen og slike arter for jordvannsindikatorer. Grensen er mindre tydelig i StOs langs vestkysten enn i mindre oseaniske og mer kontinentale seksjoner i innlandet.

Blant karplantene er de fleste starrartene som forekommer på myr, gode jordvannsindikatorer. Gode eksempler er flaskestarr Carex rostrata og trådstarr C. lasiocarpa. Det er bare sveltstarr C. pauciflora (i Vest-Norge), dystarr C. limosa og snipestarr C. rariflora som kan forekomme på ombrogen myr. Det eksisterer knapt arter av moser, lav og karplanter som er eksklusivt bundet til ombrogen myr, men mange har sitt viktigste voksested der.

De enkelte artenes forekomst på ombrogen og geogen myr varierer regionalt, og jordvannsindikatorgrensen er derfor et relativt begrep. Noen torvmoser oppfører seg forskjellig i vest og øst i deres utbredelsesområde. Dette er korrelert til seksjonsgradienten fra StOs til SvKo, og skyldes primært sterkere tilførsel av havsalter gjennom nedbør, dogg og vind i havnære områder. En kan da få inn arter på ombrogen myr i de sterkest oseaniske seksjonene som er jordvannsindikatorer i mindre oseaniske og mer kontinentale seksjoner. Vortetorvmose Sph­agnum papillosum er en vanlig ombrogen myrart i kystområdene i Vest- og Midt-Norge og Nordland, men er på indre deler av Østlandet en god jordvannsindikator. Dette gjelder også grantorvmose S. girgensohnii og tvaretorvmose S. russowii som i Vest- og Midt-Norge er vanlig i ombrogen åpen myrkant, men som er jordvannsindikatorer mange steder på Østlandet. Bjørnetorvmose S. lindbergii er en vanlig ombrogen art i boreale områder, men er på sørlige forekomster i BoNe på Østlandet oftest jordvannsindikator. I StOs langs vestkysten vokser horntorvmose S. auriculatum i høljegjøler, blanktorvmose S. subnitens subsp. subnitens og heitorvmose S. strictum i ombrogen tuevegetasjon, og fløyelstorvmose S. molle i ombrogen fastmattevegetasjon, mens de ellers er jordvannsindikatorer. Broddtorvmose S. fallax er gjennom mesteparten av landet en god jordvannsindikator som mangler på ombrogen myr. Men enkelte steder på Sør- og Sørvestlandet er den også funnet med spredde forekomster i ombrogene mykmatter. Dette er trolig et resultat av langtransporterte luftforurensninger og de høye våtavsetningene av nitrogen som en har hatt over lengre tid i denne delen av landet.

(Min anmerkning: Fastmarksvanngrensen er synonymt med jordvannsgrensen.)

Økokliner (økologiske gradienter)

Lokalt varierer flora og vegetasjon på myr først og fremst i forhold til to basis-økokliner og en kompleksøkoklin:

  1. vannmetning
  2. kalkinnhold
  3. myrflate–myrkant"

[…]

"I denne boken brukes betegnelsen gradient (lokale og regionale gradienter), som er anvendt i både økologisk og floristisk/vegetasjonsmessig betydning. De lokale gradientene er:

  1. 'tørr–fuktig'-gradienten
  2. 'fattig–rik'-gradienten
  3. 'myrflate–myrkant'-gradienten

Denne navnebruken er i samsvar med skandinavisk tradisjon innenfor myrforskning, men tar her også høyde for myrskog som en del av spennet i kompleksgradienten 'myrflate–myrkant'.

'Tørr–fuktig'-gradienten
'Tørr–fuktig'-gradienten avspeiler variasjonen i planters tilgang på og avhengighet av vann (markfuktighet), og er på myr først og fremst korrelert med grunnvannsspeilets høyde og svingninger gjennom året i forhold til myroverflaten. Den er her delt inn i fire trinn/typer:

  • tuemyr
  • fastmattemyr
  • mykmattemyr
  • flytemattemyr

På ombrogen myr skiller en tradisjonelt mellom tuer og høljer, som utgjør myrstrukturer. Høljene er videre delt inn i fastmatter, mykmatter og løsbunn, mens en mangler en tilsvarende fellesterm på geogen myr. I denne boken brukes hølje i betydningen all torvmosedominert myr som ligger under tuenivå på ombrogen og fattig geogen myr. Gjøler er åpne, sekundære vannansamlinger som er dannet etter at myra ble til. Høljegjøler er slike vannansamlinger på ombrogen myr, og flarkgjøler på geogen myr. Flarker er mykmatte- og løsbunnområder på geogen eller svakt soligen myr som oftest er omgitt og oppdemt av langstrakte fastmatte- eller tuestrenger. Myrtjern er åpne, primære vannansamlinger som var til stede før myra ble dannet, og som er omgitt av oftest geogen myr, og oftest er under& gradvis gjenvoksning fra kantene (gjenvoksningsmyr).

Variasjonen innenfor de ulike gradientene avspeiles av artssammensetningen, og torvmoser er sentrale indikatorarter. Grensen mellom tuemyr og mattemyr kan på mange myrer defineres gjennom nedre røsslynggrense. Røsslyng Calluna vulgaris og flere andre lyngarter har rotmykorrhiza (samliv med sopp) og tåler ikke vanndekning av røttene. De ulike mattenivåene er ikke alltid klart botanisk adskilte. Flytemattemyr er her utskilt som et eget trinn. Det kan betraktes som en ekstrem vannmetningsutforming av mykmatte med torvmoseskudd som vokser vanndekte gjennom hele eller store deler av sommerhalvåret, men som i artssammensetning ikke er klart adskilt fra mykmattemyr. Løsbunnmyr er ikke tatt med som eget trinn da en her i liten grad finner torvmoser, og ingen torvmosearter viser preferanse for slik myr.

'Fattig–rik'-gradienten
'Fattig–rik'-gradienten avspeiler samvariasjonen mellom innhold av kalsium (kalk), andre viktige plantenæringsstoffer (f.eks. fosfor, nitrogen og kalium) og surhetsgrad (pH) i torv og myrvann. Den deles inn i fem myrtyper:

  • ombrogen myr
  • kalkfattig myr (ekstremkalkfattig og moderat kalkfattig myr)
  • intermediær myr
  • moderat kalkrik myr

Variasjonen innenfor gradienten kan karakteriseres gjennom artsammensetningen, og torvmoser er viktige indikatorarter. Kalkmyr (ekstremkalkrik myr) mangler i det store og hele torvmoser, og er i denne boken ikke skilt ut som eget forekomsthabitat for torvmoser. Men enkelte arter kan nå og da ha spredde forekomster også på ekstremkalkrik myr, da gjerne som innblanding blant 'brunmoser' som myrstjernemose Campylium stellatum og brunmakkmose Scorpidium cossonii. Vritorvmose Sphagnum contortum er det beste eksemplet på en slik torvmoseart, men også rosetorvmose S. warnstorfii, lapptorvmose S. subfulvum subsp. subfulvum og beitetorvmose S. teres inngår nå og da i kalkmyr. Innenfor kalkfattig myr kan det skilles ut to typer: ekstremkalkfattig og moderat kalkfattig myr, men skillet er ofte glidende og vanskelig å definere gjennom artssammensetningen. Gjennom måling av surhetsgraden (pH) i myrvannet kan en få et indirekte mål på graden av kalkinnhold i de ulike typene.

  • ombrogen myr: pH oftest 3,5–4,2
  • kalkfattig myr: pH oftest 4,0–5,0
  • intermediær myr: pH oftest 4,8–6,0
  • moderat kalkrik myr: pH oftest 5,8–6,8
  • kalkmyr: pH oftest 6,7–8,0

Næringstilførselen til ombrogen myr varierer. På åpen ombrogen myr vil tuene langt på vei få all sin næringstilførsel fra nedbøren som faller på stedet. De underliggende forsenkningene (høljene) vil oftest ha noe høyere næringsinhold og pH. Dette avspeiler bedre næringstilgang, dels gjennom 'avrenning' fra tuene, dels gjennom den vanligere forekomsten av nitrogenfikserende blågrønnalger i høljene, både som frittlevende og som 'beboere' i torvmosenes hyalinceller. Tuetorvmosenes større evne til kationutveksling (se Torvmosenes egenskaper), gir også lavere pH enn i høljene. Tuene i ombrogen myrskog vil også ofte ha et noe høyere næringsinnhold og pH enn på myrflate. Dette skyldes først og fremst ekstra tilført næring utenom nedbøren i form av strøfall fra trærne som vokser der, men også andre kanteffekter.

'Myrflate–myrkant'-gradienten
'Myrflate–myrkant'-gradienten er sammensatt og avspeiler et samspill mellom flere økologiske variabler. Slike variabler er vekslinger i grunnvannsstand, torvdybde, gjennomluftningsforhold i det øverste marksjiktet, eksposisjonsforhold ('sol–skygge'), tre- og busksjikteffekter, førnetilgang, kildepåvirkning. De økologiske forholdene knyttet til myrskog utgjør den ekstreme myrkanteffekten.

Eksposisjonsforholdene er viktige for forekomst og utseende hos torvmoser. Skygge skapt av trær og busker – delvis også av lyng og andre dvergbusker – påvirker i høy grad skudd-og hodefarge, vekstform, lengdevekst/produksjon og blad- og cellemorfologi hos mange torvmoser. Denne eksposisjonsgradienten blir her omtalt som 'sol–skygge'-gradienten.

Nisjedifferensiering

Torvmoser viser en utpreget grad av nisjedifferensiering i forhold til lokale økologiske gradienter, dvs. at de som regel bare er i stand til å vokse innenfor en avgrenset del av det totale økoklinspennet, når en ser bort fra konkurranse med andre arter. Dette er den fundamentale nisjen, som avspeiler artenes fysiologiske toleranse. Den realiserte nisjen er den faktiske nisjen når arten i konkurranse med en eller flere andre arter blir ekskludert fra deler av sin fundamentale nisje. Dette er på myr oftest andre torvmosearter. Den realiserte nisjen til en bestemt torvmoseart er derfor oftest smalere enn den fundamentale."

[…]

Myrnaturtypene

"Ombrogen myrskog
Ombrogen myrskog omfatter skogkledd myr med furu Pinus sylvestris som inneholder få til relativt få typiske myrarter og et markant innslag av fastmarksarter. Den finnes først og fremst som furukledde randsoner på høymyrer med ombrogen myrflate. Den opptrer flere steder i blanding med ombrogen åpen myrkant og overgangen kan noen ganger være glidende. Mer unntaksvis kan en også ha mindre myrer som er dominert av ombrogen myrskog (Flatberg 1979). På ombrogene myrer med underliggende morenerygger kan slik myr også opptre i god avstand fra omgivelsenes fastmark, og kan da være omgitt av ombrogen myrflate på alle kanter. 'Tørr–fuktig'-gradienten viser liten variasjon og kommer først og fremst til uttrykk gjennom et tuenivå dominert av lyng og dvergbusker, særlig røsslyng Calluna vulgaris, blokkebær Vaccinium uliginosum, blåbær V. myrtillus, tyttebær V. vitis-idaea og dvergbjørk Betula nana subsp. nana. Mindre, spredde fastmatteflekker kan opptre, men er ikke skilt ut som egen grunntype her. Ombrogen myrskog med torvmoser opptrer i alle fastlandssoner fra BoNe til NoBo, og i alle seksjoner. Ingen torvmoser har sin utbredelse begrenset til ombrogen myrskog. De få torvmosene som inngår i naturtypen, er stort sett felles med tueartene i ombrogen åpen myrkant.

Én grunntype er skilt ut i forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten:

  • Ombrogen myrskog-tue: abelstorvmose S. divinum​, klubbetorvmose S. angustifolium, furutorvmose S. capillifolium, (grantorvmose S. girgensohnii, lyngtorvmose S. quinquefarium, tvaretorvmose S. russowii)

Ombrogen åpen myrkant
Naturtypen ombrogen åpen myrkant omfatter treløs eller tilnærmet treløs ombrogen myr, oftest med grunn torv. Den er kjennetegnet ved en artsammensetning som er en blanding av typiske myrarter og karplanter og moser som har sin hovedutbredelse på fastmark. Ombrogen åpen myrkant er i boreale områder ofte avgrenset til smale randsoner som grenser mot omgivelsenes fastmark, men er mer vanlig i overgangssoner mellom ombrogen myrskog og myrflate, noen ganger i mosaikker. Det inngår her ofte spredd og kronglete småfuru, noen ganger spredtstilte furutrær, men ikke slik at det kan klassifiseres som skog. I NoBo og enkelte steder i ArKrTu i Finnmark kan myrtypen også opptre som 'øyer' i god avstand fra omgivelsenes fastmark, oftest over grunn torv. Mange ombrogene småmyrer og deler av større myrområder i de treløse myrområdene langs Norges vestkyst i StOs hører også til her. Tilsvarende kan deler av terrengdekkende myrer langs vestkysten (Moen et al. 2011) med ombrogen torv og grunnvann klassifiseres hit. De har ofte grunn torv og et markant innslag av fastmarksarter, men i mindre omfang enn i myrskog. I forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten dominerer tuemyr med lyngarter, først og fremst røsslyng Calluna vulgaris og/eller dvergbjørk Betula nana subsp. nana, med innslag av blokkebær V. uliginosum. En kan ha områder med fastmattemyr og unntaksvis små mykmatter, for eksempel på terrengdekkende myrer. Ombrogen åpen myrkant opptrer i alle seksjoner og i alle soner fra BoNe til NoBo og i noen grad i ArKrTu i Finnmark. Ingen torvmoser har utbredelse som er begrenset til ombrogen åpen myrkant, men rusttorvmose Sphagnum fuscum og kysttorvmose S. austinii har i SøBo/KlOs sine hovedforekomster i denne myrtypen. De vanligste tueartene er klubbetorvmose S. angustifolium, furutorvmose S. capillifolium og abelstorvmose S. divinum. Typiske fastmarkstorvmoser som tvaretorvmose S. russowii og grantorvmose S. girgensohnii inngår ofte på myr nær fastmarka.

To grunntyper er skilt ut i forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten:

  • Ombrogen myrkant-tue: abelstorvmose S. divinum, klubbetorvmose S. angustifolium, furutorvmose S. capillifolium, rusttorvmose S. fuscum, tvaretorvmose S. russowii. I StOs og KlOs: kysttorvmose S. austinii, grantorvmose S. girgensohnii, lyngtorvmose S. quinquefarium
  • Ombrogen myrkant-fastmatte: abelstorvmose S. divinum, vortetorvmose S. papillosum, stivtorvmose S. compactum, dvergtorvmose S. tenellum, klubbetorvmose S. angustifolium, rødtorvmose S. rubellum

Ombrogen myrflate
Ombrogen myrflate er treløs eller tilnærmet treløs ombrogen myr (nedbørmyr) kjennetegnet av en blanding av typiske myrarter, indifferente arter og få typiske fastmarksarter. Naturtypen omfatter oftest myr med store torvdybder, noen steder kan det være inntil 5–8(–10) meter med underliggende torv. Ombrogen myrflate har på de fleste myrene en myrtopografi med godt adskilte tuer og høljer. I høljene finner en ofte en veksling mellom fastmatter, mykmatter og noen ganger flytematter og høljegjøler. Ombrogen myrflate i StOs på Vestlandet viser gjerne diffuse overganger mellom tuer og underliggende mattevegetasjon, og kan ofte være vanskelig å skille fra ombrogen åpen myrkant. Myrflatedominert ombrogen myr inngår først og fremst i BoNe, SøBo og MeBo. Myrtypen avtar i relativt areal når en går inn i NoBo, er fraværende i LaAl og sjelden i sørarktiske områder i Finnmark. Det er stor lokal og ikke minst i regional variasjon i hvilke grunntyper som forekommer. Alle de fire trinnene langs 'tørr–fuktig'-gradienten (tue, fastmatte, mykmatte, flytematte) er ofte til stede.

Ulike torvmosearter dominerer bunnsjiktet på ombrogen myrflate, særlig i fastmatter og mykmatter/flytematter, men mange steder inngår eller dominerer også torvmoser på tuemyr. Særlig rusttorvmose Sphagnum fuscum er på tuene en karakteristisk art. Men ingen torvmosearter er funnet bare på ombrogen myrflate. Torvmosene er oftest klart nisjefordelt i forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten.

Fire grunntyper er skilt ut i forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten:

  • Ombrogen myrflate-tue: kjøtt-torvmose S. medium, (kysttorvmose S. austinii, vortetorvmose S. papillosum), rusttorvmose S. fuscum, rødtorvmose S. rubellum
  • Ombrogen myrflate-fastmatte: kjøtt-torvmose S. medium, vortetorvmose S. papillosum, stivtorvmose S. compactum, dvergtorvmose S. tenellum, rødtorvmose S. rubellum
  • Ombrogen myrflate-mykmatte: bjørnetorvmose S. lindbergii, fagertorvmose S. pulchrum, gråtorvmose S. majus subsp. norvegicum, svelttorvmose S. balticum, vasstorvmose S. cuspidatum
  • Ombrogen myrflate-flytematte: bjørnetorvmose S. lindbergii, fagertorvmose S. pulchrum, gråtorvmose S. majus subsp. norvegicum, svelttorvmose S. balticum, vasstorvmose S. cuspidatum

Geogen myrskog
Geogen myrskog er en sammensatt naturtype. Den består dels av lyng- og skogkledde kantsoner på geogene myrer over torv, dels av 'sumpskoger' i flatt terreng i utkanten av myrer, på fuktige flater og i forsenkninger i skogsterreng, i terrengsøkk og også i markert hellende terreng, særlig i MeBo og NoBo. Slik geogen myrskog er ofte dominert av humusholdig mineraljord med varierende grad av torvinnslag. Oftest inngår flere treslag, først og fremst furu Pinus sylvestris, gran Picea abies og bjørk Betula pubescens i boreale områder. Men naturtypen kan også omfatte skog med f.eks. gråor Alnus incana og svartor A. glutinosa, særlig i BoNe og SøBo. I de fleste geogene myrskoger dominerer tue- og fastmattemyr. Partier med mykmattemyr opptrer også nå og da i noen, men ikke alle, geogene myrskoger, og flytematter opptrer bare unntaksvis. I forhold til 'fattig–rik'-gradienten går spennvidden fra kalkfattig til ekstremkalkrik myr. Geogen myrskog med torvmoser opptrer i alle fastlandssoner fra BoNe til NoBo, og i alle seksjoner. Mange av torvmosene er felles med geogen åpen myrkant, f.eks. kratt-torvmose S. centrale. Men det er et mer markant innslag av fastmarksarter, som tvaretorvmose S. russowii og grantorvmose S. girgensohnii. I NoBo er fjellbjørk-dominerte (Betula pubescens subsp. tortuosa) geogene myrskoger i hellende terreng vanlig, ofte i mosaikk med geogen åpen myrkant og boreal fukthei. Ni grunntyper er skilt ut i forhold til 'fattig–rik'- og 'tørr–fuktig'-gradientene:

  • Kalkfattig myrskog-tue: abelstorvmose S. divinum, sumptorvmose S. palustre, klubbetorvmose S. angusti­folium, furutorvmose S. capillifolium, grantorvmose S. girgensohnii, tvaretorvmose S. russowii, huldretorvmose S. wulfianum, lyngtorvmose S. quinquefarium
  • Kalkfattig myrskog-fastmatte: abelstorvmose S. divinum​, sumptorvmose S. palustre, grantorvmose S. girgensohnii, huldretorvmose S. wulfianum, lyngtorvmose S. quinquefarium, tvaretorvmose S. russowii
  • Kalkfattig myrskog-mykmatte: skartorvmose S. riparium
  • Intermediær myrskog-tue: kratt-torvmose S. centrale, (sumptorvmose S. palustre), klubbetorvmose S. angustifo­lium, huldretorvmose S. wulfianum
  • Intermediær myrskog-fastmatte: kratt-torvmose S. centra­le, sumptorvmose S. palustre, beitetorvmose S. teres, (huldretorvmose S. wulfianum), rosetorvmose S. warnstorfii
  • Intermediær myrskog-mykmatte: skartorvmose S. riparium, spriketorvmose S. squarrosum
  • Moderat kalkrik myrskog-tue: beitetorvmose S. teres, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrskog-fastmatte: beitetorvmose S. teres, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrskog-mykmatte: beitetorvmose S. teres, rosetorvmose S. warnstorfii

Geogen åpen myrkant
Naturtypen geogen åpen myrkant omfatter treløs eller tilnærmet treløs geogen myr på oftest grunn torv. Den er kjennetegnet ved en blanding av typiske myrarter og arter som har sin hovedutbredelse på fastmark. Naturtypen har varierende innslag av busker, først og fremst av vier Salix spp. og småbjørk i øvre del av NoBo, og spredd, småvokst gråor Alnus incana, svartor A. glutinosa, istervier Salix pentandra og andre vierarter i BoNe, SøBo og MeBo (busk- og krattmyr). Den opptrer oftest i fastmarksnære områder og grenser gjerne direkte opp mot omgivelsenes fastmark. I SøBo er bekkedaler og andre forsenkninger i fastmarksgranskog (vassdaler) over marin leire ofte dominert av denne myrtypen, gjerne med skartorvmose Sphagnum riparium som en vanlig bunnsjiktsart. På ombrogene høymyrkomplekser i BoNe, SøBo og MeBo er geogen myr som grenser mot fastmarka (laggen), et godt eksempel på denne myrtypen. I øvre del av NoBo, i LaAl og ArKrTu og SøArTu i Finnmark er dette den vanligste myrtypen, og slik myr kan opptre på grunn torv i betydelig avstand fra omgivelsenes fastmark. Geogen åpen myrkant er utbredd i alle seksjoner og alle soner på fastlandet, i snaufjellet til og med LaAl. Dette er den vanligste myrtypen i øvre deler av NoBo, i LaAl og i de to sørarktiske sonene i Fi. Den omfatter også en betydelig del av tidligere slåttemyrer på helningsmyr (bakkemyrer), myrer som i dag mange steder etter slåttens opphør er under gjenvoksning med virarter og fjellbjørk Betula pubescens subsp. tortuosa. I de treløse områdene langs vestkysten i StOs finnes mye myr av denne typen.

I forhold til 'tørr–fuktig'-gradienten forekommer alle myrtyper fra tue- til mykmattemyr, med mest fastmattemyr. Langs 'fattig–rik'-gradienten finnes myrtyper fra kalkfattig til ekstremkalkrik. Geogen åpen myrkant er rikere på torvmosearter enn noen andre myrtyper. Mange av jordvannsindikatorene blant torvmosene har sine hovedforekomster her. Noen få torvmosearter har også sin utbredelse begrenset til slik myr, f.eks. trøndertorvmose S. troendelagicum.

Ni grunntyper er skilt ut i forhold til 'fattig–rik'- og 'tørr–fuktig'-gradientene:

  • Kalkfattig myrkant-tue: abelstorvmose S. divinum, klubbetorvmose S. angustifolium, furutorvmose S. capillifolium, grantorvmose S. girgensohnii, lyngtorvmose S. quinquefarium, tvaretorvmose S. russowii
  • Kalkfattig myrkant-fastmatte: heitorvmose S. strictum (i MeBo og NoBo), stivtorvmose S. compactum, dvergtorvmose S. tenellum, trøndertorvmose S. troendelagicum, fløyelstorvmose S. molle, frynsetorvmose S. fimbriatum
  • Kalkfattig myrkant-mykmatte: bjørnetorvmose S. lindbergii, broddtorvmose S. fallax, lurvtorvmose S. majus subsp. majus, skartorvmose S. riparium, (vasstorvmose S. cuspidatum), fjelltorvmose S. aongstroemii
  • Intermediær myrkant-tue: kratt-torvmose S. centrale, (sumptorvmose S. palustre), klubbetorvmose, S. angustifolium
  • Intermediær myrkant-fastmatte: gulltorvmose S. affine, kratt-torvmose S. centrale, flattorvmose S. fallax var isoviitae, silketorvmose S. flexuosum, vrangtorvmose S. fallax var brevifolium, kroktorvmose S. subsecundum, glasstorvmose S. angermanicum
  • Intermediær myrkant-mykmatte: gulltorvmose S. affine, butt-torvmose S. obtusum, flarktorvmose S. jensenii, pisktorvmose S. annulatum, flotorvmose S. inundatum, skjetorvmose S. platyphyllum
  • Moderat kalkrik myrkant-tue: beitetorvmose S. teres, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrkant-fastmatte: vritorvmose S. contortum, beitetorvmose S. teres, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrkant-mykmatte: butt-torvmose S. obtusum, vritorvmose S. contortum

Geogen myrflate
Naturtypen geogen myrflate omfatter treløs til tilnærmet treløs myr over oftest forholdsvis dyp torv. Den har typiske myrarter, indifferente arter og få typiske fastmarksarter. Torvdybden varierer, men kan være flere meter. Geogen myrflate er vanligst på topogen og limnogen myr, men forekommer også på soligen myr, da oftest over grunnere torv. Gjenvoksningsmyr langs myrtjern og terrengsøkk med vannansamlinger er som regel geogen myrflate. På kalkfattig myr har en ofte myrtopografi og utbredelse av myrstrukturer som er lik det en finner på ombrogen myrflate, med klart skille mellom tuer og underliggende fast- og mykmatter. Men en har også store myrområder som er nesten helt dominert av fast- og mykmattemyr med lite eller manglende innslag av tuemyr. Langs 'fattig–rik'-gradienten finnes alle myrtyper fra kalkfattig myr til kalkrik myr, men torvmoser er sjeldne på de rikeste myrene. Geogen myrflate er vidt utbredd i BoNe, SøBo og MeBo, men avtar i arealdekning i NoBo, er sjelden i ArKrTu og mangler i LaAl og SøArTu. Naturtypen inngår i alle seksjoner, minst vanlig i StOs langs vestkysten. På de kalkfattige myrene er det dominans av torvmoser i bunnsjiktet, med stort sett de samme artene som på ombrogen myrflate. Men på intermediær og moderat kalkrik geogen myrflate mangler flere av artene på slik myr, som kjøtt-torvmose S. medium, rødtorvmose S. rubellum og svelttorvmose S. balticum. Ingen torvmoser har utbredelse som er avgrenset til geogen myrflate.

Tolv grunntyper er skilt ut i forhold til 'fattig–rik'-gradienten og 'tørr–fuktig'-gradienten:

  • Kalkfattig myrflate-tue: kjøtt-torvmose S. medium, (vortetorvmose S. papillosum), rusttorvmose S. fuscum, rødtorvmose S. rubellum
  • Kalkfattig myrflate-fastmatte: kjøtt-torvmose S. medium, vortetorvmose S. papillosum, stivtorvmose S. compactum, dvergtorvmose S. tenellum, rødtorvmose S. rubellum
  • Kalkfattig myrflate-mykmatte: bjørnetorvmose S. lindbergii, fagertorvmose S. pulchrum, gråtorvmose S. majus subsp. norvegicum, svelttorvmose S. balticum, vasstorvmose S. cuspidatum, (grønntorvmose S. cuspidatum var. viride)
  • Kalkfattig myrflate-flytematte: bjørnetorvmose S. lindbergii, fagertorvmose S. pulchrum, gråtorvmose S. majus subsp. norvegicum, svelttorvmose S. balticum, vasstorvmose S. cuspidatum
  • Intermediær myrflate-tue: klubbetorvmose S. angustifolium, beitetorvmose S. teres, blanktorvmose S. subnitens subsp. subnitens, lapptorvmose S. subfulvum subsp. subfulvum, rosetorvmose S. warnstorfii, rusttorvmose S. fuscum
  • Intermediær myrflate-fastmatte: kroktorvmose S. subsecundum, beitetorvmose S. teres, blanktorvmose S. subnitens subsp. subnitens, lapptorvmose S. subfulvum subsp. subfulvum, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Intermediær myrflate-mykmatte: butt-torvmose S. obtusum, flarktorvmose S. jensenii, flotorvmose S. inundatum, horntorvmose S. auriculatum, skjetorvmose S. platyphyllum
  • Intermediær myrflate-flytematte: butt-torvmose S. obtusum, flarktorvmose S. jensenii, flotorvmose S. inundatum, horntorvmose S. auriculatum
  • Moderat kalkrik myrflate-tue: rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrflate-fastmatte: vritorvmose S. contortum, rosetorvmose S. warnstorfii
  • Moderat kalkrik myrflate-mykmatte: butt-torvmose S. obtusum, pisktorvmose S. annulatum, skjetorvmose S. platyphyllum, vritorvmose S. contortum
  • Moderat kalkrik myrflate-flytematte: butt-torvmose S. obtusum"

[…]

(Side 82–93.)

Torvmosenes egenskaper

"Torvmosenes suksess som myr- og torvdannere er betinget av flere forhold. De overordnede faktorene/forholdene er:

  1. De skaper næromgivelser som er sure, næringsfattige, fuktige og oksygenfattige
  2. De tolererer og kan overleve på lave konsentrasjoner av næringsstoffer og mineraler
  3. De er motstansdyktige mot nedbrytning
  4. De inntar et vidt spenn av voksesteder i forhold til lokale økologiske gradienter
  5. De danner og former langt på vei sitt eget voksested, og kan drive suksesjonen av 'rikere' myr mot et sluttstadium av fattigmyr og nedbørmyr (Granath et al. 2010).

Disse forholdene er betinget og regulert av en rekke egenskaper og prosesser hos torvmosene:

De kan ta opp og holde på store mengder vann. Dette skyldes først og fremst bladenes spesielle celleoppbygning der de store og tomme vannlagringscellene (hyalincellene) utgjør det meste av bladvolumet, men også gjennom greinenes og bladenes morfologi og arrangement som muliggjør effektiv kapillær transport og holding av vann, og som ytterligere fremmes av skuddenes matte- og puteaktige vekstform.

Artene har ulik evne til å motstå uttørking (uttørkingsresistens), holde på vann (vannholdningskapasitet) og til å tåle tørke (tørketoleranse), dvs. evnen til å unngå og tåle uttørking varierer artene imellom. Effektiv kapillær transport av vann i skuddene i kombinasjon med høy vannholdningskapasitet gir høy uttørkingsresistens. Tueartene har større vannholdningskapasitet, tørketoleranse og uttørkingsresistens enn høljeartene, og gjenopptar effektiv fotosyntese og livsfunksjoner raskere etter tørke. Den tidligere påstanden om at høljearter har større tørketoleranse enn tuearter, dvs. at de tåler å stå uttørket i lengre tid enn tueartene, er trolig ikke riktig (Hajek & Beckett 2008).

De fleste torvmosene tåler å stå vanndekte over lengre perioder.

Torvmosene har uvanlig høy kationbyttekapasitet. Dette muliggjør effektiv utnyttelse av lave konsentrasjoner av kationer fra vannoppløsninger, f.eks. av Ca++-ioner. Kationbyttestedene er COO--grupper (karbonylgrupper) i uronsyrer (galakturonsyre og 5-keto-D-mannuronsyre, 5KMA) som er lokalisert i bladenes cellevegger. Nye kationbyttesteder (trolig som COOH) dannes fortøpende når mosen vokser. Med en fellesbetegnelse kalles de pektinlignende polysakkaridene i celleveggene hos torvmoser der uronsyrene er lokalisert, for sphagnan. Den høye kationbyttekapasiteten gjør at mange torvmoser kan ernære seg fullt og helt gjennom opptak av nødvendige mineralnæringsstoffer fra regnvann og atmosfæren, som på nedbørmyr. Uronsyrene utgjør ca. 17 % av tørrvekten hos mykmattearten vasstorvmose Sphagnum cuspidatum og ca. 21 % hos tuearten rusttorvmose S. fuscum. Dette gjør at tueartene på myr har høyere kationbyttekapasitet enn matteartene. Også innenfor en og samme art vil kapasiteten øke med minkende fuktighet på voksestedet. Ved aktiv vekst byttes vannoppløste kationer i cellenes næromgivelser (f.eks. Ca++-ioner og andre kationer) ut ved at H3O+-ioner i uronsyremolekylene frigjøres til vannet omkring, bivalente (++) ioner før monovalente (+). Torvmosene bidrar derfor i sterk grad til å forsure sitt eget miljø, og er den viktigste årsaken til myrenes gjennomgående sure vann- og torvmiljø. Dette avspeiles for eksempel i at pH i grunnvannet på nedbørmyr oftest ligger omkring 3,7–4,3, mens regnvann vanligvis har pH på ca. 4,8–5,1, dvs. regnvannet er gjort surere gjennom kationbytte. De fleste torvmosene vantrives i vannmiljø med for høy pH der for mange kationer bindes opp, og i omgivelser med for lav pH der alle andre kationer byttes ut fra ionbyttestedene. Kombinasjonen av høye konsentrasjoner av Ca++ og høy pH i grunnvannet er skadelig til dødelig for de fleste myrtorvmoser. Dette skyldes trolig at Ca++-ionene vil bli preferert i ionbyttet og 'fyller' opp ionbyttestedene på bekostning av andre kationelementer som er nødvendige for mosens eksistens og vekst. pH inne i cellene påvirkes i liten grad av ionbytteprosessen, og pH er derfor normalt høyere enn i vannet utenfor.

Myrtorvmoser har uvanlig lav nedbrytningshastighet. Dette skyldes lavt innhold av tilgjengelig nitrogen i skuddene (< 1 %), de sure omgivelsene skapt av torvmosene selv, det vannmettede og oksygenfattige nærmiljøet, og at celleveggenes sphagnan brytes ned sakte og går over i vannløselig form først lang tid etter at mosen er død. Det er vist at sphagnan binder opp og deaktiverer enzymer som påvirker mikrobiell nedbrytning av organisk materiale. Sphagnan binder også effektivt opp ammonium NH4+ fra næromgivelsene, og bidrar dermed til at næringsgrunnlaget for nedbrytningsorganismer (bakterier, sopp) blir redusert. Det har lenge vært registrert at torvmoser har antimikrobielle og konserverende egenskaper. Egenskapene skulle være knyttet til 5-KMA-forbindelsen i sphagnan som var i stand til å deaktivere viktige enzymer som mange mikroorganismer er avhengige av. Den tidligere antagelsen om at torvmoser inneholder antimikrobielle fenolforbindelser (ofte kalt for sphagnol), har vist seg å være uriktig. Slike fenolforbindelser (særlig 'Sphagnum-syre) kan riktig nok bidra til forsuring og lavere nedbrytning av plante- og dyrerester, men konsentrasjonene de opptrer i, er for lave til å forklare torvmosenes antibakterielle egenskaper (Mellegård et al. 2009). Annen nyere forskning viser også at en må sette et spørsmålstegn ved de antimikrobielle egenskapene knyttet til sphagnan, bortsett fra å motvirke bakterievekst gjennom senkning av pH i omgivelsene (Stalheim et al. 2009). På den andre side har undersøkelser vist at torvmoser har samfunn av ekto- og endohydriske bakterier, særlig innenfor slekten Burkholderia, som produserer soppdrepende (antifungale) forbindelser (Opelt et al. 2007a). Disse kan være med på å forklare – eller delforklare – torvmosenes antimikrobielle egenskaper. Over årtusener frigjøres etter hvert sphagnan fra de døde torvmoserestene i torva til vannet omkring. Her danner det sammen med ammonium og aminosyrer en vannholdig humus, som virker garvende og konserverende på proteiner (Painter 1995). Hud på dyr- og menneskekropper kan på denne måten omdannes til læraktige strukturer gjennom en garveprosess, som går under navnet Maillards reaksjon (Painter 1998). Godt oppbevarte, flere tusen år gamle lik i myrer, som er funnet flere steder i Nordvest-Europa, vitner om dette. En kan i de fleste norske myrer også finne forbausende intakte røtter, stubber og trestammer i to adskilte lag nedover i torva. De er rester etter trær som vokste der i boreal og suboreal tid, henholdsvis ca. 7400–6200 og 3000–500 f.Kr. Først og fremst gjelder dette furu Pinus sylvestris, som forsvant fra myra i fuktigere og kaldere perioder i etteristiden. Pollenkorn, sporer og frø opprinnelig avsatt på myroverflata, blir også konservert og oppbevart på samme måte. Vegetasjonshistoriske studier med pollenanalyse fra torvprøver i ulike lag nedover i myr baserer seg på dette. Konserveringen av pollenkornene gir så lite omdanning at en fremdeles kan bestemme hvilken art eller artsgruppe de tilhører.

Torvmosene har en effektiv vegetativ vekst og formering som gir tette matter og puter som kan dekke store områder.

Torvmoser beites ikke av dyr.

Torvmosenes vekst og produksjon

Lengdevekst og produksjon hos torvmoser varierer både innenfor og mellom arter i et bestemt geografisk område med samme makroklima, for eksempel på en og samme myr.

Myrtorvmoser viser avtagende lengdevekst med minkende fuktighet langs 'tørr–fuktig'-gradienten. Det innebærer for eksempel at rødtorvmose Sphagnum rubellum kan ha en årlig tilvekst som varierer mellom ca.10 mm når den vokser i tuer, til ca. 70 mm i mykmatter, ifølge en undersøkelse gjort på De britiske øyer (Clymo 1970). På en myr på Sørlandet er vortetorvmose S. papillosum registrert med en årlig lengdetilvekst på ca. 30 mm i mykmatte og noe i underkant av 10 mm i fastmatte (Pedersen 1975). På samme myr ble broddtorvmose S. fallax registrert med en årlig lengdevekst på ca. 120 mm i mykmatte. Generelt har fast- og mykmattearter større lengdetilvekst enn tuearter. Tuearten rusttorvmose S. fuscum er på en myr i Finland målt med en årslengdevekst på 8–18 mm, mattearten vortetorvmose S. papillosum 25–32 mm, og mykmattearten skartorvmose S. riparium til 35–54 mm (Lindholm & Vasander 1990). I flytematter på myr kan en noen ganger finne torvmoseskudd som er meterlange, og som er resultat av mange års vekst. Tilsvarende kan en på overhengsmatter på bergvegger finne puter av torvmoser med levende skudd på 20–30 cm.

Netto primærproduksjon (NPP) blir ofte brukt som mål på produksjonen, og kan uttrykkes gjennom tørr biomasse som blir dannet pr. kvadratmeter pr. år. Primærproduksjonen i en torvmosematte/-pute synes generelt å ligge innenfor en spennvidde på 100–600 g/m2/år (Clymo & Hayward 1982), og er normalt lavest på tuer og høyest i fast- og mykmatter (Gunnarsson 2005). Men den behøver ikke å være korrelert med lengdeveksten når en sammenligner ulike arter. På en undersøkt myrlokalitet på kysten i British Columbia, Kanada, hadde rusttorvmose S. fuscum på tue en årsvekst på 12,5 mm og en årsprodukasjon på 365,3 g/m2, mens mykmattearten bjørnetorvmose S. lindbergii hadde en årsvekst på hele 59,6 mm, men lavere årsprodukjson på 359,9 g/m2 (Asada et al. 2002). Økt skygge har påvist økt lengdevekst, men synes i mindre grad å påvirke produksjonen (Clymo & Hayward 1982). Dette forholdet kompliseres trolig også av samvirkende effekter av 'sol–skygge'- og 'tørr–fuktig'-gradientene. Det er mer uklart hvordan produksjonen påvirkes i forhold til 'fattig–rik'-gradienten.

Regionalt og globalt er årsproduksjonen av torvmoser på myr først og fremst regulert av 'fotosyntetisk aktiv stråling' (PAR) gjennom vekstsesongen (Loisel et al. 2012), og ulike variabler knyttet opp mot temperatur og sommervarme, for eksempel uttrykt gjennom gjennomsnittlig årstemperatur (Gunnarrsson 2005), vekstsesonglengde og sommertemperatur. I praksis innebærer det at produksjonen på den nordlige halvkule minker med økende breddegrad og høyde over havet, dvs. når en går fra nemoral bioklimatisk sone, via boreale til arktiske soner, og fra lavlandet til alpine soner. En har også indikasjoner på at myrtorvmoser har lavere produksjon i områder med kystklima enn med innlandsklima. Dette er korrelert med høyere PAR og vekstsesongtemperaturer med økende kontinentalitet og minkende oseanitet. Jevnt over tettere skydekke i kystområder kan være en viktig årsak, men et mer stabilt snødekke i innlandsområder kan også gi bedre beskyttelse mot frostskader på torvmosehodene enn det manglende eller ustabilt snødekke i kystområder gir, f.eks. i StOs langs Norges vestkyst.

I tillegg til klimatiske faktorer vil også ulike næringsstoffer påvirke vekst og produksjon, for eksempel ulik belastning av nitrogen (N) gjennom menneskeskapt virksomhet og luftforurensninger (Dorrepaal et al. 2003). Forholdet mellom fosfor (P) og nitrogen (N) som begrensende vekstfaktor på ombrogen myr blir også påvirket av dette. I nordboreale områder i nordlige Skandinavia er veksten og produksjonen ofte nitrogenbegrenset, mens den i nemorale/boreonemorale områder i sør med høye, menneskeskapte N-avsetninger er fosforbegrenset (Aerts et al. 1992). Gunnarsson og Rydin (2000) har vist at nitrogengjødsling reduserer torvmoseproduksjonen på svenske nedbørmyrer. Tilsvarende vil også nedbørens innhold av 'sure' komponenter ('sur nedbør') og forurensende og toksiske elementer, f.eks. svovelforbindelser, påvirke produksjonen negativt.

Torvmosene som myrutformer

Torvmoseartenes habitatpreferanser og ulike økofysiologiske og biokjemiske egenkaper, skaper langt på vei det kuperte overflaterelieffet av tuer og høljer en finner på de fleste åpne, treløse nedbørmyrer. Tuevoksende torvmoser har mindre vekst og produserer mindre biomasse enn høljeartene. Det akkumuleres likevel totalt sett mer biomasse av døde skuddrester (førne) i tuene enn høljene. Dette skyldes at tueartene produserer førne av annen kvalitet enn høljeartene og er mer motstandsdyktige mot nedbrytning. Tuetorva i det øverste sjiktet inneholder derfor mindre omdannet torvmoseførne enn i høljene, og torvtilveksten blir større. En vet ikke med sikkerhet hvilke forhold som forårsaker dette. Men forklaringen kan ligge i tueartenes høyere innhold av sphagnan og flere forekomster av kation-byttesteder. Tilsvarende forhold gjør seg også gjeldende på torvmosedominert jordvannsmyr med veksling mellom tuer og høljer. Torvmosene er derfor i stand til å skape sitt eget voksested og utforme mikrotopografien med vekslende tuer og høljer. På ombrogen myrflate skjer dette nesten utelukkende gjennom næringstilførsel via nedbøren som faller på stedet. I tillegg er det vist at forekomst av karplanter (særlig lyngarter) er viktig i både dannelse og opprettholdelse av tuer på ombrogen myr (Pouliot et al. 2011a). Som vist av Karofeld og Pajula (2005) påvirker også døde flekker av torvmoser forårsaket av sopp- og algeangrep fordelingsmønstret av tuer og høljer.

Myrtuene på nedbørmyr og fattig jordvannsmyr er først og fremst dannet av arter i underslekt Acutifolia, der rusttorvmose Sphagnum fuscum er den vanligste arten. Kysttorvmose S. austinii, kjøtt-torvmose S. medium og vortetorvmose S. papillosum i underslekt Sphagnum kan også være vanlige tuearter. Høljene er først og fremst dannet av arter i underslekt Cuspidata, og de vanligste artene er bjørnetorvmose S. lindbergii, dvergtorvmose S. tenellum, svelttorvmose S. balticum og vasstorvmose S. cuspidatum. Klubbetorvmose S. angustifolium er den eneste Cuspidata-arten som er vanlig på tuer. På intermediær og moderat kalkrik myr er Subsecunda-arter vanlige mattearter.

Torvmosene som karbonlagrer

Torvmarker dekker globalt ca. 4 x 106 km2 eller ca. 2–3 % av jordas landareal, med hovedforekomstene på den nordlige halvkule. Siden siste istid har de lagret over 600 Gton (= 600 milliarder tonn) karbon (Clymo 1998). Omtrent 30 % av landjordas karbon er lagret i myr og torvmarker (Gorham 1991). Ett gram torv inneholder ca. 0,5 g karbon (Joosten & Clarke 2002). Det intakte myrarelaet ligger i Norge i dag på på ca. 23 000 km2 (Moen et al. 2011), nærmere 3 % av landarealet. Det totale karbonlageret i udyrket myr inklusive torv og vegetasjon i norske myrer ligger på ca. en milliard tonn karbon (Grønlund et al. 2010).

I gjennomsnitt dannes ca. 0,5–1 mm med ny torv årlig på våre intakte myrer. Dette innebærer at det tar mellom 1000 og 2000 år å produsere en meter med torv. Totalt årlig tilvekst av torv på norske myrer er på ca. 2,5–5,0 millioner m3. Dette tilsvarer netto CO2-lagring på ca. 1,5–2,5 millioner tonn. I praksis innebærer det at store mengder karbon bindes opp årlig i våre intakte myrer. Myr er også den norske naturtypen som binder mest karbon pr. arealenhet, ca. tre ganger så mye som i skog og jordbruksareal (Grønlund et al. 2010). Det er også den naturtypen som er antatt å være mest sårbar overfor menneskelige inngrep.

Torvmoser er en svært viktig bestanddel både i det levende plantedekket og den underliggende torva, og utgjør over halvparten av verdens torvlagre. De har derfor på intakte myrer en svært viktig funksjon som karbonlagrere. Blant plantene står derfor torvmosene helt sentralt for opptak og lagring av karbon, også sett i et globalt perspektiv. Torvmoseslekten lagrer trolig mer karbon enn noen annen planteslekt i verden.

Det er vist at økt tilførsel av nitrogen (N) fører til økt vevsnitrogen hos torvmoser, mindre lengdevekst og produksjon, og raskere nedbrytning og økt CO2-utslipp. I områder med høye nitrogenavsetninger i Sørvest-Sverige er det på en undersøkt nedbørmyr funnet at karbonakkumulering nesten ikke forekommer (Gunnarsson et al. 2008). Økt sommertemperatur og høyere årsnedbør påskynder disse negative prosessene i forhold til karbonbalansen. Det vil i praksis kunne innebære at et varmere klima under tilsvarende atmosfæriske nitrogenavsetninger som en har i dag, vil ha en betydelig effekt på evnen hos torvmoser og dermed myr til å lagre karbon (Kivimäki 2011, Limpens et al. 2011). Ved høyere doser av nitrogen som overskrider 'naturens tålegrense' (på nedbørmyr ca. 10 kg N pr. hektar/mål; se Bakken & Flatberg 1995), makter ikke torvmosene lenger å lagre og nyttiggjøre seg tilført nitrogen, som dermed filtreres ned til karplantenes rotsjikt, og veksten avtar (Woodin & Lee 1987, Aerts et al. 1992). Denne tålegrensen har i perioder på slutten av 1900-tallet også vært overskredet i Norge, særlig på Sørvestlandet. Det er vist at slik nitrogenlekkasje på nedbørmyr har ført til endrede konkurranseforhold mellom arter og endret artsammensetning mange steder i Nordvest-Europa. Ofte ser en redusert dekning av torvmoser i bunnsjiktet på bekostning av økt dekning av karplanter i feltsjiktet, f.eks. av blåtopp Molinia caerulea (Hogg et al. 1995). Det er også vist at økt innhold av CO2 i atmosfæren sammen med økte nitrogenavsetninger fører til endringer i artssammensetning og produksjon på torvmosedominerte myrer (Berendse et al. 2001).

Torvmoser og metanregulering

Sammen med karbondioksid (CO2) og lystgass (N2O) er metan (CH4) den viktigste drivhusgassen. Torvmoser spiller indirekte en viktig rolle i reguleringen av metanutslipp fra myr. Metan dannes på myrer i det underliggende, oksygenfrie torvlaget, som et sluttsteg i en serie av prosesser som bryter ned organisk materiale. Det er anaerobe, såkalte metanogene Archaea (en-cellede, bakterielignende mikroorganismer) som produserer metanen (Parmentier et al. 2011). Metangassen beveger seg oppover i torva og myra og blir der oksidert av aerobe, såkalte metanotrofe bakterier i de øverste og mer oksygenrike lagene av myra. Metanotrofe bakterier er funnet å være til stede både utenpå og inne i torvmosenes hyalinceller (Kolb & Horn 2012). Disse bakteriene er godt tilpasset forholdene i kalde, sure og oligotrofe myrer, med optimale livsbetingelser ved pH 5,0–5,5, moderate temperaturer fra 15–25 oC, og lave konsentrasjoner av mineralsalter i næromgivelsene (Dedysh 2002). Metanotrofe bakterier er også vanlig på myr og våtmarker i permafrostområder på den nordlige halvkule, og kan der oksidere metan ved temperaturer under frysepunktet (Trotsenko & Khmelina 2005). Tjuetre torvmosearter underøkt på en finsk myr hadde alle metanotrofe bakerier (Larmola et al. 2012).

Torvmoseskuddene er gjennom vertskap og sin egen fotosyntese en viktig bidragsyter til det oksygenet som de metanotrofe bakteriene bruker for å oksidere metan til CO2. Kabondioksiden går i hovedsak tilbake til torvmoseskuddene for bruk i fotosyntesen og videre vekst. Metanavledet karbon hos torvmoser kan være så høy som 35 % og er med på å forklare det høye karboninnholdet i myrtorv (Parmentier et al. 2011). Overskuddsmetan som ikke blir konsumert av de metanotrofe bakteriene, blir frigjort til atmosfæren. Størst metanoksidering har en imosesjiktet omkring grunnvannsspeilet. I praksis innebærer dette høyere aktivitet i mykmatter av torvmoser enn i fastmatter og tuer (Kip et al. 2012, Larmola et al. 2012). Torvmoser er på denne måten – gjennom å være vertskap for mange metanotrofe bakterier – en viktig kontrollør av metanutslipp til atmosfæren. Metanutslipp fra intakt myr er under nordiske forhold anslått til 8–10 kg (ca. 200 kg CO2-ekvivalenter) pr. dekar/år. Myrdrenering og tilførsel av oksygen til de øverste torvlagene reduserer metandannelse og -utslipp i betydelig grad. Men dette kompenserer på langt nær for det høye karbonutslippet fra omdannet torv på grøftet myr.

Bruk av torvmoser

Bruk av torvmoser i ulike sammenhenger har lang tradisjon, ikke bare i Norge men også i andre land med torvmosevegetasjon. I de siste 10-årene har også nye anvendelsesmåter dukket opp som har skapt ny virksomhet.

Isolasjon
Bruk av tørket mose mellom stokkene og i navene i laftehus har lang tradisjon i Norge, først og fremst som tetnings- og isolasjonsmiddel. Det samme gjaldt tetning rundt dørkarmer og vindu i trehus mer generelt. Hvilke moser som ble brukt ved lafting, varierte fra distrikt til distrikt, fra 'husmoser' (blanding av ulike barskogsmoser med etasjemose Hylocomium splendens og furumose Pleurozium schreberi som de to viktigste) i mange distrikter til torvmoser, de siste først og fremst på Vestlandet. Under laftingen ble fuktig mose lagt ut på understokken. I underkant av overstokken ble det hogd ut et medfar. Overstokken ble deretter lagt over understokken og komprimerte mosen, og moserester ble skåret vekk. Moseskuddenes evne til å absorbere og holde på fukt – og kanskje også deres antimikrobielle egenskaper – bidro også til å hindre råte på treverket. I dag har bruk av moser til lafting i noen grad hatt en renessanse i restaurering av eldre bygninger.

Konservering av grønnsaker
Det er en lang tradisjon knyttet til bruk av torvmoser til vinterlagring av rotfrukter til eget hushold i Norge, først og fremst gulrot. Mosen skulle være halvfuktig (ikke tørr) for at den ikke skulle trekke til seg vannet i gulrota og gjøre den vissen. Trolig bidrar torvmosenes antimikrobielle egenskaper til å forhindre råteskader under lagringen.

Konservering av fisk
Det har vært utført laboratorieforsøk på død zebrafisk og biter av lakseskinn for å undersøke konserverende effekter hos torvmose, torvmosetorv og vannoppløst sphagnan (Børsheim et al. 2001). Etter 14 dagers behandling med temperatur på 20–23 oC og pH mellom 3,4 og 5,1 var de behandlede fiskene/skinnbitene på alle tre prøvetypene fremdeles intakte og hadde ikke gått i forråtnelse, i motsetning til de ubehandlede kontrollene. Samtidig hadde de behandlede fiskene/skinnbitene fått en brunaktig farge, som tilsvarer en garveeffekt. Dette støtter opp om at torvmoser har antimikrobielle og garvende egenskaper. Men om disse observasjonene vil ha noen praktisk anvendelse i transport og oppbevaring av fersk fisk, er foreløpig mer usikkert.

Antiseptiske og medisinske produkter 
Torvmosenes antiseptiske virkninger har vært kjent lenge, og de har hatt vid anvendelse mot sår og infeksjoner for å hindre vekst av sykdomsfremmende mikroorganismer. Sårbandasjer og kompresser laget av tørket, presset og sterilisert torvmose hadde betydelig anvendelse under tidligere kriger, senest under første verdenskrig (1914–18). Produksjon av sårbandasjer med tørket og sterilisert torvmose hadde da stort omfang både i Tyskland, Storbritannia, USA og Kanada (Nichols 1920, Hotson 1921, Richardson 1981). I 1918 produserte det britiske Røde Kors nærmere 2 millioner slike sårbandasjer for bruk i militære feltsykehus. Arter i underslekt Sphagnum – som vortetorvmose S. papillosum – ble ansett som de beste torvmosene med størst absorbsjonsevne (Richardson 1981). Senere har sårbandasjer laget av torvmoser hatt liten anvendelse, og bruken har nærmest gått i glemmeboken. Rundt om i verden har torvmoser vært brukt til ulike helbredende formål, særlig blant urbefolkninger (Richardson 1981, Glime 2007). Også i Norge har torvmose vært benyttet til forskjellie formål både knyttet opp mot mosens vannsugende og vannholdende egenskaper, antatte antiseptiske og sårhelende egenskaper og mot ulike lidelser (Høeg 1974, Lye 2010). Samene brukte torvmose – kalt manna-darffe ['barnemose'] – i komsene som underlag og sengetøy for spedbarn (Kiær et al. 1905, Lye 2010). På 1990-tallet introduserte det nordamerikanske firmaet Johnson & Johnson et nyutviklet sanitærbind med en kjerne laget av preparert torv/torvmose, som ble markedsført under navnet 'Sure & Natural Prima'. En vet lite om medisinsk bruk av torvmoser hos fortidsmennesker. Men funnet og undersøkelsen av Ötzi-mannen fra yngre steinalder har gitt interessant informasjon.

Rensing
Torvmosenes absorberende evne og evne til å ta opp og lagre metallioner gjør at bearbeidet torv og torvmoser har vært brukt i forsøk på oppsamling av oljesøl og rensing av tungmetallforurensent vann (Dahl 2009). Flere selskaper og fabrikker har vært og er på markedet med ulike produkter i denne sammenheng.

Høsting av torvmoser
Høsting av levende torvmose på intakte myrområder er en forholdsvis ny virksomhet. De fremste aktørene i dag er New Zealand (Sørøya) og Chile. Torvmoser høstes her både manuelt og maskinelt, og det hevdes at høstingen er bærekraftig gjennom naturlig revegetering av etterlatt levende torvmose (10–30 %) på høstingsstedet, og at den kan høstes på nytt etter 3–5 år (Buxton et al. 1996). Høstet torvmosemateriale renses, lufttørkes og presses til baller, brikker og flak av ulik størrelse og selges på verdensmarkedet. Det er et viktig vekstmedium i asiatisk orkidéindustri, men har også stor anvendelse i annen gartner- og hagebruksvirksomhet. Den viktigste torvmosen som høstes på New Zealand, er Sphagnum cristatum, og i Chile magellantorvmose S. magellanicum, begge artene i underslekten Sphagnum.

'Sphagnum farming'
Dette omfatter dyrking, oppformering, fornybar høsting og anvendelse av tørket torvmosemateriale til ulike formål, først og fremst knyttet til gartner- og hagebruk. Det brukes som erstatning for handelstorv og i stedet for høsting og bruk av torvmose fra naturen. De fleste forsøk og tiltak har så langt vært utført i Kanada, Tyskland og Finland, og har i stor grad vært koblet opp mot forsøk med revegetering av ødelagte myrer med transplantering av levende torvmosemateriale. En målsetting er også at en gjennom dyrking og høsting av torvmose i stor skala skal kunne skaffe levende materiale av ulike torvmosearter til revegetereing av ødelagt myr. Det internasjonale samarbeidet startet opp i 2005 med det første 'sphagnum farming'-workshop i Bremen, Tyskland. Arbeidet er koblet opp mot forskning og utprøving av flere torvmosearter og dyrkningsmetoder, og inkluderer kontrollerte eksperimenter både i felt og laboratorium, samt analyse av ulike bruksområder. (Se f.eks. Gaudig et al. 2008, Landry & Rochefort 2009, Landry et al. 2011).

Biologisk overvåking (biomonitoring)
På grunn av den store evnen til å absorbere og lagre kjemiske elementer har torvmoser i flere sammenhenger vært brukt til å måle og overvåke luftkvaliteten. Dette gjelder først og fremst i forbindelse med lufttransporterte forurensninger, og særlig i områder og regioner påvirket av atmosfæriske industriutslipp. En har da brukt 'mosebagger', som er runde baller med tettmasket nylonnett fylt med renset og gjerne forbehandlet torvmose, fuktig eller tørket, hengt opp ca. 4 m over bakken. Slike bagger har ofte vært utplassert i et geografisk nettverk med gradvis økende avstand fra forurensningskilden. De står gjerne ute mellom 30 og 60 dager, og mosen blir deretter analysert for innhold av kjemiske elementer som en ønsker å overvåke. (Se f.eks. Anicić et al. 2009, Ares et al. 2012, Saitanis et al. 2012). Flere torvmosearter har vært benyttet i slik overvåking, som rusttorvmose Sphag­num fuscum, kjøtt-torvmose S. medium, sumptorvmose S. palustre, og særlig grantorvmose S. girgensohnii. Dette har vist seg å være en pålitelig metode for overvåking av de fleste metallioner og sporelementer. Men måling av noen få kjemiske elementer, som mangan (Mg), molybden (Mo) og kvikksølv (Hg) har vist seg å være upålitelige, trolig som følge av lekkasje og/eller fordampning (Saitanis et al. 2012). Ares et al. (2012) har gjennomgått forskjellig bruk av metoden, og har kommet med forslag til metodisk standardisering.

Høsting og bruk av torv

Bruk av brenntorv til oppvarming har lang tradisjon i Norge. Det er kjent tilbake til sagatiden og er omtalt i Snorres kongesaga (EnergiLink 2008). Bruken har vært størst i de kystnære områdene av landet med mangel på vedbrensel. Mer systematisk produksjon av brenntorv begynte i større skala først på slutten av 1500-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet ble maskinell innhøsting av torv fra større myrområder vanlig. Dette ga brenntorv både til private husholdninger og industrielle formål. Med tilgang på kull, vannbasert elektrisitet og oljefyring til oppvarming, tok denne virksomheten gradvis slutt i første halvdel av 1900-tallet. Men enkelte steder har tradisjonen med egenprodusert torv til vedfyring holdt seg fram til 1970-tallet. Så sent som under 2. verdenskrig ble det årlig brukt mellom 1,5 og 2 terrawatt-timer (TWh) brenntorv i Norge. Finland er i dag verdens største produsent av brenseltorv, og torvdrevne kraftverk dekker ca. 6–7 % av landets totale energiforbruk (Kirkinen et al. 2007).

Torvtaking, torvstikking
Torvtaking eller torvstikking var tidligere en årlig virksomhet av betydelig omfang langs mesteparten av vår vestkyst. 'Torvonna' foregikk på forsommeren. På et utvalgt myrområde i utmarka ble først det øverste laget av myra (topptorva) med vegetasjon og løs, lite omdannet torv fjernet for å komme ned på mer fast og omdannet 'brenntorv'. Ved hjelp av en kvass torvspade ble da enten langstrakte, tynne torvflak eller kubiske torvklumper skåret ut av torva. Disse 'lompene' ble videre skåret opp i ca. 5 cm tykke torvflakfirkanter med sider på ca. 20–30 cm. Disse torvbrikkene ble som regel lagt ut i lyngen eller over berg til tørk, og ble etter en tid snudd. Mange steder ble de videretørket ved at en satte 2–3 torvflak skeivt mot hverandre på høykant, gjerne med en horisontal brikke på toppen slik at det kunne ligne noe på en krakk ('krakka'). Torvbrikkene kunne videre stables opp til tørk og oppbevaring i kjeglelignende hauger ('torvsæter', 'stabber') som sto gjennom sommeren inntil torva ble fraktet til hus på sensommeren. Mange steder ble torvbrikkene også lagret i spesielle torvhus ('torvsjåer') før heimkjøring. Torvskjæringen fortsatte nedover i myra og torva, ofte helt ned til undergrunnen. På myrer med torvdybde på flere meter fikk en derfor etter hvert nokså dype torvgraver, som ofte ble vannfylte. (Se for eksempel, Selbæk 1950). I dag kan en fremdeles se spor etter denne virksomheten mange steder. Men de gamle torvtektområdene er under gjenvoksning med ny myr- og torvdannelse, slik at sporene gradvis er i ferd med å viskes ut.

Strøtorv. Omfatter i dag maskinelt høstet og oppsmuldret myrtorv som i stor skala anvendes til jordforbedring og som dyrkningsmedium i gartner- og hagevirksomhet, med eller uten tilsatt næring. Torvbriketter og torvpotter av ulike slag er mer tilpassede produkter. Utskårne torvblokker brukes også til ulike formål, blant annet i hageanlegg. Bruk av strøtorv i fjøs og stall var tidligere svært vanlig over mesteparten av landet. I blanding med møkk og urin fra dyrene ga det verdifull gjødsel og jordforbedring på åker og eng. Torvuttaket foregikk i det store og hele omtrent som ved torvstikking til brensel, men torvbrikkene var oftest tykkere og ble gjerne lagret til tørk i 'torvhesjer'. Torvbrikkene ble før bruk smuldret opp maskinelt.

Ødeleggelse av myr

Totalt har Norge i dag ca. 23 000 km2 med intakt myr, mot trolig over 30 000 km2 for 150–200 år siden (Moen et al. 2011). Dette innebærer at ca. 7 000 km2 myr er ødelagt siden den gang, dvs. ca. 23 % av det opprinnelige myrarealet. Myrødeleggelsene skyldes:

  • uttak av brenn- og strøtorv
  • grøfting for skogreisning
  • oppdyrking til jordbruksformål
  • ødelagt myr gjennom industri- og boligarealer, vannkraftmagasiner, veibygginger og lignende

Den største bidragsyteren har vært grøfting for skogproduksjon, som har ødelagt over dobbelt så stort myrareal som nydyrkning. Arealmessig har brenn- og strøtorvproduksjon ført til en forholdsvis begrenset myrødeleggelse, i perioden 1919–1960 beregnet til ca. 300 km2 (Moen et al. 2011). Grøfting og oppdyrking av myr til grasproduksjon startet i stort omfang på midten av 1700-tallet, og det ble etter hvert gitt betydelig offentlig støtte til denne virksomheten. Eventyrsamleren P. Chr. Asbjørnsen utga to skrifter om myrutnyttelse som fikk stor betydning (Asbjørnsen 1856, 1868). Denne virksomheten har siden pågått med varierende omfang, og det er fremdeles ikke noe lovforbud mot grøfting og oppdyrking av myr i Norge. Det norske myrselskap ble stiftet i 1902 for å fremme utnyttelsen av Norges myr- og torvressurser gjennom produksjon av brenntorv, torvstrø og myrdyrking. Grøfting av myr og myrskog for skogreisning og økt skogproduksjon fikk etter hvert et stort omfang, særlig etter 1930, og har siden pågått fram mot 2000-tallet gjennom offentlige tilskuddsordninger. Totalt er det laget ca. 165 000 km med myrgrøfter i Norge, de fleste før andre verdenskrig. Eksisterende lovverk forbyr nygrøfting av myr og sumpskog til skogbruksformål.

Effekter av myrødeleggelse

Alle inngrep på myr som medfører senkning av gunnvannsspeilet, er en trussel mot torvas evne til å lagre karbon. Ved grøfting og senkning av grunnvannspeilet endres og ødelegges plantedekket, og den underliggende torva oksideres og brytes ned til CO2 i løpet av få år, og slippes ut i atmosfæren som klimagass. Nydyrking av myr gir et totalt karbontap på 0,8 tonn pr. dekar og år de første årene (Grønlund et al. 2010). På verdensbasis forårsaker myrgrøfting nesten 10 % av alt CO2-utslipp i atmosfæren.

Dyrket myr er også en kilde til betydelig utslipp av lystgass (N2O). Dette kompenseres i noen grad gjennom at utslippet av metan (CH4) reduseres sterkt etter drenering med senking av grunnvannsstanden og tilførsel av luftas oksygen. Netto klimagassutslipp ved dyrking av myr kan derfor grovt anslås til å ligge på ca. 2 tonn CO2-ekvivalenter pr. dekar og år (Grønlund et al. 2010). Uttak av torv til ulike formål (veksttorv, torvstrø, energiformål) har større negativ effekt. Samtidig vil oppdyrking av myr eller fjerning av torva hindre ny karbonlagring gjennom et levende mosedekke. Myrenes vannlagringskapasitet vil også reduseres betraktelig ved grøfting og drenering, og gradvis opphøre ved fjerning av torv. Opphøret av denne svampeffekten kan ha negativ effekt for regulering av flomsituasjoner.

En mangler oversikt over de negative virkningene som myrødeleggelse har hatt på det biologiske mangfoldet av torvmoser i Norge. Men grøfting og drenering av skogsmyr på Østlandet er en opplagt årsak til at den rødlistede huldretorvmosen Sphagnum wulfianum der er forsvunnet fra mange av sine tidligere kjente voksesteder (Flatberg et al. 2010).

Restaurering og revegetering av ødelagt myr

Arbeidet med restaurering og revegetering av ødelagte myrområder har som hovedformål å føre disse mest mulig tilbake til opprinnelig tilstand, dvs. gjenskape myrøkosystemet og biodiversiteten, inklusive kapasiteten til å lagre karbon. De primære tiltakene så langt har vært reetablering av mest mulig gunstige grunnvannsforhold, for eksempel gjennom avstenging av grøfter og andre kunstige dreneringsbaner, og revegetering gjennom flekkvis flytting av torvmoser fra egnede donorsteder med intakte mosematter/-puter. Dette blir gjort ved at det ca.10 cm øverste laget av levende torvmose blir fjernet flekkvis fra et voksested og overført til restaureringsområdet. I praksis blir dette utført slik at en torvmosematte/-pute tilsvarende ca. 1 m2 blir fragmentert i skuddbiter og spredd på 10–15 m2 bar torv, for eksempel ved bruk av en gjødselspreder. Forsøk har vist at et tynt dekke av halm virker gunstig på revegeteringen av torvmosene. Kanada, med store ødelagte myrområder, har vært en pioner i arbeidet med restaurering og revegetering av myr (Quinty & Rochefort 2003). Revegetering på denne måten har gitt myrstrukturer og myrtopografi som er sammenlignbar med naturlig myr, i løpet av få år (Pouliot et al. 2011b). Til sammenligning vil ødelagt myr overlatt til seg selv bruke mer enn hundre år på å revegetere. Men også i nordisk sammenheng er det utført vellykket restaurering av myr med torvmoseetablering (Haapalehto et al. 2011, Hedberg et al. 2012).

På De britiske øyer har en også arbeidet med å finne fram til praktiske metoder for revegetering av store ødelagte myrområder med bruk av transplanterte torvmoser (Hinde et al. 2010). Forsøk med oppformering av utvalgte torvmoser på laboratoriebasis og innkapsling av store mengder av små skuddfragmenter i små, gelatinøse, næringskapsler (mikropropaguler) er en del av det forsøksarbeidet som pågår. Målet er at mikropropaguler skal kunne sprøytes ut over større ødelagte myrområder og gi grunnlag for ny etablering og vekst av torvmoser."


Grunnvannets betydning for dannelse av torv, myr og torvmassivenheter

Skal vi forstå hvordan torvmassiver dannes og overflateformene oppstår, må vi starte med grunnvannets rolle og forutsetningene for torvdannelse.

Grunnvannsspeilet på myr, er øverste nivå der alle porer er vannfylte. Under grunnvannsspeilet er det sammenhengende vannsøyle. Men det betyr ikke at denne sammenhengende vannsøyla er homogen. Den kan godt være lagdelt, med ombrogent vann (nedbørsvann) øverst og minerogent vann (jordvann) under.

Grunnvann
Klikk på figuren, og se den høyoppløselig, eller her.
Tverrsnitt av et landskap som viser grunnvannsspeilet (stiplet linje). Kilder dannes der grunnvann presses opp gjennom sprekker i berggrunnen. Myrer kan dannes i forsenkninger og i hellende terreng der marka fuktes av grunnvannsfremspring. Nedbørsmyr kan ha konvekst grunnvannsspeil. Prikker = torv. Blåskravur = vann. Merk at den vertikale skalaen er overdrevet. Illustrasjon (Figur 3.31​) fra Natur i Norge. Variasjon satt i system. Les om grunnvannets betydning for torvproduksjon og myrdanning fra boka Natur i Norge nedenfor. (Edvardsen, A., Halvorsen, R., Bratli, H., Bryn, A., Dervo, B., Erikstad, L., Horvath, P., Simensen, T., Skarpaas, O., van Son, T.C. & Wollan, A.K. 2024. Natur i Norge. Variasjon satt i system. – Universitetsforlaget, Oslo.)

Akkumulering av organiske jordarter (torv) skjer når produksjonen av organisk stoff er større enn nedbrytingen. Etter dannelsesmåten deles myrene i gjenvoksningsmyr og forsumpningsmyr.

1. Gjenvoksningsmyrene. Disse har begynt som organiske avsetninger i vatn.

2. Forsumpningsmyrene. Der har torvdannelsen funnet sted på fastmark. Størstedelen av myrarealet i Norge er dannet på denne måten.

1. Gjenvoksningsmyrer:

Grunnvann-c
Klikk på figuren, og se den høyoppløselig, eller her.
Figur 3.33 fra Natur i Norge. Variasjon satt i system. Se referanse nedenfor. Myrdannelse ved terrestrialisering, eksemplifisert ved gjenvoksning av et lite tjern. I siste stadium (e) dannes en høgmyr ved at torva vokser i tykkelse, og overflatetorva mister kontakten med jordvannet. Store prikker = nedbørsmyrtorv. Små prikker = jordvannsmyrtorv. Blå skravur = vann. Grå skravur = sedimenter på innsjøbunnen.

2. Forsumpningsmyrer:

Grunnvann-b
Klikk på figuren, og se den den høyoppløselig, eller her.
Figur 3.35 fra Natur i Norge. Variasjon satt i system. Se referanse nedenfor. Myrdannelse ved forsumping i hellende terreng. (a) Fastmark med grunnvannsspeil så nær markoverflata at det over tid (b) dannes en bakkemyr. (c) Når torva vokser i høyden, kan utviklingen ende i en eksentrisk høgmyr. Store prikker = nedbørsmyrtorv. Små prikker = jordvannsmyrtorv. Den vertikale skalaen er overdrevet.


Myr og torv i Natur i Norge

Les mer om myr og torv fra en rapport i 2023 her:
Lyngstad, A., Moen, A., Halvorsen, R. & Øien, D.-I. Beskrivelser av torvmassivenheter
Kunnskapsgrunnlag for NiN versjon 3.0. 102 s.

Myrrapport-Vitenskapsmuseet-2023
Klikk på bildet, og les rapporten.

https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/handle/11250/3063175

"Myr defineres som et landområde med vegetasjon som krever fuktighet, og som danner torv. Torv er sted-egent akkumulert materiale, hvis tørrvekt utgjøres av mer enn 30 % dødt organisk materiale. Det er ingen krav til tykkelse på torvlaget for at noe skal kalles myr. Torvmark defineres som et landområde med eller uten vegetasjon, med et naturlig akkumulert torvlag på toppen. All myr er derfor torvmark, men torvmark trenger ikke være myr."

[…]

"Natur i Norge versjon 3 (NiN 3) har to typesystemer for myr. Typesystemet for myrøkosystemer skiller mellom hovedtyper og grunntyper på bakgrunn av gradienter i vegetasjon og miljøforhold. Typesystemet for torv-massiv (myrlandformer) inneholder torvmassivenheter som er definert på grunnlag av forskjeller i hydrologi, hydromorfologi og hydrogenetikk. Et torvmassiv er en hydromorfologisk enhet med hydrologi og overflate-former som gjenspeiler samspillet mellom topografi, vanntilførsel og torvdannende prosesser."

[…]

"Skillet mellom minerogen og ombrogen markvæte er fundamentalt, og er derfor lagt til grunn for å skille mellom fire grupper minerogene torvmassiv på den ene siden og to grupper ombrogene torvmassiv på den andre siden."

Oversikt over torvmassivenheter (tidligere hydromorfologiske myrtyper)

Skjematisk framstilling av 22 torvmassivenheter som inkluderes i NiN 3. Til venstre er torvmassivene vist i profil, og til høyre er viktige overflatestrukturer vist. Under de enkelte illustrasjonene er det oppgitt vanlig størrelse på torvmassivenhetene, og til venstre er vanlig torvdybde angitt (høydeskalaen er overdrevet). Lys brun = ombrogen torv; mørk brun = minerogen torv; grå = fastmark (mineraljord og berggrunn); blå = åpent vann; lys blå = is; grønn = trær.

2023-4-Rapport-Torvmassiv-a.jpg
Klikk på figuren og se den høyoppløselig, eller her.

2023-4-Rapport-Torvmassiv-b.jpg
Klikk på figuren og se den høyoppløselig, eller her.

2023-4-Rapport-Torvmassiv-c.jpg
Klikk på figuren og se den høyoppløselig, eller her.

2023-4-Rapport-Torvmassiv-d.jpg
Klikk på figuren og se den høyoppløselig, eller her.
Fra Lyngstad, A., Moen, A., Halvorsen, R. & Øien, D.-I. Beskrivelser av torvmassivenheter. Kunnskapsgrunnlag for NiN versjon 3.0. 102 s.


Torvmarksmassiv i NiN

"Torvmarksmassiv brukes for å beskrive myr som landform, og beskriver torvforekomstens egenskaper, ikke myrøkosystemet på torvoverflata. Typeinndelingen i Torvmarksmassiv er resultatet av de økologiske forholdene som har virket på myrdanning og myrvekst over tid."

Torvmarksformer.


Natur-i-Norge-2024
Edvardsen, A., Halvorsen, R., Bratli, H., Bryn, A., Dervo, B., Erikstad, L., Horvath, P., Simensen, T., Skarpaas, O., van Son, T.C. & Wollan, A.K. 2024. Natur i Norge. Variasjon satt i system. – Universitetsforlaget, Oslo.

Les om myr, torv og torvmassiver i ny bok fra Universitetsforlaget, utgitt 2024. Klikk på bildet, eller her, og les om boka, bestille den, og se et sammendrag og innholdsfortegnelse.

Utdrag fra boka:

Del 2 Naturvariasjon systematisert gjennom NiN

Økoegenskaper

(Side 72.)

"Den tredje hovedgrenen i naturmangfoldtreet, økoegenskaper, omfatter naturegenskaper som er resultatet av at abiotiske og biotiske egenskaper virker sammen. Begrepet økoklin brukes om samvariasjonen mellom en gradient i artssammensetning og en kompleks miljøgradient. Økoklinbegrepet Side 72er helt sentralt når vi skal sette naturegenskapene i system fordi det er nettopp dette som fremheves i naturtypedefinisjonen. Økoklinen er økoegenskapenes parallell til den abiotiske miljøvariasjonen og den biotiske artssammensetningsvariasjonen. Økokliner kan være menneskebetingete eller naturgitte, de kan deles inn i regionale, lokale og korttidsøkokliner. Det ligger i selve økoklinbegrepet at det i utgangspunktet er begrenset til gradvis (klinal) variasjon, men det brukes i en videre betydning som også inkluderer naturlig klassedelt variasjon.

For å identifisere økokliner må vi vite hvilke arter som finnes innenfor et representativt utvalg av observasjonssteder i et område, og vi må kjenne miljøforholdene på disse stedene. Deretter må vi finne ut hvordan artssammensetningen og miljøforholdene samvarierer. Vi kan foreta en ordinasjonsanalyse av en matrise med artsmengdedata. Miljøvariabeldata som er samlet inn på de samme observasjonsstedene der artssammensetningen er registrert, kan brukes til å 'tolke' sammenhengen mellom gradienter i artssammensetning og de tilhørende miljøvariablene. Denne tolkete sammenhengen er en økoklin. Et eksempel på en økoklin er variasjonen i artssammensetning langs den komplekse miljøvariabelen 'kalkinnhold' i en skogsmark."

[…]

Del 3 Landformvariasjon og marine vannmasser

Torvmassiver

(Side 145–159)

"I NiN-systemet typeinndeles myrer både som landformer og som økosystemer (se kapittelet om våtmark i del 4). Myrer skiller seg fra de andre landformkategoriene ved at de nesten utelukkende består av torv, altså lite nedbrutte rester av planter som har vokst på stedet. Begrepet torvmassiv brukes i NiN 3 om myr som landform for å presisere at vi ser på torvforekomstens egenskaper og ikke myrøkosystemet på torvoverflata. Torvmassiver karakteriseres av overflateform, hydrologiske egenskaper og de prosessene som førte til dannelse av torv. Begrepet hydromorfologi brukes om torvmarkas overflateform (morfologi), som nesten alltid bestemmes av vanntilgangen (hydrologien). Skal vi forstå hvordan torvmassiver dannes og overflateformene oppstår, må vi starte med grunnvannets rolle og forutsetningene for torvdannelse.

Grunnvann
Grunnvann omfatter alt vann under grunnvannsspeilet, det vil si det høyeste nivået i bakken der det finnes fritt vann – eller der fritt vann kunne ha forekommet hvis marka hadde mange og store nok hulrom. Med fritt vann menes vann i væskeform som ikke er kjemisk eller fysisk bundet. Grunnvann finnes nesten overalt på jorda, også under ørkener og inni fjell. Når det regner, renner noe av nedbøren av som overflatevann og samles i bekker og elver. Resten av regnvannet siger ned gjennom jordsmonnet, videre ned gjennom eventuelle løsmasser og inn i sprekker i det faste fjellet. Når vi borer etter vann i fjell, kan det være nødvendig å bore mange titalls meter ned før man treffer en vannåre. Vannoverflata i brønnen representerer grunnvannsspeilet. Under grunnvannsspeilet er marka mettet med vann, og alle hulrom er vannfylte. Mange hundre meter ned i fast fjell blir hulrommene mindre og sprekkene færre, og på store dyp er alt vann kjemisk bundet i bergartene. Figur 3.31 illustrerer variasjonen i grunnvannsspeilets plassering i forhold til markoverflata i et kupert, typisk norsk landskap. Grunnvann under trykk kan presse seg frem i dagen gjennom sprekker i berggrunnen og svakhetssoner i løsmasser. Slike grunnvannsfremspring kalles kilder og er spesielt vanlige i de nedre delene av lange lier der grunnvannet ligger like under markoverflata. I forsenkninger i terrenget kommer grunnvannet frem i dagen som innsjøer; de aller fleste innsjøer er grunnvannsbassenger der vannflata er grunnvannsspeilet.

Torv
Torv er stedegent akkumulert organisk materiale der minst 30 % av tørrvekta består av døde plante- og dyrerester. En torvmark er et område med et naturlig akkumulert torvlag på toppen. Torv kan dannes både på permanent våt mark og på fastmark (fastmarkstorv), men det aller meste av torvmark i Norge har våtmarksøkosystemer på toppen. Fordi det bare er på våt mark at det dannes torvlag som er tykke nok til utgjøre en landform, mener vi våtmarkstorv når vi skriver torv i dette kapittelet.

I dagligtalen, og til dels også i NiN, brukes begrepene myr og torvmark om hverandre. Det er likevel en viktig nyanseforskjell. Torvmark er det tykke laget med akkumulert torv, mens myr er et område med våt torv der det akkumuleres torv i overflatelaget. Med unntak for ødelagte myrer har de aller fleste torvmarker torvproduserende vegetasjon på toppen og er derfor også myrer. Myrer (intakte torvmarker) kjennetegnes av kort avstand fra overflata ned til grunnvannsspeilet. Stikker vi et rør ned i en myr, vil det i løpet av noen timer etablere seg et vannspeil noen centimeter under torvoverflata. Dette er grunnvannsspeilet i myra, og under dette nivået er alle hulrom mettet med vann.

Dannelse av torv
Hvorfor dannes torv på våt mark? Torvdannelse forutsetter at mengden plantemateriale som produseres på et sted, er større enn mengden materiale som brytes ned, og at dette varer i flere hundre eller tusen år. I vannmettet mark hemmes nedbrytningen fordi veldig få nedbrytere tåler de oksygenfrie (anaerobe) forholdene der. Torvmoseslekta Sphagnum, som omfatter 57 kjente arter i Norge, er tilpasset et liv i slik våtmark. Torvmoseskuddene danner oftest matter av opprette, tettstilte skudd. Mattestrukturen og skuddenes bygning er viktig for å forstå hvordan et myrøkosystem (som etter hvert gir opphav til en torvmark) blir til, og hvordan torvmarka gradvis vokser i høyden og til slutt kan få en stabil og karakteristisk form.

Hvert torvmoseskudd består av en stengel med knipper av grener. I toppen av skuddet sitter knippene svært tett og danner et flatt eller hvelvet 'hode'. Under hodet sitter et vekstpunkt der stengelen forlenges, og det dannes nye grenknipper. Størstedelen av de små bladene på grenene utgjøres av døde, fargeløse celler, såkalte hyalinceller. Hyalincellene kan lagre vann, men vann lagres også i små hulrom mellom grenene og mellom tettstilte torvmoseskudd. Torvmoser kan derfor holde på en vannmengde som er inntil tjue ganger mosens tørrvekt. Nedbrytningen av plantemateriale på myra hemmes av at torvmosene forsurer miljøet når de tar opp Ca2+ og Mg2+ fra vannet ved ionebytte med H+.

Torvmosenes årlige lengdevekst bestemmes av voksestedforholdene og kan bli så mye som 40 mm per år i en lavlandsmyr. Dette er imidlertid bare én blant mange faktorer som bestemmer torv-markas høydetilvekst. Allerede noen få centimeter under torvoverflata begynner nedbrytningen Side 147av visne torvmoser og annet dødt organisk materiale. Nedbrytningen fortsetter så lenge torvlaget er gjennomluftet, men er minimal under laveste grunnvannsspeilnivå. Derfor går det et viktig skille mellom det øverste, periodevis gjennomluftete torvlaget, akrotelmen, og det permanent vannmettete torvlaget, katotelmen. Mosematerialet blir dessuten stadig presset sammen under den økende tyngden av nytt materiale. Dersom vi ser bort fra nedbrytningen av materiale i katotelmen, bestemmes torvmassivets høydetilvekst av tilfanget av nytt organisk materiale til katotelmen.

Sannsynligvis varierer torvtilveksten fra 0 mm til noe over 1 mm per år. Nedbrytningshastigheten for torv i katotelmen er anslått til mellom 1/1000 og 1/100 000 per år. Dersom torvtilveksten er 1 mm og nedbrytningshastigheten 1/10 000 per år, vil det innstille seg en likevekt mellom torvtilvekst og nedbrytning når torvlaget har blitt 10 m (10 000 mm) tykt. Myrer med så tykt torvlag finnes ikke i Norge. Typiske torvdybder i norske myrer er 2–5 m. Dette indikerer at norske myrer fremdeles akkumulerer torv og er i utvikling, og at torvtilveksten de fleste steder er mindre enn 1 mm per år.

Torvdannelse fremmes av fuktig klima og en topografi som gjør at grunnvannsspeilet hele tiden ligger nær markoverflata. Sørlige og østlige deler av Europa mangler myr fordi klimaet er for varmt eller tørt. I tropiske strøk finnes myrer bare høyt over havet. I det boreale barskogsbeltet er klimaet de aller fleste steder fuktig og kjølig nok for torvdannelse, men produksjonen avtar med økende høyde over havet, og omkring grensa mellom lavalpin og mellomalpin bioklimatisk sone brytes plantematerialet ned like raskt som nytt blir produsert. Mellomalpin sone på fastlandet og mellomarktisk sone på Svalbard mangler derfor torvmark.

Dannelse av torvmassiver
Den viktigste forutsetningen for at det skal dannes et torvmassiv, er at det tilføres mer vann enn det som tapes ved avrenning og fordampning. Utviklingen av et torvmassiv starter oftest med et tynt torvlag på mark som er mer eller mindre permanent fuktig fordi den tilføres grunnvann. Hva som skjer videre, bestemmes hovedsakelig av vanntilførselen, det vil si hvor grunnvannet kommer fra, og om grunnvannsspeilet er flatt eller hellende. Vannet kan komme fra elver og innsjøer (limnogent vann), fra havet (thalassogent vann), fra kilder (rheogent vann) eller fra grunnvann som har vært i kontakt med jord eller annet mineralsubstrat (minerogent vann eller geogent vann). Myrlitteraturen opererer med mange begreper med omtrent samme betydning. NiN bruker jordvann som et samlebegrep for vann fra elver, innsjøer og kilder. Jordvannet kan ha flatt (topogent) eller hellende (soligent) grunnvannsspeil. Topogent vann skiftes sjeldnere ut enn soligent vann. I tillegg til grunnvannstilførselen mottar all mark regnvann (ombrogent vann).

Utviklingen av torvmassiver kan følge to prinsipielt forskjellige forløp: gjenvoksning (terrestrialisering) av et innsjøbasseng eller forsumping av tidligere fastmark (paludifisering). Terrestrialiseringsprosessen starter med at torvmoser etablerer seg langs kanten av et tjern. Det forutsetter at påvirkningen fra bølger eller is ikke er så sterk at torvmosemattene blir ødelagt av fysisk forstyrrelse. Gjenvoksning av tjern skjer derfor hovedsakelig langs små tjern som ligger godt beskyttet mot vind. Etter hvert som flytematter brer seg utover vannflata, transformeres tjernet til myr. Når bare et lite «øye» av vann er igjen, har myra fått et karakteristisk utseende. Etter at øyet har lukket seg, fortsetter torva i de sentrale delene av gjenvoksningsmyra å vokse i høyden. Etter noen tusen år har myra fått en hvelvet torvkuppel som hever seg over vannspeilet i det som engang var et tjern, og til slutt hever torvkuppelen seg også over omgivelsene. Dersom vi stikker et rør ned i torva på toppen av kuppelen, vil vi se at det fortsatt er kort vei ned til grunnvannsspeilet. Det viser at det har etablert seg et konvekst grunnvannsspeil i den hvelvete myrkuppelen. Vannspeilet kan heve seg over omgivelsene fordi torva er så kompakt at den hindrer sideveis vannbevegelse. Nedbør som faller på den konvekse myroverflata, renner derfor ikke av, men bidrar til å opprettholde det høye grunnvannsnivået. I dette stadiet får det øvre torvlaget kun tilført nedbørvann. Når torvlaget har blitt så tykt at overflata hever seg klart over fastmarka omkring, mister grunnvannet i overflatetorva kontakten med jordvannslaget, og vi har fått en nedbørsmyr. Alle torvmarker får tilført ombrogent vann, men nedbørsmyrer tilføres bare vann med nedbøren.

Forsumping på fastmark forutsetter enten at grunnvannsspeilet ligger såpass nær markoverflata at betingelsene for dannelse av våtmark blir oppfylt, eller at klimaet er fuktig nok til å opprettholde en våtmark uten tilførsel av grunnvann. Forsumping på tidligere fastmark i flatt terreng, det vil si med topogen markfukting, skjer over hele landet uavhengig av klimaforholdene. Forsumping i hellende terreng forutsetter at klimaet er fuktig nok til å opprettholde en permanent fuktig mark også når topografien gjør at vannet renner vekk. Jo sterkere helning, desto fuktigere klima kreves for å sette i gang torvdannelse. Langs vestkysten av Norge fra Ryfylke til Helgeland er klimaet så fuktig at også bratte skråninger kan forsumpes.

Klimaendringer er den viktigste årsaken til begynnende forsumping av fastmark. Overgangen til et litt kjøligere og fuktigere klima for ca. 2500 år siden førte til økt forsumping over hele landet. Også lokale forhold kan initiere forsumping, for eksempel stormfelling. Myrer som er dannet ved forsumping av tidligere fastmark, både i flatt og i hellende terreng, kan utvikle seg til nedbørsmyrer hvis torvlaget blir tykt nok til at overflatetorva mister jordvannskontakten og tilførselen av jordvann forhindres.

Myrenes hydromorfologi
I dette delkapittelet skal vi se nærmere på resultatet av myrdannelsesprosessen, det vil si hvordan samspillet mellom topografi, vanntilførsel og torv-akkumulering resulterer i variasjon i myrenes overflateformer. Overflateformene kan sorteres i et skalahierarki med fem nivåer fra fin til grov skala: mikrostruktur (eller myrstrukturdel), myrstruktur, myrsegment, torvmassiv (eller myrmassiv) og myrkompleks. NiN-systemet inneholder variabler for å beskrive overflateformer på de tre fineste skalanivåene, og typesystemet for torvmassiv fanger opp variasjon på det fjerde nivået. Variablene for mikrostruktur, myrstruktur og myrsegment er plassert i kategorien LO Landformobjekter.

NiN skiller mellom fire ulike mikrostrukturer: LO-MY Mykmatte, LO-FA Fastmatte, LO-TU Tue og LO-LB Løsbunn. Mykmattene har løs torv som ofte oversvømmes og kan ikke bære et menneske. Fotspor i en mykmatte er derfor synlige i mange måneder. Fastmattene har fast, gjennomluftet torv som bærer et menneske slik at fotspor raskt viskes ut. Tuene hever seg over fastmattene og har kompakt torv. Løsbunn er en samlebetegnelse på områder med naken torv og kan finnes blant mykmatter og fastmatter.

Myrstrukturer utgjør karakteristiske samlinger av mikrostrukturer. Eksempler på myrstrukturer er LO-SF Fastmattestreng, LO-ST Tuestreng, LO-HØ Hølje og LO-FL Flark. Strenger er lange, sammenhengende fastmatter eller tuer som er atskilt av våtere forsenkninger. De våte forsenkningene kalles høljer på nedbørsmyr og flarker på jordvannsmyr. Både høljer og flarker kan inneholde gjøler, det vil si små dammer med torvbunn.

Fordelingen av myrstrukturer er ikke tilfeldig. Figurene 3.37 og 3.38 viser langstrakte strukturer på tvers av myroverflatas helningsretning. Utviklingen av strukturer starter et stykke ut i myrdannelsesprosessen. Når det regner mye, renner overskuddet av vann nedover myroverflata dersom det er mulig. Men torv er et lite vanngjennomtrengelig substrat, og vannet slipper bare gjennom de aller øverste centimeterne der torva er løs. Når overflatevann møter ugjennomtrengelig torv, spres vannet sideveis på tvers av myroverflatas helningsretning. Dersom torvmosematta blir stående under vann i lengre tid, hemmes mosenes vekst. Torvmosetilveksten reduseres ytterligere fordi torvmoser i og langs kanten av islagte gjøler utsettes for isskuring og andre former for frostbetinget forstyrrelse. De vannfylte forsenkningene fortsetter derfor å utvide seg sideveis. Dersom vannansamlingene på myroverflata blir permanente gjøler, forsterkes prosessen, og torva eroderes både fra kantene og fra bunnen. Gjølene vokser seg dermed større og dypere inntil det eventuelt inntreffer en balanse mellom torvtilveksten i strengene og erosjonen i gjølene.

Begrepet myrsegment brukes om områder med ensartet fordeling av myrstrukturer. Hvert av de to avgrensete områdene i figur 3.38 utgjør et myrsegment. Eksempler på myrsegmenter er den tørrere, tuedominerte kantskogen (LO-KA) med spredte trær og laggen (LO-LA) med jordvannsmyr som skiller nedbørsmyr fra fastmark.

Sammen med en åpen myrflate utgjør kantskogen og laggen en hydromorfologisk enhet på det fjerde skalanivået: torvmassiv. Torvmassiver er klart avgrensete, hydromorfologisk definerte landformer som består av myrsegmenter som har felles vannhusholdning. Torvmassivene er viktige forvaltningsenheter fordi påvirkning av én del av et torvmassiv også påvirker andre deler, for eksempel ved grøfting. Begrepet myrkompleks brukes om et geografisk avgrenset område med sammenhengende torvmark.

Typeinndeling av torvmassiver
Typesystemet for torvmarksmassiver har to nivåer: torvmassivgruppe med navn som ender på '-torvmassiv', og enheter med navn som ender på '-myr'. Innenfor hver enhet kan det være betydelig variasjon, og torvmassiver som kombinerer trekk fra to eller flere enheter, er vanlig. Det skyldes blant annet at de fleste torvmassiver i Norge ennå ikke har nådd endepunktet for sin utvikling.

NiN skiller mellom åtte torvmassivgrupper på grunnlag av dominerende vanntilførsel og viktigste torvmarksdannende prosesser. Overveiende minerogene torvmassiver omfatter fire grupper, og torvmassiver dominert av ombrogen vanntilførsel omfatter to grupper. De to siste gruppene består av torvmassiver med betydelig innslag av både minerogen og ombrogen torv. Til sammen inneholder typesystemet for torvmassiver 22 torvmassivenheter.

Minerogene torvmassiver
Til sammen 11 av de 22 torvmassivenhetene tilhører de fire gruppene av minerogene torvmassiver: TM-A Topogene torvmassiv, TM-B Soligene torvmassiv, TM-C Kildetorvmassiv og TM-D Flommyrtorvmassiv.

Som vi har forklart tidligere, starter all torvdannelse med minerogen torv. Alle torvmassivenheter har derfor utviklet seg fra torvmassiver i denne gruppa. Gruppe TM-A Topogene torvmassiv har flatt grunnvannsspeil. Denne gruppa inkluderer TM-A01 Gjenvoksningsmyr, som er et resultat av at et tjern fylles med torv, og TM-A02 Flatmyr, som er et resultat av forsumping på tidligere fastmark med flatt grunnvannsspeil, for eksempel i svake forsenkninger i terrenget.

I fuktig klima kan som sagt også skråninger forsumpes. Resultatet blir TM-B Soligene torvmassiv. Størstedelen av Norge har et klima som er fuktig nok til at det kan dannes myrer i hellende terreng på steder med grunnvannsspeil nær markoverflata. Torvmassivenheten TM-B03 Bakkemyr forutsetter en gjennomsnittlig helning > 3°, mens myrer med bevegelig grunnvann og helning 0–3° betegnes TM-B01 Slakmyr. Selv om overgangen mellom flatmyr og slakmyr og videre til bakkemyr er helt gradvis, er det en viktig hydrologisk forskjell mellom topogene og soligene torvmassiver fordi bevegelig vann har andre egenskaper enn stagnerende vann. I nedbørrike, høyereliggende områder med slake terrengformer, for eksempel i indre deler av Trøndelag, kan bakkemyrer dekke størstedelen av landskapet. Bakkemyrene har ofte relativt grunn torv fordi vannet som renner gjennom myra, er mer oksygenrikt og rikere på mineralnæring enn stagnerende vann, noe som fremmer nedbrytning. I de klimatisk fuktigste delene av Norge, det såkalte midtfjordsbeltet innenfor kysten, er det ikke uvanlig å finne små, smale bakkemyrer med helning på 30° eller mer. Bakkemyrer med regelmessig ordnete strenger og flarker fordeles på enhetene TM-B04 Flarkmyr og TM-B05 Strengmyr. Begge disse finnes i hele området der det finnes bakkemyrer, men er vanligst i Midt- og Nord-Norge og i litt høyereliggende strøk på Østlandet.

Gruppa TM-C Kildetorvmassiv omfatter bare én enhet, TM-C01 Torvkilde, med tykk mosematte som helt eller delvis dekker vannspeilet (figur 3.40). Torvkilder finnes over hele landet, men er vanligst i nordboreal og nedre del av lavalpin bioklimatisk sone.

Små torvmassiver kan også dannes på steder som regelmessig påvirkes av flomvann fra innsjøer og elver eller tilføres tidevann. Slike torvmassiver utgjør gruppa TM-D Flommyrtorvmassiv, som omfatter henholdsvis TM-D01 Innsjøflommyr, TM-D02 Elveflommyr og TM-D03 Saltflommyr. Innsjøflommyr kan være et tidlig stadium i utviklingen av en gjenvoksningsmyr. Elveflommyr har torv med høyt innhold av mineralkorn (silt, sand og grus) som transporteres med elvevannet og fanges mellom torvmoseskuddene i flomperioder. Saltflommyrer er nokså sjeldne, men finnes på beskyttete steder i øvre del av fjærebeltet, mest i Nord-Norge.

Ombrogene torvmassiver
Torvmassiver med ombrogen overflatetorv kan utvikle seg fra minerogene massiver ved at overflatetorva mister kontakten med jordvannsnivået. Dette skjer gradvis og er en langsom prosess fordi vann i perioder uten nedbør fordamper fra torvoverflata og lager en oppadgående vannstrøm i torva. Vann fra grenseområdet mellom akrotelm og katotelm ned til ca. 50 cm dybde kan da trekkes opp til torvoverflata ved hjelp av kapillærkrefter. Når avstanden fra torvoverflata ned til jordvannsnivået passerer halvmeteren, blir overflatetorva ombrogen, det vil si at den bare tilføres nedbørvann. Utviklingen fra minerogent til ombrogent torvmassiv kan ta flere tusen år.

I et sent stadium i utviklingen fra minerogen til ombrogen myr, for eksempel fra gjenvoksningsmyr via flatmyr, kan et karakteristisk myrmassiv med hvelvet, ombrogen overflate (et såkalt høgmyrmassiv) begynne å ta form. TM-H Høgmyrmassiv er én av de to gruppene av ombrogene torvmassiver. De fleste høgmyrmassiver har en lagg (LO-LA) mot fastmarka. Laggen har minerogen torv og tar imot jordvann fra fastmarka og eventuell overflateavrenning fra det sentrale nedbørsmyrområdet. Den ombrogene myrflata kan være tuedominert eller ha store mykmatter med gjøler på steder som mottar mye vann, eller der videre avrenning hindres.

Høgmyrmassiver omfatter betydelig hydromorfologisk variasjon og fordeles på seks enheter med karakteristisk morfologi (se figur 3.39). TM-H01 Atlantisk høgmyr (se figur 3.38) mangler både kantskog og lagg og omfatter svakt hvelvete myrer med stor variasjon i fordelingen av strukturer på overflata. Grensa mot tilgrensende torvmassiver er ofte uskarp, og det kan være vanskelig å vite hvor jordvannstilførselen stopper. TM-H04 Konsentrisk høgmyr har strukturer som er tydelig organisert i konsentriske sirkler omkring det høyeste punktet, mens TM-H01 Atlantisk høgmyr og TM-H03 Platåhøgmyr har en mer plan, åpen myrflate i sentrum og mindre regelmessig orientering av strukturene. Konsentrisk høgmyr og platåhøgmyr har ofte kantskog (LO-KA), i hvert fall langs deler av kanten mot laggen. Atlantisk høgmyr forekommer i kyststrøk fra Agder til Andøy lengst nord i Nordland. Konsentrisk høgmyr er mer eller mindre begrenset til Østlandet, mens platåhøgmyr også finnes i Midt-Norge. TM-H05 Skogshøgmyr omfatter hvelvete nedbørsmyrer som i sin helhet er dekket av en skrinn, sentvoksende furuskog. Denne typen torvmassiv forutsetter at overflatetorva i perioder blir tørr nok til at furutrærne kan vokse seg så høye og stå så tett over det meste av myra at det dannes et skogsmarksøkosystem. I tillegg må de klimatiske betingelsene for torvdannelse være oppfylt. De få forekomstene av skogshøgmyr i Norge finnes i lavlandet Østafjells, særlig i indre Østfold. De utgjør ytterpunktet i et utbredelsesområde som strekker seg sør- og østover mot Sør-Sverige og Baltikum.

Høgmyr kan også utvikles i hellende terreng, oftest med slakmyr som utgangspunkt. Da dannes TM-H06 Eksentrisk høgmyr, som kjennetegnes av lineære eller buete, parallelle strukturer på den åpne myrflata som heller fra et høyeste punkt nær kanten. Eksentriske høgmyrer forutsetter forsumping i hellende terreng og er dermed knyttet til fuktigere klima enn konsentriske høgmyrer og platåhøgmyrer. De forekommer ofte over svake rygger i terrenget, skjermet mot tilførsel av vann fra fastmarka, og finnes først og fremst i sørboreal bioklimatisk sone på Østlandet og Midt-Norge. Myrkompleks med eksentriske høgmyrer på ryggene og slakmyrdråg i skålformete forsenkninger er ikke uvanlig i småkuperte åslandskaper. TM-H02 Kanthøgmyr er en spesiell type høgmyrmassiv som bare finnes spredt langs kysten.

I midtfjordsbeltet langs vestkysten av Norge regner det så mye at nesten all mark kan forsumpes. Der kan det til og med dannes torvmark direkte på nakent fjell. Dersom de gunstige forholdene for forsumping fortsetter i lang tid, vil en stadig en større del av landskapet forsumpes. Etter hvert flyter torvmarksflekkene sammen til et lappeteppe av torvmark og fastmark, og til slutt kan hele landskapet være dekket av torvmark. Avhengig av topografi, klima og andre forhold vil denne torvmarka kunne vokse i høyden og over tid utvikle seg til en myr som dekker store områder. TM-G01 Terrengdekkende myr omfatter sammenhengende torvmassiver som følger terrengets form og er dominert av nedbørsmyrtorv, men har jordvannsmyrpartier i forsenkningene. Terrengdekkende myr er eneste enhet i torvmassiv-gruppa TM-G Ombrogene, ikke hvelvete (terrengdekkende) torvmassiv.

Torvmassiver med både minerogen og ombrogen torv
Utviklingen fra minerogen til ombrogen torv kan også ende i et torvmassiv med en regelmessig veksling mellom ombrogen og minerogen overflatetorv. Disse utgjør gruppa TM-E Blandingsmyr-torvmassiv, som er én av de to gruppene av torvmassiver med betydelige innslag både av minerogen og ombrogen torv. I de østlige og nordøstlige delene av landet (mellom- og nordboreal bioklimatisk sone, svakt kontinental bioklimatisk seksjon og overgangsseksjonen på Østlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge) er det vanlig at utviklingen mot nedbørsmyr stopper på et tilsynelatende stabilt mellomstadium av blandingsmyr. Blandingsmassivtypene har en likevekt mellom høye, permanente tuer med nedbørsmyrkarakter og mellomliggende forsenkninger (flarker) med klar jordvannspåvirkning. Denne likevekten forutsetter et vinterkaldt, nedbørfattig klima der tuene ofte blåses snøbare om vinteren og får en iskjerne. Torvas isolerende evne gjør at iskjernen ikke smelter før langt utpå sommeren, eller kanskje ikke i det hele tatt. Iskjernen gjør at overflata utsettes for frosthevning slik at tuene kan bli opp mot 1 m høye eller mer og få ombrogen overflatetorv. Blandingsmassivgruppa omfatter tre enheter: TM-E03 Strengblandingsmyr, som omfatter strengmyrer med nedbørsmyrtorv på de lange tuestrengene, TM-E01 Øyblandingsmyr med høye, isolerte tueøyer i en jordvannsmatriks, og TM-E02 Palsmyr. Palser er høye tuer formet som store, ofte uregelmessige hauger som rager 1–3 m over omgivelsene, og som har en permanent iskjerne. Palser dannes bare i et kontinentalt klima med snøfattige, kalde vintre. I Norge finnes palsmyrer bare i indre strøk av Troms og Finnmark, med unntak av noen få utpostlokaliteter på Dovrefjell, der palsene er i ferd med å smelte som følge av at klimaet har blitt varmere.

Den siste torvmassivgruppa, TM-F Mellomstillingsmassiv, omfatter én enhet, TM-F01 Mellomstillingsmyr. Dette er torvmassiver med både minerogene og ombrogene deler. Enheten omfatter umodne systemer som er på vei til å bli høgmyr. Noen av dem vil kanskje fortsette å inneholde minerogene og ombrogene flekker i en kompleks mosaikk, mens andre vil utvikle seg videre til en høgmyr. Planmyr har vært brukt som betegnelse for mellomstillingsmassiver med tilnærmet plan overflate. De har gjerne minerogene partier nær kanten og utydelig avgrensete ombrogene partier i de sentrale delene. Slike myrer er ofte preget av erosjon og naken torv på steder med stor avrenning. Alle mulige overganger mot terrengdekkende myr og høgmyr finnes.

I internasjonal myrlitteratur brukes begrepene bog og fen om henholdsvis ombrogene og minerogene torvmassiver. I Sverige finnes tilsvarende folkelige begreper, henholdsvis mosse og kärr, mens norsk mangler presise, tilsvarende begreper."

[…]

Del 4 Økologisk mangfold

Natursystem – våtmarkssystemer

(Side 348–362)

"Myrer kan fremstå som våte, ugjestmilde og utilgjengelige. Historier om hester og mennesker som har 'gått i myra', nasjonalromantiske malerier fra 1800-tallet og bilder av endeløse flater med små, krokete furutrær bygger opp under denne forestillingen. Turstier legges helst rundt myrer, og myrene klopplegges gjerne hvis det ikke er mulig å gå rundt dem. De fleste som ferdes i naturen, unngår derfor nærkontakt med myr som økosystem.

Myr plasseres i hovedtypegruppa våtmarkssystemer (NA-V) i NiN. Dette er særpregete økosystemer med mange viktige økosystemfunksjoner. Vi har tidligere beskrevet myr fra et hydromorfologisk ståsted, det vil si som torvmassiv (se del 3). I dette kapittelet skal vi se nærmere på hva som kjennetegner våtmarksøkosystemer, og forklare den viktige rollen de spiller i naturen, i både en nasjonal og en global sammenheng.

Våtmarkssystemer i et nasjonalt og globalt samfunnsperspektiv
Det finnes ikke eksakte tall for hvor stor andel av jordas landoverflate som er dekket av våtmarkssystemer eller mer spesifikt – myr. Dette skyldes blant annet at det er vanskelig å trekke en nøyaktig grense for disse systemene, og at det ikke er enighet om hvordan myr skal avgrenses på kart. Når ulike kartleggingsprogrammer bruker ulike definisjoner for samme begrep, eller bruker forskjellige begreper for omtrent det samme, blir det vanskelig å sette sammen data til et samlet, pålitelig bilde. Det gjelder ikke minst våtmarksbegrepet, som av mange defineres bredere enn i NiN og da også inkluderer grunt ferskvann.

Grove anslag indikerer at 5–8 % av det globale landarealet består av våtmark i vid forstand. Omtrent 2/3 av dette finnes i tempererte, boreale og subarktiske klimasoner på den nordlige halvkule. Våtmarkssystemene med sine torvlagre inneholder trolig 25 % av den delen av jordas karbonlager på 2500 Gt (1 Gt = 109 tonn) som er bundet opp i jordsmonnet.

Antakeligvis har mer enn halvparten av det opprinnelige europeiske myrarealet gått tapt på grunn av utnytting til ulike formål. Tilsvarende anslag for Norge er svært usikre, men et tall på 7000 km2 har blitt foreslått. Det totale norske myrarealet (inkludert grøftet og oppdyrket myr) beregnes til å være ca. 15 % eller mellom 45 000 og 50 000 km2 av et samlet landareal på 323 782 km2. Av dette er altså anslagsvis 1/7 utnyttet til ulike formål, mens det resterende, ca. 12 % av landarealet, er mer eller mindre intakt myr. Dette kan fordeles på jordvannsmyr (8,5 %) og nedbørsmyr (3,2 %). Ikke tresatt, åpen myr utgjør 8,8 % og myrskogsmark 2,9 %.

Frem til siste halvdel av 1960-tallet ble myr først og fremst sett på som en ressurs vi kunne utnytte. Da skjedde et raskt fokusskifte fra utnyttelse til vern. I løpet av 1970- og 1980-tallet ble myrer vernet basert på representativitet og sjeldenhet. Frem mot vår tid har stadig mer kunnskap om myrøkosystemenes egenart og økologiske funksjon ført til en økt bevissthet om å ta vare på myr. De pågående globale klimaendringene har vært en viktig pådriver for dette fordi torvmarkenes funksjon som karbonlager spiller en nøkkelrolle i det globale karbonkretsløpet. Det lagres fortsatt karbon i norske torvmarker, noe som vil fortsette i tusener av år dersom denne funksjonen opprettholdes. På den annen side vil tining av permafrost og økt nedbrytning av torv i et varmere klima kunne gjøre at myrene går fra å være et sikkert karbonlager til å bli en kilde til store karbonutslipp. Nedbrytning av torv i miljø med lite oksygen har nemlig metan som sluttprodukt, en gass som har mye større drivhuseffekt enn karbondioksid.

Myrene har også andre viktige funksjoner enn å ta karbon ut av kretsløpet. Den periodevis gjennomluftete overflatetorva fungerer nemlig som en svamp i terrenget. I perioder med mye nedbør fanger myrene opp store mengder vann som dermed slippes ut med forsinkelse til bekker og elver. Intakte myrer er derfor viktig for å redusere skadevirkningene av flomtopper, særlig dersom det blir mer ekstremvær fremover.

Økt forståelse for myras viktige funksjoner har ført til strengere restriksjoner på ødeleggende bruk av torvmark, enten det gjelder utbygging av veier, industriområder, boligområder eller oppdyrking. Grøfting av myr for å anlegge skog ble forbudt i 2006. De siste årene har det blitt gjennomført flere restaureringstiltak på grøftet myr. Store maskiner brukes blant annet til å bygge demninger for å gjenopprette grunnvannsspeilet. Restaurering av myrøkosystemer krever derimot at torvproduksjonen igangsettes igjen. Bare fremtiden vil kunne gi svar på om dagens initiativer med hensyn til myrrestaurering lykkes. Det er svært vanskelig å gjenopprette myr som torvproduserende økosystem, noe som krever inngående kunnskap om den fininnstilte balansen mellom vanntilgang og torvproduserende vegetasjon.

Normal variasjon i våtmarkssystemer
Hovedtypegruppa NA-V Våtmarkssystemer omfatter 21 hovedtyper. To av disse adresserer normal, torvproduserende variasjon: NA-VA01 Åpen jordvannsmyr og NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark. Disse to hovedtypene omfatter all lite endret jordvannsmyr, henholdsvis uten og med trær som strukturerende artsgruppe, og uten vesentlig preg av spesielle miljøstress- eller forstyrrelsesprosesser. I dette delkapittelet skal vi se nærmere på de lokale komplekse miljøvariablene som er viktigst for variasjonen i artssammensetning i disse to hovedtypene.

De to lokale komplekse miljøvariablene LM-KA Kalkinnhold og LM-TV Tørrleggingsvarighet er spesielt viktige for artssammensetningen i våtmarkssystemer (se innledningskapittelet i del 4). Kalkinnhold uttrykker kompleks samvariasjon mellom pH i torv og vann, konsentrasjonen av kationer som Ca2+ og Mg2+, nitrogenmengde og innholdet av organisk materiale i torva. Variasjonen i kalkinnhold i våtmarkssystemer spenner over basistrinnene KA_a til KA_i, tilsvarende pH-intervallet fra ca. 4 til 8. Omtrent alle plantearter som vokser på myr, har klare preferanser med hensyn til kalkinnhold. Det tydeligste skiftet i artssammensetning skjer omkring midten av gradienten (KA_e); det blir mindre torvmoser Sphagnum spp, som erstattes av mattedannende bladmoser som stormakkmose Scorpidium scorpioides, rødmakkmose Scorpidium revolvens, myrstjernemose Campylium stellatum og gullmose Tomentypnum nitens. Rikmyrmosene kalles ofte brunmoser, som brukes som et samlebegrep for bladmoser som ikke tilhører torvmosene. Kalkrike myrer har ofte tynnere torvlag enn kalkfattige myrer fordi brunmosene produserer mindre torv enn torvmosene. Brunmoseskuddene er mindre, mattene er løsere og bedre gjennomluftet slik at nedbrytningen går raskere enn i tette torvmosematter. Grunn, kalkrik torv har større innhold av mineralmateriale enn kalkfattig torvmosetorv. Mens nitrogen begrenser produksjonen på kalkfattige myrer, er ofte fosfor begrensende faktor på svært kalkrike myrer fordi fosfor og kalsium danner tungtløselige salter.

Mengden arter som potensielt kan finnes på et sted, øker med økende kalkinnhold. Antall arter som finnes på en liten flekk, for eksempel i en 1 m2-rute, blir imidlertid ikke nødvendigvis større. Begrepene fattigmyr og rikmyr har vært brukt i fennoskandisk myrlitteratur i over hundre år og viser til det økende artsantallet og ikke økende kalkinnhold som sådan. Det er imidlertid sterk samvariasjon mellom artstilfanget og kalkinnholdet. Fattigmyrer (LM-KA_abc) kjennetegnes av torvmosedominans og lite næringskrevende arter som flaskestarr Carex rostrata og sveltstarr C. pauciflora. Rikmyrer (LM- KA_ghi) kjennetegnes av en artsrik flora med orkidéer som engmarihånd Dactylorhiza incarnata og myrflangre Epipactis palustris i tillegg til mange mindre vanlige starrarter som for eksempel hårstarr C. capillaris, kjevlestarr C. diandra, taglstarr C. appropinquata og engstarr C. hostiana.

LM-TV Tørrleggingsvarighet er den andre lokale komplekse miljøgradienten som er spesielt viktig for artssammensetningen i jordvannsmyr. Den påvirker artssammensetningen på mikroskala eller fin lokal skala. Tørrleggingsvarighet uttrykkes som medianavstanden fra torvoverflata til grunnvannsspeilet og tilsvarer varigheten av oversvømt torvoverflate. De tre mikrostrukturene LO-MY Mykmatte, LO-FA Fastmatte og LO-TU Tue gjenspeiler variasjonen langs denne gradienten.

Artssammensetningen skiftes nesten fullstendig ut fra de våteste mykmattene som oversvømmes omtrent halve vekstsesongen (LM-TV_c), til de høyeste tuene (LM-TV_k) som kan rage 20 cm eller mer over høyeste grunnvannsstand. Små forskjeller i plassering relativt til grunnvannsspeilet gir dermed store utslag på artssammensetningen i myk- og fastmatter fordi disse oversvømmes i perioder. Forskjellen i avstand til grunnvannsspeilet er bare ca. 10 cm mellom nedre mykmatte og grensa mellom fastmatte og tue som markerer grensa for torv som oversvømmes i veldig våte perioder. I løpet av disse ti centimeterne skiftes mesteparten av artssammensetningen ut. En hårfin balanse mellom torvmoseartene i bunnsjiktet i fattigmyr og i nedbørsmyr bestemmer hvordan de fordeler seg langs denne gradienten.

Torvmoser tåler både oversvømming og uttørring. Torvmosemattene endrer gradvis struktur. På mykmattenivå vokser vasstorvmose Sphagnum cuspidatum, lurvtorvmose S. majus eller bjørnetorvmose S. lindbergii i svært løse matter, ofte med liggende, spredte skudd. På fastmattenivå vokser vortetorvmose S. papillosum, rødtorvmose S. rubellum eller dvergtorvmose S. tenellum i fastere matter med opprette skudd. I tuer finner vi kompakte matter av rusttorvmose S. fuscum eller kysttorvmose S. austinii. Balansen mellom disse artene styres av avveiningen mellom veksthastighet og evnen til å tåle uttørring. Dette er to egenskaper som knapt kan optimaliseres på samme tid fordi arter som vokser raskt i løse matter, holder dårligere på vannet enn saktevoksende arter som vokser i kompakte tuer. De aller fleste moser er ektohydriske, det vil si at de tar opp vann og næringsstoffer gjennom overflata (se delkapittelet om vanntilførsel til landsystemer). Når de er fuktige, vokser mykmatteartene raskere enn tueartene, men mattestrukturen gjør at mykmattene og fastmatter dominert av den lille, løstvoksende arten dvergtorvmose Sphagnum tenellum tørker raskere ut enn øvrige fastmatter. Kompakte rusttorvmosedominerte tuer tørker ut sist på grunn av evnen til kapillært vannopptak fra dyp ned til 50 cm. Arter som vokser i løse matter som tørker raskt ut, har klare øvre grenser mot større tørrleggingsvarighet fordi de har dårligere evne til kapillært vannopptrekk. Torvmoseartenes nedre grenser mot mykmattene er derimot mindre skarpe. Det kan skyldes at tueartene tåler langvarig oversvømmelse dårlig, eller at arter med optimum nærmere grunnvannsspeilet vokser raskere og dermed har bedre konkurranseevne i våtere miljøer enn saktevoksende tuearter.

Karplantenes grenser langs tørrleggingsvarighetgradienten bestemmes av miljøstress, det vil si hvor godt de tåler langvarig oversvømming av overflatetorva der artene har røttene sine. Den tydeligste utskiftingen av karplantearter skjer mellom fastmatte og tue, det vil si mellom torv som regelmessig oversvømmes, og torv som ikke oversvømmes mer enn eventuelt noen få dager i året. Mange karplanter, først og fremst vedplanter med mykorrhiza som krekling Empetrum nigrum og røsslyng Calluna vulgaris, mangler gjennomluftingsvev i røttene og tåler derfor dårlig langvarig oversvømmelse av rotsjiktet. Disse artene holder seg dermed til tuene. For at en furuplante skal vokse og bli et tre, kreves større, sammenhengende tuepartier. Andre arter uten gjennomluftingsvev, som bjønnskjegg Trichophorum cespitosum og molte Rubus chamaemorus, har litt større toleranse overfor oversvømming og finnes derfor også i øvre fastmattenivå. Mykmattene domineres av sumpplanter (helofytter) og andre arter som er tilpasset et liv med røttene i vann, for eksempel flaskestarr Carex rostrata, dystarr C. limosa, hvitmyrak Rhynchospora alba og sivblom Scheuchzeria palustris. Bare noen få arter, først og fremst torvull Eriophorum vaginatum og hvitlyng Andromeda polifolia, er mer eller mindre likegyldige overfor variasjon i tørrleggingsvarighet. Begge disse er imidlertid vanligere i fastmatter og tuer enn i mykmatter.

Hovedtypen NA-VA01 Åpen jordvannsmyr (og NA-VC01 Åpen nedbørsmyr) inneholder også variasjon langs en tredje gradient i artssammensetning: fra myrkant til myrflate. I NiN kalles denne gradienten LM-MF Myrflatepreg. Begrepene myrflate og myrkant har vært brukt i skandinavisk myrlitteratur siden første halvdel av 1900-tallet og er godt innarbeidet. De blir derfor videreført i NiN til tross for at mange oppfatter begrepene som forvirrende. Områder med myrkantpreg kan nemlig finnes langt fra kanten av myra, og områder med myrflatepreg kan finnes nær kanten mot fastmark. Det vanligste er imidlertid at denne vegetasjonsgradienten også gjenspeiler plasseringen på myra. Myrkantpreget våtmark har mange felles arter med fuktig skogsmark, for eksempel myrfiol Viola palustris, skogstjerne Lysimachia europaea, tepperot Potentilla erecta, enghumleblom Geum rivale og tvaretorvmose Sphagnum russowii. Andre arter som karakteriserer myrkant, er også vanlige langs elver og innsjøer, for eksempel myrhatt Comarum palustre, sennegras Carex vesicaria og elvesnelle Equisetum fluviatile. Typiske myrflatearter er mer eller mindre begrenset til myr, for eksempel bjønnskjegg Trichophorum cespitosum, rome Narthecium ossifragum, dystarr Carex limosa og rødtorvmose Sphagnum rubellum. Få myrarter er likegyldige overfor denne gradienten som deles inn i fire basistrinn fra typisk myrkantpreg (MF_a) til typisk myrflatepreg (MF_d). De økologiske årsakene til variasjon langs denne artssammensetningsgradienten er fortsatt mangelfullt forstått og sannsynligvis et resultat av flere enkeltmiljøvariabler som i større eller mindre grad varierer sammen.

Hovedtypen NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark representerer et ytterpunkt langs myrflatepreg-gradienten; all skogsmark på torvmark er myrkantpreget. Innholdet av typiske arter for fastmarksskogsmark er klart større i myr- og sumpskogsmark enn i åpen jordvannsmyr med myrkantpreg. Vanlige trær i boreal skog, som gran Picea abies, furu Pinus sylvestris og bjørk Betula pubescens, mangler gjennomluftingsvev i røttene. Store, sammenhengende områder som ikke oversvømmes, er derfor en forutsetning for at trær på torvmark skal oppnå den høyden og tettheten som må til for å tilfredsstille definisjonen av skogsmark. Myr- og sumpskogsmark har dermed oftest en tørrleggingsvarighet tilsvarende tuenivå, mens sumpskog på mer kalkrik mark kan ha trær som står på høye, stylteformete tuer, for eksempel gran Picea abies og svartor Alnus glutinosa. Sannsynligvis er dette mulig fordi et stort rotsystem ikke er nødvendig når marka har høyere mineralnæringsinnhold. NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark viser samme variasjon relatert til LM-KA Kalkinnhold og LM-TV Tørrleggingsvarighet som NA-VA01 Åpen jordvannsmyr, men med en sterk forskyvning mot dominans av tuenivå.

Våtmarkssystemer er suboptimale voksesteder for de fleste treslag, kanskje med unntak for svartor. Aktivt voksende torvmosematter i næringsfattig miljø er nemlig et substrat der det er vanskelig for frøplanter å etablere seg. Dødeligheten er stor på grunn av faren for å bli overvokst av moser. Småplantene kan også bukke under på grunn av langvarig oversvømmelse. Furu finnes imidlertid ofte som spredte småbusker på åpne, kalkfattige myrflater under skoggrensa. På slike steder, der vekstvilkårene er helt marginale, kan furuer som er mindre enn én meter høye, likevel være mer enn 100 år gamle.

Spesiell variasjon i våtmarkssystemer
De to arealmessig viktigste blant de 19 spesielle hovedtypene av våtmarkssystemer, NA-VC01 Åpen nedbørsmyr og NA-VF02 Nedbørsmyr-skogsmark, er paralleller til de 2 normale hovedtypene NA-VA01 Åpen jordvannsmyr og NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark. Av de øvrige 17 hovedtypene omfatter 8 lite endret mark, 2 klart endret mark og 7 sterkt endret mark. 3 hovedtyper omfatter jordbrukssystemer.

Nedbørsmyr
Vanntilførselen er ikke bare viktig for torvmarkenes hydromorfologi, den bestemmer også økosystemenes egenskaper. De to hovedtypene NA-VC01 Nedbørsmyr og NA-VF02 Nedbørsmyr-skogsmark kjennetegnes ved at overflatetorva ikke har kontakt med vann som har vært i kontakt med bakken, altså fastmark. Nedbørsmyr er økosystemer med helt spesielle livsbetingelser som vi skal se nærmere på i dette avsnittet. I NiN beskriver vi forskjellen mellom nedbørsmyr og jordvannsmyr som ulike klasser av miljøfaktoren LM-VT Vanntilførsel, henholdsvis LM-VT_A og LM-VT_0.

Nedbørsmyrtorv har lavere konsentrasjon av mineralnæringsstoffer som Ca2+, Mg2+, N og P og lavere pH enn kalkfattig jordvannsmyrtorv i samme geografiske område. Dette skyldes at jordvannsmyr tilføres jordvann med oppløste næringsstoffer i tillegg til nedbørvannet. Nedbørsmyr blir likevel ikke blir beskrevet som et trinn 0 langs kalkinnholdsgradienten, det vil si som en enda mer kalkfattig myr enn den mest kalkfattige jordvannsmyra. Det skyldes at det er en kvalitativ, ikke bare en kvantitativ forskjell i torv- og vannkjemi mellom nedbørsmyr og jordvannsmyr. I nedbørsmyrtorv er det dessuten stor variasjon i innholdet av plantenæringsstoffer. Nedbørens kjemiske sammensetning varierer med avstand fra havet og dermed påvirkning fra havvinder som tar med seg sjøsalter. Etter kraftige stormer kan sjøsalteffekten spores mange mil innover land i form av økte Na+ og Cl-konsentrasjoner i nedbør og avrenning. Nedbørsmyr kan derfor ikke regnes som et spesifikt nederste trinn langs en gradient med pH og Ca2+-konsentrasjon som nøkkelvariabler. Med unntak av ytterste kyststrøk fra Rogaland og nordover er imidlertid nedbørsmyrtorva svært fattig på nitrogen og mineralnæring. Antall karplanter, moser og lav som normalt finnes på nedbørsmyr i Norge, er begrenset til omtrent 40 arter.

I nedbørsmyr og fattig jordvannsmyr holder torvmosene tilbake næringsstoffer som karplantene kunne hatt nytte av. Torvmosene fungerer nemlig som ionebyttere ved at H+-ioner på mosenes overflate byttes mot Ca2+ og andre kationer i vannet. Dette begrenser mineralnæringstilgangen til karplantenes røtter. Noen arter har utviklet spesielle tilpasninger til dette ekstremt næringsfattige miljøet, for eksempel soldogg Drosera spp.. Små insekter blir sittende fast i bladenes kjertelhår som også skiller ut enzymer som løser opp fangsten. Denne tilleggsnæringen gjør at de kjøttetende soldoggartene klarer seg på nedbørsmyr.

Langs LM-TV Tørrleggingsvarighet domineres mykmattene i Sørøst-Norge av vasstorvmose Sphagnum cuspidatum, fastmattene av rødtorvmose S. rubellum, dvergtorvmose S. tenellum og svelttorvmose S. balticum, og tuene i nederste nivå av rødtorvmose og i øverste nivå av rusttorvmose S. fuscum. I aktivt voksende torv er oftest grensa mellom fastmatter og røsslyngdominerte tuer skarp. Krekling Empetrum nigrum foretrekker det øverste tuenivået (LM-TV_k), mens bjønnskjegg Trichophorum cespitosum er begrenset til øvre fastmatter og nedre tuenivå. Hvitmyrak Rhynchospora alba er konsentrert til mykmatter og nedre fastmatter. Torvull Eriophorum vaginatum og hvitlyng Andromeda polifolia er blant de få vanlige artene som finnes langs hele gradienten fra mykmatte til øvre tuenivå.

Lav skyr vanligvis fastmatter og mangler helt i mykmatter, med noen få unntak som for eksempel fnaslav Cladonia squamosa og pigglav C. uncialis. Tuene kan derimot flekkvis domineres av lav som grå reinlav C. rangiferina, kvitkrull C. stellaris og lys reinlav C. arbuscula agg. Nedbørsmyr og kalkfattig jordvannsmyr vil typisk ha lavdominerte områder som alternerer med torvmose- og levermosedominerte flekker i et uregelmessig mønster som kan endre seg i løpet av noen tiår. Verken lav eller levermoser produserer nok organisk materiale til å kunne danne eller akkumulere torv. Over tid vil derfor torvmosedominerte flekker heve seg, mens flekker dominert av de andre artsgruppene vil synke relativt til andre grupper. I løpet av noen tiår kan derfor levermose- og lavdominerte flekker synke fra tuenivå til fastmattenivå. Da dør busklavene og etterlater seg flekker med naken torv. Dynamikken i dette systemet er som en 'stein-saks-papirlek' der artene overtar for hverandre. Torvmosemattene ('papir') infiltreres av levermoser ('saks') som noen ganger tar overhånd, for så å vokse over torvmosehodene og dermed redusere torvmosenes vitalitet. Lav ('stein') invaderer levermoseflekker lettere enn torvmosedominerte flekker. Først når lavmattene etter hvert synker til fastmattenivå, utsettes for hyppig oversvømmelse og etterlater naken torv, ligger det til rette for nykolonisering av torvmoser.

Både NA-VA01 Åpen jordvannsmyr og NA-VC01 Åpen nedbørsmyr inneholder variasjon fra myrkantpreget til myrflatepreget natur, men kant på nedbørsmyr mangler fastmatter og mykmatter. I myrkantpreget åpen nedbørsmyr erstattes røsslyng Calluna vulgaris helt eller delvis av bærlyngarter som blokkebær Vaccinium uliginosum, blåbær V. myrtillus og tyttebær V. vitis-idaea. I tillegg er små furuer vanligere, og det blir mer av skogsmoser som furumose Pleurozium schreberi og etasjemose Hylocomium splendens. I nedbørfattige, kontinentale områder med kaldt vinterklima der tuene er høye og lett blåses fri for snø om vinteren, finnes tuevegetasjon som er preget av LM-VI Vindutsatthet, og som inneholder mange arter som kjennetegner hovedtypen NA-TD06 Rabbe (se avsnittet om rabbe-snøleiegradienten).

Overgangen mellom minerogen (jordpåvirket) og ombrogen (nedbørpåvirket) torv er mange steder gradvis, både over tid og i rom (se del 3). Noen steder kan overgangen imidlertid være påfallende skarp, for eksempel der klare grenser langs flere miljøvariabler faller sammen. Slike grenser finner vi for eksempel der et hellende, tuedominert høgmyrsegment møter en bløt, kalkrik lagg. Det finner vi først og fremst i store, intakte torvmassiv av TM-H03 Platåhøgmyr og TM-H04 Konsentrisk høgmyr, men velutviklete, intakte torvmassiv av disse typene er sjeldne. De fleste høgmyrer er små og ensidig hellende, med uklar avgrensning mot tilstøtende jordvannsmyrpartier. Når overgangen er uklar, som for eksempel langs kanten av et nesten flatt dråg som gradvis går over i en eksentrisk hvelvet (ensidig hellende) myrflate, varierer artssammensetning gradvis, og arter som krever jordvannstilførsel, minsker også gradvis.

Skillet mellom nedbørsmyrtorv og jordvannsmyrtorv er en viktig økologisk grense. Spørsmålet om hvilke arter som kan brukes som indikatorer på jordvannstilførsel, har derfor vært et sentralt tema i fennoskandisk vegetasjonsøkologi i mange tiår. Dette er et vanskelig spørsmål fordi tilført vann fra bakken (fastmarka) ikke kan påvises ved kjemiske, hydrologiske eller andre fysiske målinger. Når overgangen er gradvis, er forskjellen mellom nedbørsmyr og svært kalkfattig jordvannsmyr minimal i alle målbare egenskaper. Selv om torv er et lite gjennomtrengelig substrat, er det dessuten bare i en hvelvet, kuppelformet høgmyr som 'hever seg over terrenget', at det er mulig å utelukke svak jordvannspåvirkning, for eksempel fra grunnvannsfremspring, bekkeløp under torva eller ekstrem flom. Arter med veldig dype røtter kan likevel få tak i næring fra jordvannspåvirket torv i dypere torvlag. Nedbørsmyrtorvas kjemiske sammensetning vil, som nevnt, også variere med avstand fra kysten. I tillegg øker mengden næringsstoffer som tilføres med nedbøren, og dermed blir tilgjengelig for plantene når nedbørmengden øker. Dette gjør det vanskelig å fastslå en grense for tilførsel av vann fra fastmark.

Arter kan dessuten ha flaks og lykkes med å etablere seg på et sted utenfor sitt egentlige toleranseområde i en periode med spesielt gunstige forhold, og de kan overleve der i lang tid selv om de ikke er stand til å reprodusere. Bestander av jordvannsmyrarter som flaskestarr Carex rostrata og takrør Phragmites australis kan for eksempel finnes i ombrogen overflatetorv på steder som er under utvikling fra jordvannsmyr til nedbørsmyr. Disse artene kan ha overlevd siden de etablerte seg i jordvannsmyrtorv, blant annet på grunn av et dypt rotsystem som når ned i mer næringsrikt jordvann. En studie av artssammensetningen i sumpskoger i Østmarka øst for Oslo viste at geografisk atskilte sumpskoger med nokså like miljøforhold kan ha svært forskjellig artssammensetning også når de ligger nær hverandre. En mulig forklaring er at hver sumpskog har sin egen unike forstyrrelseshistorikk med vindfall, branner og så videre, og at nye arter etablerer seg i bølger etter slike forstyrrelser fordi marka mesteparten av tiden er dekket av sammenhengende mosematter som hindrer frø i å etablere seg. En slik flekkdynamikk kan være vanlig i våtmarkssystemer med mer eller mindre heldekkende bunnsjikt av vitale moser.

Det er fortsatt ikke enighet om hvilke arter som kan brukes som indikatorer på fastmarksvann i ulike deler av Norge. Arter som er sikre indikatorer på jordvannspåvirkning i lavlandet Østafjells, som vortetorvmose Sphagnum papillosum, stivtorvmose S. compactum, duskull Eriophorum angustifolium, klokkelyng Erica tetralix og rome Narthecium ossifragum, blir av mange ansett som indifferente langs vestlandskysten. Flere grundige studier er derfor nødvendige for å komme til bunns i dette.

Torvkilder
Artssammensetningen i våtmarkssystemer påvirkes av en rekke ulike egenskaper ved vanntilførselen. De fire gruppene av jordpåvirket (minerogen) vanntilførsel, topogen, soligen, limnogen og rheogen (se del 3), representerer variasjon langs den lokale komplekse miljøgradienten LM-KI Kildevannspåvirkning. Denne gradienten påvirker artssammensetningen så mye at den gir opphav til egne hovedtyper: NA-VC02 Torvkilde og dens ikke-torvproduserende parallell NA-VC03 Grunnkilde. Miljøvariabelen LM-KI Kildevannspåvirkning viser hvordan stabilitet i vanntilførselen og andre egenskaper som kjennetegner rennende vann, samvarierer. Topogen vanntilførsel representerer det ene endepunktet langs gradienten, det vil si minimal kildevannspåvirkning. Stagnerende vann med flatt grunnvannsspeil mangler nemlig kildevannets egenskaper. I den andre enden av gradienten finner vi vann som springer ut av en stabil (eustatisk) kilde (LM-KI_y). Eustatisk kildevann er grunnvann som presses opp fra kanaler i fast fjell eller gjennom løsmasser.

Torvkilder dannes når et kildevannsfremspring over tid dekkes av en torvproduserende mosematte, på samme måte som dannelsen av en gjenvoksningsmyr starter med at flytematter etableres langs bredden av et tjern. Sentralt i kilden kan det finnes et lite 'øye' av åpent vann som holdes åpent av vannstrømmen. En eustatisk kilde er et forutsigbart økosystem. Vanntilgangen er stabil, og vannet er friskt, oksygenrikt og ofte mineralrikt på grunn av løste salter vannet har tatt opp på sin vei gjennom bakken. Kildeøkosystemet er samtidig ekstremt og skiller seg fra naturen omkring ved at substratet er så kaldt. For å trives i en stabil kilde må en art tåle å stå med røttene i kaldt vann hele sommeren. Torvkilder er dermed økosystemer for kuldetolerante arter som ikke liker forandring. Eustatiske torvkilder har en svært karakteristisk artssammensetning med et fåtall dominerende arter. Tette matter av irrgrønne moser er typisk, først og fremst kaldnikke Pohlia wahlenbergii og kildemose-arter Philonotis spp. Dersom kildevannet er kalkrikt, blir kildene mer artsrike, og flere mosearter kommer inn. Flere spesialiserte karplantearter med 'kilde-' i navnet er knyttet til slike steder, for eksempel kildeurt Montia fontana, kildemjølke Epilobium alsinifolium og kildemarikåpe Alchemilla glomerulans. Det kalde miljøet gjør dessuten at arter med utbredelsestyngdepunkt i nordlige fjellstrøk kan finnes i kilder sør for sitt hovedutbredelsesområde.

Variasjonen i kildevannsegenskaper er gradvis, og forskjellen mellom topogen (flatt grunnvannsspeil) og soligen (hellende) vanntilførsel er knapt synlig i artssammensetningen. Men med økt friskhet i det soligene vannet øker også innslaget av typiske kildearter. Grensa mellom myr og kilde trekkes mellom basistrinnene KI_c og KI_d, det vil si mellom grunntyper for kildemyr som tilordnes hovedtypen åpen jordvannsmyr, og grunntyper for svak kilde som tilordnes torvkildehovedtypen.

I store, stabile torvkilder er det derimot ofte mulig å se variasjon i artssammensetning langs kildevannspåvirkningsgradienten, både fra kildesentrum mot fastmarka omkring kilden og nedstrøms kilden via svak torvkilde og kildemyr til myr uten synlig kildevannspåvirkning.

Ikke-torvproduserende våtmarkssystemer
Kapittelet om våtmarkssystemer har så langt handlet om de torvproduserende økosystemene – det vil si myr og torvkilde. Våtmark inkluderer imidlertid også noen spesielle økosystemer der det ikke foregår torvproduksjon. NA-VC03 Grunnkilde er, som nevnt, parallellen til NA-VC02 Torvkilde og omfatter våtmarkssystemer i kilder der bunnsubstratet er mineralmateriale som sand eller grus. Grunnkilder kan inneholde de samme artene som torvkilder, men har i tillegg ofte innslag av mange andre våtmarksarter og arter som er typiske for fuktig fastmark. Bekkekanter kan også ha grunnkildepreg fordi elvevann, i likhet med kildevann, er oksygenrikt og i bevegelse. Temperaturen varierer imidlertid mer i en kildevannspåvirket elv enn i en kilde fordi elvevannet består av en blanding av vann med ulikt opphav. Miljøforholdene kan imidlertid være nokså konstante også nedstrøms en grunnkilde.

NA-VC04 Våtsnøleie er våtmarksparallellen til snøleier på fastmark (NA-TC08). Våtsnøleier forutsetter langvarig snødekke i tillegg til fuktig mark. Vegetasjonen blir derfor også preget av LM-SV Snødekkebetinget vekstsesongreduksjon. Våtsnøleier finnes i fjellet på grusflater som overrisles av smeltevann fra snøfonner som smelter ut sent. Mens det på tilsvarende steder i nedre del av lavalpin bioklimatisk sone ofte finnes myr med grunn torv, blir våtsnøleiene gradvis vanligere mot høyden og dominerer i mellomalpin bioklimatisk sone. Våtsnøleier er også vanlige på Svalbard. Vanntilførselen til våtsnøleier kan ha kildevannspreg. Grensa mot grunnkilde trekkes der vegetasjonen får sterkere preg av kildevannstilførsel enn av langvarig snødekke, det vil si at Side 358LM-KI Kildevannspåvirkning dominerer over LM-SV Snødekkebetinget vekstsesongreduksjon.

På Svalbard skjer ikke torvdannelse i egentlig forstand, i stedet finnes en myrliknende våtmark på flat mark med permafrost. Denne er såpass spesiell at den tilordnes en egen hovedtype: NA-VC05 Permafrostvåtmark. De øverste 20–30 cm av marka tiner om forsommeren, mens dypere jordlag forblir frosne. Flatt terreng og frossen mark gjør at vannet ikke renner unna. Permafrostvåtmarka er derfor svært våt, store områder har mykmattekarakter, og gjøler er vanlig. Tueliknende partier kan også forekomme. Eventuelt organisk materiale som ikke er brutt ned før det når permafrosten, lagres i permafrostlaget. Permafrostvåtmark kan forekomme sammen med landformen FL-F01 Iskile, som kan danne polygoner. På Svalbard og enkelte steder på fastlandet finnes våtmark på steder preget av sterk frostomrøring av sedimentene og LM-OF Oppfrysing, som resulterer i landformenheten FL-F04 Strukturmark (se del 3). Våtmark med sterkt preg av oppfrysing utgjør hovedtypen NA-VE01 Oppfrysingsvåtmark. Denne typen er betinget av forstyrrelse, i motsetning til de andre spesielle hovedtypene som er nevnt her, som betinges av miljøstress (se del 2).

Hevdbetingete våtmarkssystemer
Den sterke økningen i folketallet mot slutten av 1700- og utover på 1800-tallet gjorde at mange våtmarker ble brukt til jordbruksformål. I tillegg til utmarksbeite ble myrer slått i stort omfang over hele landet. Da denne utmarksbruken nådde sitt høydepunkt i siste halvdel av 1800-tallet, ble mer fôr hentet fra utmark enn fra innmark. Høsting av fôr på myr går imidlertid mye lenger tilbake.

Bare jordvannsmyr er egnet som slåttemyr, først og fremst mer kalkrike myrer. Myrslått forutsetter at overflata er jevn og egnet for bruk av ljå. I tillegg må torva være fast nok til å tåle tråkk. Den ideelle slåttemyra er derfor en fastmattedominert, kalkrik myr. Tilrettelegging for slått innebærer fjerning av tuer og eventuelle vedvekster som trær og busker. Langvarig tradisjonell slått kan etter hvert resultere i et parkliknende landskap dominert av homogene fastmatter som likner en velstelt plen.

Slått og tilrettelegging for slått har en viss, men ikke vesentlig effekt på artssammensetningen i myr. Starr Carex spp. øker i mengde, det samme gjør noen urter, mens altså vedvekster blir borte. Dersom det finnes torvmoser, går de tilbake, mens myrstjernemose Campylium stellatum ser ut til å gå frem. NA-VK01 Slåttemyr er en hovedtype i NiN til tross for at forskjellen i artssammensetning sammenliknet med NA-VA01 Åpen jordvannsmyr som ikke blir slått, er liten. Dette skyldes prinsippet om at all semi-naturlig mark, det vil si mark med en viss hevdintensitet, skal skilles ut som egne hovedtyper.

Mekaniseringen av jordbruket og tilgangen på handelsgjødsel gjorde at slått på myr avtok raskt utover på 1900-tallet. Da annen verdenskrig brøt ut, hadde myrslått opphørt over det meste av landet. Det som finnes av NA-VK01 Slåttemyr i dag, er musealt hevdet slåttemyr der rydding og slått er gjenopptatt for å ta vare på en historisk hevdform i kulturhistorisk restaurerte landskap.

Når slåtten opphører, starter en suksesjon mot myr uten preg av hevd. Denne suksesjonen innebærer nyetablering av en tuet overflate og gjengroing med vedvekster. Slåttemyr som ikke forblir åpen, men som etter opphør av slått gror igjen med busker og trær, har sannsynligvis tidligere vært NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark som i sin tid ble ryddet. Over tid får artene en mer ujevn fordeling på myra. Selv om slåttemyrpreget på overflatemorfologi og artssammensetning er borte, finnes fortsatt kulturhistoriske spor etter myrslått mange steder i form av utløer og stakkstenger.

NA-VK01 Slåttemyr er i prinsippet fortsatt et torvproduserende system selv om fjerning av biomasse reduserer tilfanget av dødt plantemateriale til et minimum så lenge aktiv slått pågår. Mange slåttemyrer har imidlertid også delvis blitt drenert eller på andre måter tilrettelagt for høsting på en måte som har resultert i et semi-naturlig, engpreget våtmarkssystem uten evne til torvproduksjon. Disse samles i hovedtypen NA-VK02 Semi-naturlig våteng, som er den ikke-torvproduserende parallellen til slåttemyr.

Myr som brukes til utmarksbeite, får et svakere preg av hevd enn myr som slås. Her er tråkkspor og spredt forekomst av noen beitebegunstigete arter ofte eneste tegn på beitepåvirkning. Først når høyt beitetrykk fra store dyr gir en tråkkpåvirkning som ødelegger torvas struktur, får myra et klart preg av hevd. Store, gjørmedominerte flater uten eller med svært sparsom vegetasjon utgjør hovedtypen NA-VO01 Sterkt tråkkpreget våtmark, som regnes som sterkt endret mark.

Annen menneskepåvirkning i våtmarkssystemer
Våtmarkssystemer har også blitt utnyttet til andre formål enn høsting av fôr. Torv har i lange tider vært brukt som brensel og torvstrø i fjøs og staller langs hele den treløse norskekysten. Næringsmessig utnyttelse av myr skjøt for alvor fart omkring forrige århundreskifte og ledet til stiftelsen av Det norske myrselskab i 1902. I selskapets regi ble det foretatt en omfattende ressurskartlegging av torvmarker over hele landet, for å legge til rette for oppdyrking av myr til jordbruksformål, torvstrøproduksjon og produksjon av brenntorv (figur 4.121, se også avsnittet om kystlynghei). Oppdyrking av myr innebærer grøfting, pløying av overflatetorva og gjødsling med sikte på omgjøring til et fastmarkssystem. Torvstrøproduksjon og uttak av brenntorv har samme effekt på økosystemet. I begge tilfeller kuttes lag av overflatetorva som tørkes og bearbeides videre. Det som blir igjen, tilsvarer hovedtypen NA-VM01 Sterkt endret torvmark.

Gjennom hele 1900-tallet har myr- og sumpskogsmark blitt grøftet for å fremme produksjon av trevirke. Drenering av myr medfører endring av miljøforholdene i retning fastmark, en langsom prosess som ikke nødvendigvis fører til målet. Grøftet myr tilhører hovedtypen NA-VM01 Sterkt endret torvmark inntil dreneringsprosessen har resultert i et fastmarkssystem."


Litt om min bakgrunn: Knyttet til NTNU Vitenskapsmuseet fra 1975 til 1984

Tor Øystein Olsen jobbet da tett sammen med professor Asbjørn Moen på Vitenskapsmuseet. Les om arbeidet her:
Arbeid i forbindelse med den norske myrreservatplanen, utarbeidet ved NTNU Vitenskapsmuseet

NTNU Vitenskapsmuseet. Myr: forskning, forvaltning og overvåking


Les om myr på Store norske leksikon.

Les om myr på Wikipedia.


Les om Restaurering av Skjervenmyra (Bruamyra).

Les også om Slåttemyra her.


dot


dot
E-post: maridalensvenner@mobilpost.no Maridalens Venner, Konvallveien 67, 2742 GRUA. Telefon 90 68 41 45
Ansvarlig redaktør: Tor Øystein Olsen. Støtt Maridalens Venners arbeid - kontonr. 0530 58 56349