maridalensvenner.no

Hjem > Kulturlandskap > Gårder > Oversikt >  Halvorsrud

Halvorsrud

Mange av familiene på Halvorsrud jobbet tidligere på Skar kruttverk.

Av Jahn Børe Jahnsen, fra "Kom til den fagre Maridal", 1972.

Halvorsrud (Halvors) ligger nord for Bergerud. En gang skal det ha ligget en Halvorsrydningen like nord for den nåværende bebyggelse, men stua her brant visstnok ned og nå finnes ikke spor tilbake. Formodentlig var det her den Halvor husmann under Vaggestein bodde, som har gitt stedet navn. Det er forøvrig funnet en gammel saltkvern her ved den gamle rydningen.

Omkring 1890 ble det nåværende Halvorsrud skilt ut fra Øvre Vaggestein. Det ble da bygget fire hus her og de står ennå. Noen av dem er delvis ombygget senere. Mannen i et av de fire husene hadde arbeidsplikt på Øvre Vaggestein. Det må være noe som hang igjen fra husmannens tid. Mange av de andre i familiene her på Halvorsrud arbeidet på kruttverket.

Kjernen i det øverste huset på Halvorsrud sto før på plassen Hølet lenger nord. Dette huset er helårsbolig og mannen i huset har tatt navnet Halvorsrud. Han er av gammel Maridals-slekt og ble født på plassen Hølet. De andre tre husene brukes nå som feriehytter, men det er gamle maridøler som bruker dem. Fruen i et av husene bruker ennå mangletre på gammelt vis i stedet for strykejern. Det er ikke ofte man opplever noe slikt i våre dager.
 


dot